نرخ ناباروری در ایران بالاتر از میانگین جهانی

از هر ۵ زوج ایرانی یک زوج نابارور است

طبق اظهارات کارشناسان، نرخ ناباروری در ایران بالاتر از میانگین جهانی است. بیش از ۳ میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد و هر سال حدود ۲۰ درصد به جمعیت افراد نابارور افزوده می‌شود.

«جمعیت ایران تا ۳۰ سال آینده یک سوم خواهد شد و نیمی از جمعیت به سالمندی خواهد رسید.» این پیش‌بینی سازمان ملل در مورد کاهش بی‌سابقه نرخ باروری در ایران است.

دکتر محمد رئیس‌زاده، رئیس انجمن علمی جنین‌شناسی و بیولوژی تولید مثل به تازگی گفته است که بیش از ۳ میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد و هر سال حدود ۲۰ درصد به جمعیت افراد نابارور افزوده می‌شود.

یعنی هر سال بین ۷۰ تا ۹۰ هزار زوج به این آمار اضافه می‌شوند و از هر ۱۰۰ خانواده ایرانی، ۲۰ خانواده طعم خوش فرزنددار شدن را تجربه نمی‌کنند.

در سال ۲۰۱۳ تنها ۱۳ درصد از خانوارهای ایرانی نابارور بودند که کمتر از میانگین جهانی  بود، با این وجود در دو سال گذشته آمار منتشر شده از مراکز ناباروری، نشان دهنده افزایش تعداد زوج‌های نابارور ایرانی است.

در جهان به طور میانگین حدود ۱۵درصد از زوج‌ها نابارور هستند، یعنی از هر ۶ زوجی که اقدام به فرزندآوری می‌کنند یک زوج موفق به این کار نمی‌شود.

این درحالیست که از هر ۵ زوج ایرانی یک زوج با مشکل نازایی دست و پنجه نرم می‌کند.

براساس تعریف نازایی، اگر فردی به مدت حداقل یکسال در رابطه‌جنسی منظم و محافظت نشده، باردار نشود باید اقدام به درمان ناباروری کند که این نوع ناباروری، ناباروری اولیه محسوب می‌شود.

ناباروری ثانویه زمانی است که فرد تنها یک بار بارداری را تجربه کرده، اما پس از آن دیگر باردار نشده است.

براساس اعلام وزارت بهداشت، میانگین سن ازدواج در پسران به ۲۹ سالگی و در دختران به ۲۴ سالگی و رسیده است و فرزند اول بعد از چهار تا چهار و نیم سال و فرزند دوم پس از پنج سال از تولد فرزند اول متولد می‌شود، یعنی داشتن ۲ فرزند ۱۰ سال زمان می‌برد.

امیرمسعود امیرمظاهری، عضو هیأت علمی واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است که زوج‌ها مخارج روزمره خود را تامین می‌کنند و از متحمل‌شدن هزینه‌های نگهداری فرزند خودداری می‌کنند. حتی اگر این افراد دارای اشتغال یا مسکن باشند، باز شرایط سخت اقتصادی آن‌ها یک مانع برای فرزندآوری محسوب می‌شود. به همین دلیل نرخ ناباروری بالاست.

با این حال حمید چوبینه، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در اظهار نظری متفاوت می‌گوید که ارتباط دادن کاهش فرزندآوری به مسائل اقتصادی چندان درست نیست، اقتصاد البته بی‌تاثیر نیست اما دلایل اصلی زندگی‌های مجردی، مشکلات ژنتیکی، نوع رژیم‌های غذایی و تغییر سبک زندگی است که بعضی از آن‌ها حتی در آمارهای ناباروری در نظر گرفته نمی‌شوند، چراکه برخی زوج‌ها فرزندآوری را اولویت قرار نداده و برای بچه دار شدن دیر اقدام می‌کنند، با این وجود بعدها حسرت می‌کشند.

همچنین مخمد ابراهیم پارسانژاد، رئیس انجمن تخصصی باروری و ناباروری ایران بر این باور است که هر چقدر سن ازدواج در جوانان بالاتر برود به تبع آن ناباروری نیز افزایش پیدا می‌کند. اگرچه مردان با بالاتر رفتن سن چندان تغییری در باروری‌شان رخ نمی‌دهد، با این وجود این مسأله در زنان به این صورت است که هر سال که سنشان بیشتر می‌شود توان باروری تخمک‌های آن‌‌ها کمتر می‌شود. به همین دلیل باید جوانان را تشویق کنیم تا در زمان مناسب ازدواج کنند و در بهترین زمان هم برای فرزندآوری تلاش کنند. براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، بهترین زمان برای فرزندآوری بین ۲۳ تا ۲۸ سالگی است.

فارس