سرطان در مردان بیشتر از زنان است

رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این‌که به‌طورکلی مردان بیشتر از زنان به سرطان مبتلا می‌شوند، کشنده‌ترین انواع سرطان در کشور را معرفی کرد.

محمداسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیان کرد که مردان معمولاً تا مراحل پیشرفته بیماری‌های خود را بررسی نمی‌کنند و بر اساس آمار سازمان ملل، مرگ‌ومیر ناشی از سرطان در مردان در ۲۰ سال آینده دوبرابر خواهد شد.

وی سرطان پستان را به‌عنوان شایع‌ترین نوع سرطان در میان زنان ایرانی معرفی کرد و به سرطان‌های پروستات، معده، روده بزرگ، مثانه، ریه، تیروئید، مغز، مری و تخمدان به‌عنوان ۱۰ سرطان شایع در کشور اشاره کرد.

اکبری با اشاره به نتایج تحقیقات انجام‌شده، گفت که رشد سرطان در ایران چندین برابر رشد جمعیت است، درحالی‌که در سطح جهانی معمولاً رشد بیماری با افزایش جمعیت هم‌راستا است. رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه با اشاره به آمار ابتلا به سرطان در زنان و مردان، تأکید کرد که به‌طورکلی مردان بیشتر از زنان به سرطان مبتلا می‌شوند، به‌ویژه اگر سرطان پستان را از این مقایسه خارج کنیم، میزان ابتلای مردان به طور قابل‌توجهی بیشتر است.

وی با بیان این‌که مردان کمتر به سلامت خود توجه می‌کنند و معمولاً تا مراحل پیشرفته بیماری‌های خود را بررسی نمی‌کنند، بر اهمیت اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مردان در این زمینه تأکید کرد.

اکبری همچنین به افزایش مرگ‌ومیر ناشی از سرطان در مردان در ۲۰ سال آینده اشاره کرد و با ارائه گزارشی از میزان شیوع سرطان در سنین مختلف، خاطرنشان کرد که میزان ابتلا به سرطان در کودکان کمتر است و حدود دو و نیم درصد سرطان‌ها در افراد زیر ۱۲ سال بروز می‌کند. با افزایش سن، میزان ابتلا به سرطان افزایش می‌یابد و بیشترین شیوع آن در سنین بالای ۶۰ تا ۷۰ سال مشاهده می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه با اشاره به داده‌های ملی، بیان کرد که مرگ ناشی از سرطان در سال‌های اخیر کاهش‌یافته است که نشان‌دهنده توانمندی ما در کنترل این بیماری مشابه کشورهای پیشرفته است.

اکبری ادامه داد که هرچند سرطان در حال حاضر دومین علت مرگ در جهان و ایران است و ممکن است در آینده به اولین علت مرگ تبدیل شود، اما وضعیت ما در کنترل آن نسبتاً خوب است. وی سرطان معده را به‌عنوان کشنده‌ترین نوع سرطان در هر دو جنس معرفی کرد و پس از آن سرطان ریه، کبد، روده بزرگ، پروستات، پستان و مری را در رده‌های بعدی کشندگی قرارداد.

اکبری سرطان معده را یک مسئله اجتماعی دانست که به عوامل مختلف اجتماعی از جمله تغذیه، مسکن، آب‌وهوا، بهداشت، مصرف مواد غذایی داغ و دخانیات بستگی دارد.

وی کنترل و پیشگیری از سرطان‌ها را نیازمند مداخلات اجتماعی و حکمرانی سلامت دانست و یادآور شد که گروه پزشکی نمی‌تواند به‌تنهایی سرطان‌ها را کاهش دهد، بلکه می‌تواند آن‌ها را بهتر درمان کند و برای کاهش و کنترل این بیماری نیاز به برنامه‌ریزی از سوی حاکمیت است.

این استاد دانشگاه با اشاره به کشندگی سرطان‌های دستگاه گوارش افزود که سرطان پستان با وجود اینکه نوعی سرطان نجیب است، اما در خانم‌ها دومین دلیل مرگ ناشی از سرطان‌ها محسوب می‌شود.

وی در ادامه گفت که ما کشور پر سرطانی نیستیم و به‌طورکلی میانه بروز سرطان را در ایران داریم و بروز سرطان در کشور ما کمتر از برخی کشورهاست.

همچنین خاطرنشان کرد که بروز سرطان در ایران کمتر از کشورهای غربی است، اما بار بیماری (هزینه یا کشندگی) سرطان به‌اندازه آن‌هاست و دلیل آن این است که در ایران سرطان در سنین جوان‌تر بروز می‌کند و به همین دلیل طول عمر بیشتری را از دست می‌دهیم که این امر نیازمند توجه بیشتر مسئولان است.

رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه با اعلام این‌که ایران بیشترین میزان رشد سرطان را در جهان دارد، گفت که گرچه تعداد بروز سرطان در ایران از کشورهای غربی کمتر است، اما یکی از سریع‌ترین نرخ‌ها را در رشد سرطان در بین کشورهای جهان داریم.

وی سرطان را بیماری تلخ، سخت و بسیار پرهزینه‌ای توصیف کرد و بر لزوم برنامه‌ریزی مسئولان و سیاست‌گذاران حوزه سلامت در این زمینه تأکید کرد.

اکبری به رشد سرطان در ایران تا سال ۲۰۴۰ اشاره کرد و یادآور شد که از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰، رشد سرطان در کشور بیش از دوبرابر خواهد شد و ۳۰ درصد جمعیت سالمندان به این بیماری مبتلا خواهند شد که این امر نیازمند توجه مسئولان و برنامه‌ریزان حوزه سلامت است.

رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه با اشاره به نسبت رشد سرطان‌ها در دو جنس گفت که سرطان در زنان از سنین پایین‌تر و در مردان از سنین بالاتر بروز می‌کند.

وی سرطان پروستات را در مردان ایرانی کشنده دانست و یادآور شد که امکان پیشگیری در سرطان پروستات وجود ندارد، اما کشف زودرس و درمان به‌موقع آن ممکن است.

اکبری بر لزوم اطلاع‌رسانی به مردان درباره نشانه‌های سرطان پروستات تأکید کرد و گفت که مردان بالای ۵۰ سال در صورت مشاهده خون در ادرار، درد و کاهش فشار ادرار باید حتماً به پزشک مراجعه کنند، زیرا شناسایی سرطان پروستات در مراحل اولیه می‌تواند کشندگی آن را کاهش دهد.

وی همچنین به بررسی سرطان‌های شایع در کشور از نظر مناطق جغرافیایی پرداخت و به شیوع بالای سرطان مری و معده در شمال کشور، سرطان ریه در جنوب کشور و سرطان پروستات در تهران و قم و اصفهان اشاره کرد. اکبری در ادامه به چالش‌های بارداری در سرطان، سرطان دهانه رحم و ویروس اچ‌پی‌وی و درمان‌های نوین سرطان اشاره کرد.

اکبری در این نشست تأکید کرد که ما به دختران ۹ تا ۱۱ ساله ایرانی توصیه نمی‌کنیم که واکسن اچ‌پی‌وی بزنند تا در ۲۵ سالگی دچار سرطان دهانه رحم نشوند، بلکه تأکید می‌کنیم که برای کشف سرطان دهانه رحم باید غربالگری سرطان رحم و پاپ اسمیر انجام شود.

عطیه اکبری، متخصص زنان و زایمان نیز در این نشست به چالش‌های بارداری در سرطان اشاره کرد و یادآور شد که در هیچ سرطانی بیمار پس از درمان منع بارداری ندارد و تنها ممکن است به دلیل فاکتورهای اجتماعی بیمار را از بارداری منع کنیم، مثلاً در سرطان معده که بقا و زنده‌ماندن مادر مبتلا به سرطان پایین است.

به گفته وی، سن ابتلا به سرطان، به‌ویژه سرطان پستان در ایران پایین است و ۲۱ درصد مبتلایان زیر ۴۰ سال و در سنین باروری هستند و این افراد اغلب مایل به فرزندآوری هستند. براساس مطالعات، اگر این بیماران پس از درمان با مشورت پزشک معالج خود باردار شوند، احتمال عود بیماری در آن‌ها کاهش می‌یابد یا معادل سایر افراد خواهد بود.

عطیه اکبری در ادامه به وجود حدود ۲۰۰ نوع ویروس اچ‌پی‌وی اشاره کرد که دارای فرم‌های کم‌خطر و پرخطر است و از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود و در افراد پرخطر نگران‌کننده است. وی در ادامه به توضیحات درباره نحوه انتقال، بیماری‌زایی، تشخیص و درمان، واکسیناسیون و اثربخشی آن پرداخت و بر ضرورت غربالگری و انجام پاپ‌اسمیر برای کشف به‌موقع سرطان دهانه رحم تأکید کرد.

خبرنامه دانشجویان ایران