بانوی دلوار؛ راوی خاک و غیرت

۵۰ سال قبل در روزهایی که از مدافع وطن از دیار تنگستان تقدیر شده و برای قدردانی از فداکاری‌هایش برای همسر سالخورده رئیسعلی مقرری مادام‌العمر تعیین شده بود، این گزارش منتشر شد.

دیدار با همسر رئیسعلی

خبرنگار اطلاعات به منطقه‌ای به نام «انبارک» در بندر بوشهر می‌رود تا با «خیری» همسر سوم رئیسعلی که ۸۵ سال داشت، گفت‌وگو کند. خیری می‌گوید: «رئیسعلی دوبار دیگر نیز ازدواج کرده بود و از همسر دومش فرزندی داشت به نام «بهادر» که او نیز سه سال قبل درگذشت.»

خیری درباره خصوصیات ظاهری رئیسعلی می‌گوید: «رئیسعلی مردی بلندقامت و چهارشانه بود. خیلی مهربان و مردم‌دار بود. او مثل هر جنوبی با ایمان و خونگرم بود و به مذهب و قوانین اسلام سخت پایبند بود. وقتی که او را ناجوانمردانه کشتند، نزدیک به ۵۵ سال داشت. هرگز فراموش نمی‌کنم هنگامی که «واسموس» آلمانی که به عقیده من و جنوبی‌ها مرد خوب و مهربانی بود به او پیشنهاد کرد هدایا و کمک‌های مالی دولت آلمان را به خاطر راندن قوای انگلیس بپذیرد، جواب داد ما به کمک شما احتیاج نداریم. ما برای دین و برای نجات میهن خود می‌جنگیم.» براساس اظهارات خیری، واسموم آلمانی همیشه در لباس تنگسیری‌ها در کنار رئیسعلی می‌جنگید.

خیری آرزو داشت که اول برای زیارت به کربلا و نجف اشرف برود که مدفن رئیسعلی دلواری است. خیری خودش اهل «انبارک» است که پس از ازدواج با رئیسعلی در دلوار ساکن می‌شود. پس از شهادت رئیسعلی، خیری نزد بستگانش در انبارک باز می‌گردد.

جنگ چریکی با انگلیسی‌ها

رئیسعلی زمانی که ۲۴ ساله بود، به مشروطه‌خواهان پیوست و در طول ۹ ماه بوشهر را تحت کنترل داشت. در جنگ جهانی اول که ایران توسط نیروهای بیگانه اشغال شد، رئیسعلی در جنوب با نیروهای انگلیسی وارد جنگ شد. انگلیسی‌ها با وجود تجهیزات پیشرفته‌ و نیروهای فراوانی که در اختیار داشتند، برای پیروز شدن بر رئیسعلی کار دشواری در پیش داشتند. رئیسعلی و یارانش با نیروهای انگلیسی به سبک چریکی می‌جنگیدند و با شناخت خوبی که از منطقه تنگستان داشتند، ضربات سهمگینی به دشمن وارد کردند. در نهایت رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی به نام غلامحسین تنگکی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در ۳۳ سالگی به شهادت رسید.

فرزندان رئیسعلی

در ویکی‌پدیا آمده که بهادر فرزند همسر آخر رئیسعلی بوده و این ادعا برخلاف اظهارات خیری است که در مصاحبه با روزنامه اطلاعات اعلام کرده بهادر فرزند همسر دوم رئیسعلی بوده است. با توجه به اینکه ۳ فرزند از بهادر باقی مانده بود، منطقی است که خود بهادر فرزند همسر آخر رئیسعلی بوده باشد. گل‌اندام شهیدی، آخرین نوه زنده رئیسعلی بود که در خردادماه ۱۳۹۴ درگذشت.

روزنامه اطلاعات