زنان در جاده ایمان؛ از موکب‌های فرهنگی تا حلقه‌های معرفتی

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران بیان کرد: ایام اربعین، فرصتی ارزشمند برای ترویج فرهنگ عاشورا و اربعین و ارائه خدمات فرهنگی به زائران است. به همین دلیل، حوزه علمیه خواهران استان تهران برنامه‌های متنوع و مؤثری را با هدف ترویج فرهنگ اربعین و خدمت‌رسانی به زائران طراحی کرده است.

فاطمه اسفندیاری، به اهمیت این رویداد بزرگ اشاره کرد و گفت: ایام اربعین، فرصتی مغتنم برای ترویج فرهنگ عاشورا و اربعین و خدمت‌رسانی فرهنگی به زائران است. به همین خاطر، حوزه علمیه خواهران استان تهران با توجه به ظرفیت بانوان طلبه، اقداماتی متنوع و مؤثر را برای ترویج فرهنگ اربعین، خدمت‌رسانی به زائران و ارتقاء سطح معرفتی و معنوی طلاب خواهر برنامه‌ریزی کرده است.

وی با اشاره به اینکه این طرح‌ها در چهار محور دسته‌بندی شده‌اند، اظهار داشت: محور اول شامل آمادگی معنوی و معرفتی طلاب خواهر قبل از اربعین است که شامل دوره‌های آموزشی، جلسات معرفتی و مسابقات فرهنگی می‌شود. محور دوم مربوط به مشارکت طلاب خواهر در ایام پیاده‌روی اربعین است که شامل خدمت‌رسانی در مواکب، فعالیت‌های رسانه‌ای و در صورت امکان، حضور در پیاده‌روی اربعین خواهد بود.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران ادامه داد: محور سوم به فعالیت‌های فرهنگی و اطلاع‌رسانی در استان تهران در ایام اربعین مربوط می‌شود که شامل برگزاری پیاده‌روی نمادین، برپایی غرفه‌ها، همایش‌ها و فعالیت‌های رسانه‌ای در داخل استان است. محور چهارم نیز حمایت و تقدیر از طلاب فعال در حوزه اربعین است که شامل تجلیل از تلاش‌های طلاب و تشویق آن‌ها به ثبت تجربیاتشان می‌شود.

وی یادآور شد: این برنامه‌ها بر اساس ظرفیت‌ها و نیازهای هر منطقه و همچنین با در نظر گرفتن تفاوت‌های فرهنگی زائران در داخل و خارج از کشور طراحی شده است.

اسفندیاری افزود: برای مبلغین استان تهران، دوره‌های آموزشی فشرده شامل آشنایی با مباحث معرفتی اربعین، سیره اهل‌بیت (ع)، احکام شرعی مرتبط با سفر و زیارت، آداب زیارت، مهارت‌های ارتباطی با زائران از فرهنگ‌های مختلف، پاسخگویی به شبهات رایج، مسائل روز جهان اسلام و نقش رسانه در تبلیغ با تأکید بر تأمین «نیازهای تبلیغی تربیتی زن و خانواده» برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: برپایی موکب‌های فرهنگی و معرفتی با ارائه خدمات مشاوره دینی و شرعی، پاسخگویی به سؤالات زائران، توزیع بروشور و محصولات فرهنگی مرتبط با اربعین، برگزاری حلقه‌های معرفتی کوتاه، قرائت زیارت اربعین و ذکر توسل در اماکن پرتردد در شهرستان‌ها (مساجد، میادین اصلی) و نقاط مرزی استان تهران و در صورت امکان، ایجاد ایستگاه‌های صلواتی در مسیرهای منتهی به کربلا و مسیر پیاده‌روی اربعین در تهران از دیگر برنامه‌ها است.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران با اشاره به فعالیت‌های رسانه‌ای و اطلاع‌رسانی گفت: تولید و انتشار محتوای تصویری و متنی در شبکه‌های اجتماعی با محوریت فضیلت زیارت اربعین و اهداف مهدوی آن، به تصویر کشیدن زیبایی‌های مسیر و خدمت‌رسانی مبلغین به زائران، پوشش زنده برنامه‌های فرهنگی و مراسم‌های مذهبی مرتبط با اربعین در شهرستان‌های استان تهران و راه‌اندازی پویش‌های رسانه‌ای نظیر «فراخوان نشر تجربیات و دل‌نوشته‌های زائران و مبلغین» از جمله برنامه‌های رسانه‌ای است.

وی اظهار کرد: همچنین همانند هر سال، همایش‌ها و نشست‌های بصیرتی تخصصی و عمومی با محوریت بررسی ابعاد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی اربعین، جایگاه پیاده‌روی اربعین در تمدن نوین اسلامی و پیام اربعین برای جوانان با حضور طلاب، اساتید، مسئولین فرهنگی و عموم مردم برگزار می‌شود.

اسفندیاری با اشاره به اینکه بخشی از وظایف مبلغات و طلاب ارتباط با مدارس علمیه و مساجد و هیئات است، تصریح کرد: باتوجه‌به اقتضائاتی که خواهران طلبه در خانواده دارند، امسال با واقع شدن ایام اربعین در فصل تابستان، امکان ایجاد فضای همکاری مدارس علمیه و مساجد برای اعزام گروه‌های تبلیغی و ارائه خدمات بیش از گذشته فراهم شده است.

وی با بیان اینکه فعالیت‌ها و اقداماتی نیز برای انجام در کشور عراق طراحی و تدوین شده است، گفت: تیم‌هایی از مبلغین با تخصص‌های مختلف دینی و اخلاقی برای پاسخگویی به سؤالات شرعی و احکام نماز و بانوان، ترویج اخلاق اسلامی و ارائه مشاوره تشکیل شده است. همچنین مبلغین فرهنگی و بصیرتی با ارائه مباحث معرفتی اربعین، تبیین جایگاه اهل بیت (ع)، معرفی فرهنگ و تاریخ تشیع و پاسخگویی به شبهات دینی و اعتقادی فعالیت می‌کنند. مبلغین رسانه‌ای نیز با پوشش تصویری و متنی رویدادهای اربعین، مصاحبه با زائران و دست‌اندرکاران خدمت، اطلاع‌رسانی از مسیرها و خدمات موجود به غنای اهداف تبلیغ در این ایام مقدس کمک خواهند نمود.

معاون فرهنگی حوزه علمیه خواهران استان تهران اظهار کرد: برخی از این فعالیت‌ها در مسیر پیاده‌روی و نقاط تجمع زائران انجام می‌شود که به خدمت‌رسانی در مواکب، حضور در مواکب (از جمله مواکب ایرانی) و ارائه خدمات فرهنگی، دینی و مشاوره‌ای به زائران تبلور می‌یابد. برپایی ایستگاه‌های موقت در مسیر پیاده‌روی برای ارائه خدمات مختصر (مانند آب، خرما، اقامه نماز جماعت، قرائت زیارت) و حلقه‌های معرفتی، مرثیه‌خوانی و ذکر توسل در نقاط مناسب مسیر پیاده‌روی نیز از اقداماتی است که همه ساله توسط مبلغین و موکب داران به انجام می‌رسد.

وی اضافه کرد: فعالیت در شهرهای مذهبی (نجف، کربلا، کاظمین و…)، حضور در حرم‌های مطهر و پاسخگویی به سؤالات زائران، بیان احکام و فضائل زیارتی و مراکز فرهنگی و مذهبی و برگزاری جلسات سخنرانی و پرسش‌وپاسخ در مساجد و حسینیه‌های فعال در ایام اربعین از اصلی‌ترین فعالیت‌های تخصصی مبلغات است که با ارتباط با زائران ایرانی و غیرایرانی و تلاش برای ایجاد ارتباط فرهنگی و دینی با زائران از ملیت‌های مختلف با توجه به زبان و فرهنگ آنان از اهم کارهاست.

اسفندیاری یادآور شد: برای برگزاری این اهداف، برگزاری دوره‌های آموزشی فشرده قبل از اعزام با تأکید بر حساسیت‌های فرهنگی و اجتماعی کشور عراق و ارائه راهنمایی‌های لازم در خصوص مسائل امنیتی، بهداشتی و آموزش زبان عربی (در حد ضرورت) برای ارتباط بهتر با زائران عراقی و سایر ملیت‌ها در دستور کار استان است.

خبرگزاری حوزه