هالووین، جشنی برای وحشت کودکان

ورود این جشن به دنیای کودکانی که متأثر از فضای خانواده و جامعه، خواسته یا ناخواسته هالووین یا همان جشن مردگان را تجربه می‌کنند و این تجربه بدون هرگونه دستاوردی که به درد کودکان بخورد، در مواقع بسیاری مساوی است با نهادینه‌شدن یک فرهنگ غلط و تصویرسازی‌های ذهنی از مرگ و ژانر وحشت.

با وجود اینکه کشورمان به لحاظ فرهنی و تمدن بسیار غنی بوده و دارای جشن‌های متنوع و پر محتوایی برای شادی می‌باشد اما برخی از افراد غرب‌گرا به دنبال برگزاری جشن‌هایی مانند هالوین هستند، جشنی ضد فرهنگ ایرانی همراه با وحشت و خشونت.

این جشن‌ها در دنیای کودکانه نیز ورود پیداکرده و خواسته یا ناخواسته سبب نهادینه‌شدن یک فرهنگ غلط و تصویرسازی‌های ذهنی از مرگ و ژانر وحشت برای آن‌ها می‌شود.

این روز‌ها قدرت رسانه و فضای مجازی راه را برای بعضی ورود چیزها به درون خانواده باز کرده است؛ مثلاً کودکانی که از سر کنجکاوی، از والدین خود می‌خواهند تا به جشن هالووین رفته و در عالم کودکی خود ماسک‌های شخصیت‌های کارتونی موردعلاقه‌شان را برای ابراز قدرت و ترساندن دیگران به‌صورت بزنند! احتمالا یک خانواده آگاه بتواند با توضیحات ساده در خصوص تفاوت اصل هالوین با آنچه که او تصور می‌کند کودک خود را متقاعد کند که این جشن برای او شادی‌آور نیست اما اگر این کار صورت نگیرید، کودک متوجه آسیب‌هایی خواهد شد چراکه او به دلیل عدم درک صحیح با اسکلت‌های مردگان و دیگر نمادهای ترسناک در این جشن روبه‌رو شده به جای شادی و حال خوب، ترس‌هایی فراموش‌نشدنی نصیبش خواهد شد.

مدرسه‌هایی ضد فرهنگ ایرانی

در چند سال اخیر برخی از مدارس اقدام به برگزاری این جشن کردند که بعد از گزارشاتی از مدارس متخلف در برپایی جشن هالووین باهدف سوداگری مدیران و درنتیجه اعتراض والدین و واکنش جدی مسئولان، میزان فراگیرشدن این جشن بی‌محتوا در مدارس و آسیب‌های ناشی از آن کنترل شد اما همچنان برخی از مدارسی که مدیران به اصطلاح روشنفکر دارند باهدف متمایز نشان‌دادن مدارس خود، دانش‌آموزان را وارد جریانی ضدفرهنگی و آسیب‌زا می‌کنند که باید آموزش‌و‌پرورش واکنش قاطعی به آن‌ها نشان دهد.

خانواده‌های غربگرایی که از ماهیت هالوین اطلاعی ندارند

بیش از ۲۰۰۰ سال پیش مراسمی بدون ماهیت جشن‌گونه بر اساس خرافات و برای رهایی از ارواح و روح‌های سرگردان خبیث برگزار شد تا افراد بتوانند با ماسک‌هایی وحشتناک و ادای آیین‌هایی خاص در ایامی که به اعتقادشان مرز بین مردگان و زندگان برداشته می‌شود، از خود در برابر مردگان محافظت کنند.

مراسمی که امروزه به عنوان دومین جشن غربی‌ها شناخته می‌شود و در یک دهه اخیر به کشورمان نیز وارد شده و اجرا می‌شود. برخی از خانواده‌هایی که ژست روشنفکری داشته برای گرفتن لایک و کامنت بیشتر در فضای مجازی در این روزها برای برگزاری هالوین هزینه‌های گزافی را پرداخت می‌کنند و به اعتقاد روانشناسان این افراد دارای خلأهای فرهنگی و عزت‌نفس پایین بوده و این را نیز به فرزندان‌شان منتق می‌کنند.

گاهی ممکن است صدای اعتراض این خانواده‌ها در برابر مراسمات مذهبی همچون شیرخوارگان حسینی بلند شده و عزاداران را افرادی متحجر و خشونت طلب خطاب کنند اما خودشان لباس‌هایی که نشان دهنده خون‌آشام و زامبی‌هاست بر تن فرزندان کرده و ژست خارجی بودن به خود می‌گیرند.

نهادهای فرهنگی و آموزشی در برابر نفوذ فرهنگی کوتاه نیایند

انگشت اتهام در این آسیب فرهنگی که نسل آینده در بحث هالووین و نهادینه‌شدن این جشن بی‌محتوا می‌بینند بیش از همه به طرف نهادهای فرهنگی و آموزشی بوده که فرصت‌های لازم را برای برپایی جشن‌های باستانی کشورمان مغتنم ندانسته و باعث ورود چنین جشن‌های ضد فرهنگی شده اند.

این نهادهای می‌توانند با برپایی جشن‌های باستانی که مختص به همین فصل پاییز است ضمن فراهم آوردن فرصت‌های شاد برای کودکان و خانواده‌ها، اصالت و فرهنگ ایرانی را زنده کنند اما متاسفانه شاهد برگزاری این جشن‌های باستانی به صورت انگشت شمار و محدود در برخی از شهرها هستیم که هیچگاه نهادهای مربوطه برای رونق و فرهنگسازی آن‌ها اقدامی نکردند . جشن‌هایی که بر پایه دورهمی‌های خانوادگی و ادای آداب و رسوم منطقی بوده و از سلامت کامل برخوردار است. در این جشن‌ها حتی خوراکی‎‌ها بر اساس سلامتی انسان تعیین می‌شود.

فارس