سلیقه‌ موسیقایی، موثر بر روابط عاشقانه

آهنگ‌های عاشقانه در فرهنگ‌های مختلف وجود داشته و با وجود اینکه دسته‌بندی دقیقی ندارند، از نظر تاریخی همواره جزو محبوب‌ترین‌ها قرار داشته‌اند.

پاتریک سوج، پژوهشگر ارشد روانشناسی در دانشگاه آوکلند نیوزیلند، درباره این موضوع می‌گوید هرچند که «هیچ چیز موسیقایی خاصی درباره آهنگ‌های عاشقانه وجود ندارد» با این وجود موسیقی به طور کلی ابزار موثری برای شکل‌گیری و نگهداری روابط است.

چارلز داروین نخستین کسی بود که در کتاب «تبار انسان» پیشنهاد کرد که بشر موسیقی را برای کمک به انتخاب جفت تکامل داده است؛ مشابه روشی که پرندگان در نمایش‌های جفت‌گیری از آواز استفاده می‌کنند.

اخیرا نیز پژوهشگرانی بیان کرده‌اند که استعداد موسیقایی، به‌عنوان مجموعه توانایی‌های بنیادی که به ما امکان موسیقی ساختن می‌دهد، به‌عنوان یک ابزار کلی برای پیوند دادن مردم تکامل یافته است.

صرف‌نظر از دلیل تکامل، قدرت موسیقی در جوامع امروز می‌تواند برای رسیدن به اهداف عاشقانه به کار برده شود.

جاشوا بامفورد، محقق پسادکتری در دانشگاه یووسکولا فنلاند و نویسنده اصلی مقاله‌ای که این ایده را ارائه می‌دهد، بر این باور است که موسیقی تاثیر مهمی بر انتخاب جفت و ایجاد پیوندهای اجتماعی در طول رابطه دارد.

در آغاز رابطه که انتخاب شریک اهمیت دارد، استعداد موسیقایی می‌تواند به تصمیم‌گیری‌های عاشقانه کمک کند. رقصیدن و آواز خواندن می‌توانند به‌عنوان روشی برای نمایش توانایی‌های کلی شما به دیگران کمک کنند.

آقای بامفورد می‌گوید: «رقصیدن و آواز خواندن می‌تواند قدرت ژنتیکی شما را نشان دهد.»

در سال ۲۰۲۲ پژوهشگران در اتریش ایده‌ی اینکه آیا مهارت موسیقایی یک شریک می‌تواند جذابیت او را تغییر دهد، مورد آزمایش قرار دادند.

در این آزمایش تصویر یک نفر به داوطلبان نشان داده شد. نتایج نشان داد زنان و مردان تمایل بیشتری به قرار ملاقات با فرد موجود در عکس داشتند، زمانی که تصور می‌کردند او یک پیانیست است.

یک حوزه که تحقیقات بسیار بیشتری از آن حمایت می‌کند، نقش شخصیت در ترجیحات موسیقی است. به این معنا که سلیقه موسیقی شما می‌تواند به‌عنوان یک نشان اجتماعی عمل کند و سازگاری شما با یک شریک را نشان دهد.

دیوید گرینبرگ، محقق در دانشگاه کمبریج، در این خصوص می‌گوید: «موسیقی در آغاز رابطه می‌تواند به فرآیند «شناختن یکدیگر» کمک کند».

در حقیقت، موسیقی یکی از محبوب‌ترین موضوعات مکالمه در هنگام دیدار با افراد جدید است، چراکه آن را ابزاری مفید برای سنجش ارزش‌ها و شخصیت دیگران می‌دانند.

در پژوهش اخیر، گرینبرگ و همکارانش از بیش از ۷۰ هزار بزرگسال از ۳۶ کشور خواستند شخصیت خود را مورد بررسی قرار دهند و میزان علاقه‌شان را به ۲۵ قطعه موسیقی که شامل ۱۶ ژانر و زیرژانر مختلف موسیقی غربی بود مشخص کنند.

پژوهشگران دریافتند افراد با ذهن باز بیشتر به موسیقی‌های پیچیده مانند جاز علاقه داشتند. افراد برون‌گرا به ژانرهای شاد و مدرن مانند یوروپاپ تمایل داشتند و افراد سازگار اغلب آهنگ‌های ملایم از ژانرهایی مانند آراندبی و راک ملایم را ترجیح می‌دادند.

زوج‌هایی که با هم به کنسرت می‌روند رابطه با دوام تری دارند

گرینبرگ می‌گوید: «ما دریافتیم که ترجیحات موسیقی افراد با شخصیت آن‌ها همخوانی دارد؛ چه در بریتانیا، چه در ایالات متحده، چه ایتالیا‌ و یا برزیل.»

قدرت عاشقانه موسیقی تنها به پیدا کردن یک شریک محدود نمی‌شود. موسیقی می‌تواند به شکل‌گیری و حفظ رابطه هم کمک کند، زیرا تبادل‌های هماهنگ‌تر و احساس نزدیکی بیشتری را به وجود می‌آورد.

جاشوا بامفورد در این باره می‌گوید: «چون موسیقی ضرب‌آهنگی ایجاد می‌کند که همه می‌توانند با آن هماهنگ شوند، می‌توانید سطح بالایی از انسجام و هماهنگی را در یک گروه یا با یک شریک تجربه کنید. موسیقی به شما کمک می‌کند تا به این هماهنگی برسید به شکلی که انجام آن بدون موسیقی بسیار سخت است.»

شواهد زیادی نشان می‌دهد که انجام فعالیت‌های هماهنگ، مانند آواز خواندن با دیگران، می‌تواند مغز شما را مملو از اکسی‌توسین ـ هورمون مشهور ایجاد پیوند و لذت ـ کند.

همچنین، شنیدن موسیقی می‌تواند موجب کاهش کورتیزول، هورمون استرس شود.

به نظر می‌رسد گوش دادن به موسیقی در زوج‌ها استرس را به طور مشترک تنظیم می‌کند و به همین دلیل تصور می‌شود زوج‌هایی که با هم به کنسرت می‌روند، احتمالا سال‌های بیشتری را باهم سپری می‌کنند.

یورونیوز