بازی کودکانه یا سناریوی جنسی؟

چند وقتی است بازی‌های جورچینی در تلفن‌های همراه بچه‌ها با استقبال مواجه شده است. بازی‌هایی که ظاهرا مناسب کودکان است اما در ادامه بازی، اتفاقاتی رخ می‌دهد که کوچکترین نسبتی با دنیای کودکان ندارد.

امروزه تلفن همراه بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی کودکان شده است. بچه‌ها ساعت‌های زیادی را صرف بازی‌ها و کارتون‌ها می‌کنند و دنیای دیجیتال و جذابیت‌هایش، سرگرمی اصلی‌شان محسوب می‌شود. حتی برخی از پدر و‌ مادرها برای در امان ماندن از شیطنت‌های فرزندانشان، آن‌ها را هر روز بیش از پیش درگیر این سرگرمی‌ها می‌کنند. گذشته از فهرست بلندبالایی که می‌شود در مورد آسیب‌های روحی و جسمی استفاده بیش از حد از تلفن همراه نوشت، این روزها باید به موضوع مهم‌تری توجه کرد؛ محتوای برنامه‌ها و بازی‌های موبایلی که رنگ و بوی مسائل جنسی به خود گرفته است.

برخی از والدین ممکن است تصور کنند که با قرار دادن محدودیت برای کودکان درباره نصب چند بازی خاص، مشکلات حل می‌شود، درحالی‌که نمی‌دانند زیر پوست بسیاری از بازی‌های به ظاهر امن و ساده‌ای که برای بچه‌ها نصب می‌کنند، چه داستان‌هایی نهفته است. بازی‌هایی که در ظاهر پر از موسیقی، رنگ و تصاویر کودکانه‌ هستند، اما در دل خود سناریوهایی دارند که ذهن بچه‌ها را به سمت مفاهیمی سوق می‌دهند‌ که مناسب دنیای کودکان نیستند.

بازی جورچین یا سریال‌ ترکی؟!

برخی از بازی‌ها مشخصا با محتواهای جنسی ساخته شده‌اند به طوری که از آیکون، تصاویر و اطلاعات بازی به طور واضح می‌توان فهمید که محتوای مناسبی ندارند و طبیعتا پدر و مادر با یک بار بررسی تلفن همراه فرزندشان متوجه آنها می‌شوند. اما مقصود این گزارش بازی‌هایی هستند که در نگاه اول هیچ محتوای نامناسبی در آن‌ها مشاهده نمی‌شود و براساس علاقه‌مندی کودکان ساخته شده است و اتفاقا بازار این مدل بازی در تلفن همراه بچه‌ها این روزها بسیار داغ است.

بازی‌‎هایی که در ظاهر رنگارنگ، جذاب و امن هستند و اغلب با یک انیمیشن فانتزی یا کارتون بامزه آغاز می‌شوند. این بازی‌ها معمولا یک شخصیت اصلی دارند که با اتفاقات مختلف مواجه می‌شود و شما با ساخت جورچین می‌توانید آن شخصیت را نجات دهید و داستان آن را مرحله به مرحله جلو ببرید. اتفاقا به‌عنوان والدین حتما از این مدل ‌بازی‌ها خوشتان می‌آید چراکه هم یک انیمیشن جذاب را گام به گام با فرزندتان پیش می‌برد و هم آن را با حل جورچین سرگرم می‌کند، اما درست در میانه همین رنگ و لعاب کودکانه، ناگهان داستان‌هایی رخ می‌دهند که کوچکترین نسبتی با دنیای کودکان ندارند.

به‌عنوان مثال در یکی از همین بازی‌ها، بازی با تصویر زنی شروع می‌شود که باردار شده و به این دلیل که دیگر اندام خوبی ندارد، همسرش او را از خانه بیرون کرده‌ و حالا در سرمای زمستان ایستاده و از بازیکن می‌خواهد که این جورچین را کامل کند تا به او کمک کند. چند مرحله جلوتر زن متوجه می‌شود که همسرش با خدمتکار خانه‌شان که بسیار زیبا است، در ارتباط است. حالا شما باید جورچین‌ها را کامل کنید تا در مراحل جلوتر زن باردار بتواند برای انتقام با یک پسر خوش‌تیپ طرح دوستی بریزد!

جذابیت‌های جنسی به‌عنوان یک ارزش در ذهن کودکان ثبت می‌شود

اما نکته مهم این است که این حوادث در قالب داستان‌های تعاملی و انیمیشن رخ می‌دهد. یعنی کودک صرفا تماشاگر نیست بلکه در این داستان انتخاب می‌کند، کمک می‌کند، پازل‌ها را حل می‌کند و داستان را جلو می‌برد. این بازی‌ها که به اسم شبیه‌ساز شناخته می‌شوند، بیشتر از صرفا یک سرگرمی عمل می‌کنند و درست از همین‌جا خطر آغاز می‌شود.

انتقام، روابط مخفی، خیانت و… با قابی از شخصیت‌های کارتونی و رنگ‌های جذاب، به خورد کودکان کنجکاو داده می‌شود و  کودک در این داستان‌های بامزه، الگوهای رفتاری می‌بیند که ناخودآگاه در ذهنش ثبت می‌شود. دیگر مهم نیست داستان در بازی رخ داده یا در واقعیت؛ تصویر در ذهن کودک باقی می‌ماند و نوع نگاه او به زندگی تغییر می‌کند.

قسمت تلخ ماجرا این است که باورهایی که در کودکی شکل می‌گیرد، جزو محکم‌ترین باورها است. یک کودک پیش از اینکه مفهوم ارزش‌هایی مانند تعهد، عشق، فرزندآوری، خانواده و… را به شکل درست بیاموزد، یک برداشت مسموم از آنها خواهد داشت. او تصور می‌کند فرزندآوری ممکن است باعث خراب شدن زندگی‌اش بشود. وقتی ارزشمند است که زیبا و جذاب باشد و باید ظاهر و اندامش را تغییر بدهد تا مثل زن داستان با شکست مواجه نشود.

بلوغ زودرس، ارتباط‌های زودهنگام با جنس مخالف، عادی شدن خیانت، باور به بی‌معنابودن تعهد در زندگی مشترک، میل به روابط نامشروع و ازدواج سفید و تن دادن به عمل‌های زیبایی مختلف هیچ‌کدام انتخاب ناگهانی یک فرد نیستند. وقتی خوراک فکر کودک ما این تصاویر باشد، او فردایی را تجربه خواهد کرد که همه‌ این مسائل، برایش کاملاً عادی جلوه می‌کند.

 

فارس