زنان سیگاری؛ رشد ۱۹۰ درصدی دخانیات در زنان ۱۸ تا ۲۴ ساله

گزارش‌ها از روند رو‌به‌افزایش مصرف سیگار در میان زنان جوان حکایت دارد؛ پدیده‌ای که زنگ خطر تازه‌ای برای سلامت عمومی به صدا درآورده است.

در حالی که شرکت‌های بزرگ تولیدکننده دخانیات با هدف گسترش بازار، تمرکز خود را بر جذب زنان و دختران گذاشته‌اند، آمارها در ایران از افزایش ۱۹۰ درصدی مصرف روزانه سیگار در زنان ۱۸ تا ۲۴ ساله خبر می‌دهد؛ سنی که به گفته مسئولان بهداشت، بهترین دوران برای فرزندآوری محسوب می‌شود. از سوی دیگر، بخشی از مزارع شمال کشور نیز به جای تولید محصولات استراتژیک، به کشت توتون اختصاص یافته‌اند تا دسترسی آسان‌تری به سیگار فراهم شود.

دام صنعت دخانیات برای زنان و دختران

به‌رغم آنکه آمار مصرف سیگار در زنان هنوز کمتر از مردان است، اما روند رو به رشد آن زنگ خطر جدی برای سلامت آینده جامعه به شمار می‌رود. به گفته دکتر محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، شرکت‌های تولید دخانیات با استفاده از بسته‌بندی‌های جذاب و تولید سیگارهای سبک و باریک، تلاش دارند تا سلیقه زنان را هدف بگیرند. وی تأکید می‌کند که در فاصله سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰، مصرف دخانیات در دختران ۱۳ تا ۱۵ ساله، ۱۳۵ درصد رشد داشته‌است.

سیگار در دسترس‌تر از نان سنگک

دکتر مسجدی با اشاره به دسترسی آسان به سیگار در کشور، می‌گوید: «در ایران تهیه سیگار حتی از تهیه نان سنگک هم ساده‌تر است.» وی این مقایسه را با کشورهای توسعه‌یافته‌ای مانند آمریکا و کانادا انجام داده و می‌افزاید: «در این کشورها، تهیه سیگار حدود ۴۵ دقیقه زمان می‌برد، اما در ایران از سوپرمارکت گرفته تا دکه‌های مطبوعاتی و حتی فروشگاه‌های اینترنتی، سیگار در دسترس است.»

سهم سنگین دخانیات در نظام سلامت

بر اساس اعلام جمعیت مبارزه با دخانیات، متوسط مصرف دخانیات در ایران بین ۴۰ تا ۴۵ درصد برآورد می‌شود و این موضوع هزینه‌های سنگینی بر نظام سلامت تحمیل می‌کند. به‌طور نمونه، سالانه ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار نفر در کشور به سرطان مبتلا می‌شوند که با کاهش مصرف دخانیات، این عدد می‌تواند تا یک‌سوم کاهش یابد. در حال حاضر، حدود ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور تولید و مصرف می‌شود و هزینه سالانه آن تا مرز ۸.۵ میلیارد تومان نیز برآورد شده‌است.

قانونی که اجرایی نمی‌شود

قانون جامع مبارزه با دخانیات که در سال ۱۳۸۵ به تصویب رسید، یکی از کامل‌ترین قوانین در حوزه سلامت محسوب می‌شود. با این حال، دکتر مسجدی از عدم اجرای صحیح این قانون و ضعف در نظارت‌ها انتقاد کرده و می‌گوید: «براساس ماده ۳، تبلیغات محصولات دخانی در هر رسانه‌ای ممنوع است و مطابق ماده ۸، باید سالانه ۱۰ درصد بر مالیات این محصولات افزوده شود. اما تاکنون این قانون به بهانه مبارزه با قاچاق اجرا نشده‌است.»

نقش دخانیات در مرگ‌های زودرس

دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات ایران با استناد به آمارهای رسمی، تأکید می‌کند که بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان‌ها، بیماری‌های تنفسی مزمن، دیابت و اختلالات اعصاب و روان، عامل ۷۰ درصد مرگ‌ومیرها در جهان هستند. وی می‌افزاید: «سال گذشته، ۱۶۰ هزار نفر در ایران بر اثر بیماری‌های قلبی- عروقی و ۱۳۵ هزار نفر بر اثر سکته‌ها جان باختند. همچنین، ۷۸ تا ۸۰ هزار نفر نیز در اثر سرطان جان خود را از دست دادند که دخانیات در صدر عوامل خطر این بیماری‌ها قرار دارد.»

 جوان آنلاین