ترجمه اختصاصی؛

فیلترهای کشنده

فیلترهای زیبایی در اینستاگرام علی‌رغم اینکه ابزاری برای بهبود ظاهر هستند می‌توانند به ابزاری مرگبار تبدیل شوند، به‌خصوص با اثر روانی بسیار خطرناکی که بر تعداد زیادی از کاربران دارند.

روانشناسان توضیح می‌دهند که استفاده گسترده از این فیلترها، به‌خصوص با استقبال بسیاری از کاربران در مصر ممکن است باعث بیماری‌های روانی شود که در صورت از دست دادن اعتماد به نفس، ممکن است منجر به خودکشی شود.

عدم اعتماد به نفس

«مروان اسماعیل»، استادیار روانپزشکی می گوید: «تعداد زیادی از کاربرانی که از فیلترهای زیبایی استفاده می‌کنند، اعتماد به نفس کافی در ظاهر خود ندارند، بنابراین تلاش می‌کنند آنچه را که به‌عنوان عیب می‌بینند از طریق این برنامه‌ها برطرف کنند».

به گفته اسماعیل در مصاحبه با «اسکای نیوز عربی»، این ضعف در اعتماد به نفس با استفاده از فیلترها به عدم اعتماد به نفس کامل تبدیل می‌شود، قبل از اینکه به دلیل نارضایتی از ظاهر طبیعی به حالت افسردگی تبدیل شود.

این روانشناس به‌عنوان مثال به این انتقادات اشاره کرد و گفت: «ممکن است برخی از جوانان از طریق شبکه‌های اجتماعی با یکدیگر آشنا شوند و تصویر آن‌ها با استفاده از فیلترها بهبود پیدا کند که می‌توان از آنها در فیلم‌ها نیز استفاده کرد و با اولین ملاقات مشخص می‌شود که واقعیت متفاوت است و باعث ناراحتی آن‌ها می‌شود».

احساس بزرگ منشی

از سوی دیگر «احمد عبدالعظیم»، روانپزشک و متخصص درمان اعتیاد معتقد است که فیلترهای زیبایی باعث ایجاد احساس «بزرگ منشی» در جوانان می‌شوند که بر خلاف واقعیت است، چراکه ظاهر آنها را بسیار زیباتر از حالت طبیعی نشان می‌دهد.

براساس اظهارات وی در مصاحبه با «اسکای نیوز عربی»، جوانی که از این تصویر استفاده می‌کند، خود را اسیر این تصویر جعلی می‌یابد، به‌خصوص در «اسنپ چت»، «فیس بوک» و «اینستاگرام». افراد خود را در انزوای اختیاری قرار می‌دهند تا تصویر واقعی آن‌ها مغایر با تصویر بهبود یافته‌ای که از خود ارائه می‌دهند، نباشد.

به گفته این روانشناس، در این حالت کاربر دنیایی برای خود خلق می‌کند که در آن فقط با خود یا تعداد کمی از افراد در ارتباط است و همواره می‌ترسد که کسی تصویر واقعی او را ببیند.

تغییر واقعیت

از طرف دیگر «احمد عبدالفتاح»، کارشناس فناوری و متخصص در زمینه هوش مصنوعی و امنیت سایبری معتقد است بسیاری این حقیقت را نادیده می‌گیرند که فیلترهای زیبایی فقط ابزاری برای ویرایش تصاویر با استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود ظاهر هستند، بنابراین از آنها دائما استفاده می‌کنند.

وی در گفتگوی اختصاصی با «اسکای نیوز عربی» اشاره کرد که این فیلترها متنوع هستند؛ از «بهبود دهنده لاغری» که بدن را لاغر می‌کند تا «چهره ایده آل» و همچنین فیلترهای دیگری که صورت را «آرایش» می‌کنند تا شاداب به نظر برسد.

وی به گزارشی که دانشگاه لندن درباره میزان استفاده از فیلترهای زیبایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده بود، اشاره کرد. این گزارش نشان می‌دهد ۹۲ درصد از جوانان در آمریکا، بریتانیا و فرانسه از فیلترهای زیبایی استفاده می‌کنند. همچنین شرکت «متا» نیز در گزارشی اعلام کرد ۶۰۰ میلیون کاربر از این فیلترها استفاده می‌کنند.

عبدالفتاح توضیح داد که استفاده از فیلترهای زیبایی در یک چارچوب مشخص، یعنی بهبود ظاهر یا اصلاح عیوب در مناسبت‌های خاص قابل قبول است، اما استفاده از آنها به صورت دائمی برای القای اینکه چهره فرد واقعی است، نوعی ابزار خطرناک محسوب می‌شود که شبکه‌های اجتماعی آن را به وجود آورده‌اند و می‌تواند باعث مشکلاتی در جامعه شود.

پایگاه خبری اسکای نیوز