زنان در سمت مدیریتی وزارت نفت

انتصاب متخصصان زن در سمت‌های ارشد مدیریتی صنعت نفت در دولت دکتر پزشکیان، توسعه مشارکت اقتصادی زنان، شایسته‌سالاری و تحقق عدالت جنسیتی را نوید می‌دهد.

محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت با انتصاب «صدیقه خزایی» به‌عنوان اولین زن در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی صنعت نفت نشان داد تا چه اندازه به محقق شدن شعارهای دولت چهاردهم در زمینه تحقق عدالت جنسیتی باور دارد. این انتصاب همچنین با سوابق مدیریتی موفق صدیقه خزائی، کارکنان صنعت نفت را که چند هفته منتظر حکم انتصاب برای این پست حساس و مهم بودند، امیدوارتر کرد.

اما اولین گام‌های ساختارشکنانه در صنعت مردانه نفت در دوره‌های قبل، توسط بیژن زنگنه با انتخاب جسورانه مرضیه شاهدایی برای معاونت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دولت دوازدهم و پس از آن قائم مقامی وزارت نفت صورت گرفته بود.

زنان تقریباً نیمی از جمعیت سنین کار همه کشورها را تشکیل می‌دهند و مشارکت زیاد زنان و افزایش تعداد آن‌ها در نیروی کار و نیز سمت‌های مدیریتی یکی از شاخص‌های کلیدی در اقتصاد کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه تبدیل شده است. طبق برنامه ششم توسعه، باید ۳۰ درصد از پست‌های مدیریتی کشور تا پایان سال ۱۴۰۲ توسط زنان اداره می‌شد، در‌حالی‌که این رقم تاکنون به ۲۵ درصد رسیده است و با تحقق کامل عدالت جنسیتی در کشور فاصله داریم.

بیش از ۸ درصد از کارمندان صنعت نفت ایران زنان هستند که در دورترین نقاط عملیاتی این صنعت سمت‌های مهمی بر عهده دارند. در حال حاضر بیش از ۱۷ هزار زن در صنعت نفت کار می‌کنند که از این تعداد ۷ هزار نفر رسمی و ۱۰ هزار نفر از آنها نیروهای قراردادی محسوب می‌شوند.

از نظر تحصیلی نیز بیش از ۷۰ درصد کارمندان زن صنعت نفت مدرک لیسانس و بالاتر دارند که نشان‌دهنده تجربه و سطح علمی بالای بانوان شاغل در صنعت نفت است. با روند فعلی این امیدواری وجود دارد تا با حضور یک زن در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، علاوه بر استفاده از این ظرفیت و برداشته شدن برخی موانع برای پیشرفت بانوان، تفاوت‌های قانونی بین مردان و زنان شاغل در صنعت نفت مانند استفاده فرزندان از امکانات درمانی و ورزشی، استفاده از منازل سازمانی در مناطق عملیاتی، حق اولاد، بازنشستگی پیش از موعد، روش پرداخت غرامت پس از فوت و افزایش سالانه حقوق طبق جنسیت با وجود قوانین کاری و ساعات یکسان از میان برداشته شود.

شانا