تاثیر ژنتیکی مادران سیگاری بر جنین

نتایج یک پژوهش در انگلیس نشان می‌دهد که سیگار کشیدن زنان در دوران بارداری بر نوزادان پسر نسبت به نوزادان دختر، تاثیرات بیشتری دارد.

در یکی از بزرگترین تحقیقات جهان درباره اثرات استعمال سیگار توسط مادران، پژوهشگران دانشگاه آبردین بیش از نیم میلیون نفر را مورد مطالعه قرار دادند تا اثرات سیگار کشیدن در بارداری و تاثیرات آن بر فرزندان آنها در دوران بزرگسالی را مورد بررسی قرار دهند.

این تیم به سرپرستی پروفسور پل فاولر، رئیس دانشکده علوم پزشکی در دانشگاه آبردین از رابطه ژنتیکی بین مادران و فرزندان بزرگسال آنها استفاده کردند تا نخستین تجزیه و تحلیل ژنتیکی از استعمال سیگار توسط مادران را انجام دهند. آنها چند گونه ژنی یافتند که احتمال سیگار کشیدن مادر را افزایش می‌دهد و همین موضوع راه‌های بالقوه جدیدی را برای درمان هدفمند ترک سیگار ایجاد می‌کند.

این تیم با استفاده از نمونه‌هایی ارسال شده از طرف بیوبانک انگلستان، اطلاعات ۵۰۰ هزار نفر فرد در ۲۲ مرکز در مانی در انگلستان، ولز و اسکاتلند را مورد بررسی قرار دادند تا عوامل جمعیت‌شناختی، اجتماعی، بیوشیمیایی و ژنتیکی مربوط به سیگار کشیدن در دوران بارداری را شناسایی کنند.

آنها دریافتند که در هر مرحله، جنین‌های پسر در مقایسه با دختران، بیشتر تحت تاثیر استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری قرار می‌گیرند. اولین تاثیر آن تغییر سطوح ژن‌های کبد در جنین پسر در اوایل هفته هفدهم بارداری است که در آینده می‌تواند باعث کوتاه‌تر شدن عمر آنها شود.

یافته دیگر این مطالعه این بود که اگر فرزندان پسر در بزرگسالی به سمت استعمال سیگار نروند، این خطرات تا اندازه زیادی از بین می‌رود.

همچنین این پژوهش نشان داد که مردان در بزرگسالی نسبت به زنان، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع دوم و ابتلا به سرطان قرار دارند. در مقابل، زنان بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات تولید مثلی و گوارشی و نیز مشکلات سلامت روان قرار دارند.

میخائیل میهوف، محقق تحصیلات تکمیلی که این تحقیق را به‌عنوان بخشی از مطالعات دکترای خود انجام داد، درباره این موضوع می‌گوید: «استعمال سیگار توسط مادر در دوران بارداری با بسیاری از مشکلات سلامتی برای نوزادان ارتباط دارد. یافته‌های ما نشان می‌دهد که استعمال سیگار توسط مادر از اوایل سه ماهه دوم بر سلامت نوزاد، به‌خصوص بر نوزادان پسر تاثیرگذار است و این موضوع در دوران بزرگسالی آنها ادامه پیدا می‌کند. ما همچنین برای نخستین بار چند گونه ژنی را مورد شناسایی قرار دادیم که احتمال معتاد شدن مادر به سیگار را حتی در دوران بارداری افزایش می‌دهد.»

ایسنا