ترجمه اختصاصی جهان‌بانو از پایگاه خبری العرب؛

نگرانی‌های فرانسه از خشونت جنسی گسترده در بخش فیلم و فرهنگ

در کمیسیون تحقیق درباره خشونت جنسی که توسط پارلمان ملی فرانسه به درخواست گودیت گودریش، بازیگر فرانسوی تشکیل شده است، که هدف آن توقف «ماشین خردکننده‌ی استعدادها» است. در بخش‌های مختلف رسانه‌های دیداری و شنیداری و هنرهای نمایشی «خشونت معنوی، جنسی و جنسیتی، ساختارمند، فراگیر و مستمر است».

کمیسیون تحقیق در این گزارش ۸۶ توصیه‌ای، در طول شش‌ماه به نمایندگان، تهیه‌کنندگان و وکلای فعال در این حوزه فراخوان داد و خواستار «تصویب اصل ممنوعیت» جنسی‌سازی ظاهر افراد نابالغ در فیلم‌ها و «ساماندهی» تست‌های بازیگری شد که «سرشار از خطر هستند» و انجام آنها را در مکان‌های حرفه‌ای الزامی کرد و دستور به حذف صحنه‌های برهنگی داد.

این کمیسیون که بعد از شکایت گودیت گودریش در سال ۲۰۲۴ علیه دو کارگردان به اتهام تجاوز جنسی به او در دوران کودکی تشکیل شده بود، خواستار این شد که حضور یک مسئول برای کودکان در همه تولیدات هنری اجباری شود.

براساس گزارش پایگاه خبری العرب، این کمیسیون خواستار تنظیم صحنه‌های روابط جنسی از طریق تحمیل «بندهای مفصل در قرارداد» و امکان استفاده بازیگران از یک هماهنگ‌کننده متخصص شد. همچنین این کمیسیون در گزارش خود جزئیاتی در مورد سوءاستفاده‌های جنسی در تعدادی از موسسات فرهنگی ارائه کرد.

جودیت گودرش، یکی از پیشگامان جنبش «من هم» در فرانسه، در اظهاراتی در روز چهارشنبه گزارش کمیسیون تحقیق را «بسیار وحشتناک» توصیف کرد.

وی در مصاحبه با رادیو فرانس اینفو گفت: «من منتظر این گزارش بودم. این گزارش بسیار تکان‌دهنده است، با این وجود من تعجب نکردم چراکه انتظار چیز بهتری را نداشتم.». وی افزود: «گزارش کمیسیون نشان می‌دهد که این مشکل به هیچ وجه فقط مربوط به دنیای سینما نیست، بلکه سینما یک خانواده بزرگ است که روابط خویشاوندی در آن حاکم است و قدرت و سوءاستفاده از آن همان چیزی است که در کلیسا، مدارس و جاهای دیگر هم وجود دارد». وی از جناح‌های سیاسی خواست تا به نتایج این گزارش توجه کنند تا «دیگر کسی نگوید: ما نمی‌دانستیم».

گودرش ۵۳ ساله پس از متهم‌کردن بنوا ژاکو، کارگردان فرانسوی که ۲۵ سال از او بزرگتر است و زمانی که تنها ۱۴ سال داشت، به گودریش تجاوز کرد، به سردمدار جنبش «من هم» در فرانسه تبدیل شد. اتهامات مشابهی نیز به ژاک دوایون، کارگردان دیگری وارد شده است. تحقیقات درباره هر دو پرونده همچنان ادامه دارد، درحالی‌که این دو مرد این اتهامات را رد می‌کنند.

آزار و اذیت، یک پدیده اجتماعی ریشه‌دار است و مانند دیگر مظاهر مربوط به رفتار و زندگی انسان، با توسعه زندگی و ماهیت جوامع شکل جدیدی به خود گرفته است. در گذشته، قربانیان زن به دلیل فشارهای اجتماعی یا عدم وجود کسی که به آنها گوش دهد و صدای آنها را بشنود، به راحتی نمی‌توانستند آنچه را که تجربه کرده‌اند بازگو کنند. اما امروزه به لطف انقلاب در دنیای ارتباطات و شبکه‌های اجتماعی، این شرایط تغییر کرده است.

اگرچه که برخی افراد معتقدند که مطرح‌کردن مسائل آزار و اذیت و تجاوز جنسی صرفاً جو رسانه‌ای یا کمین برای ستارگان و افراد مشهور برای بی‌اعتبار کردن ان‌ها است، اما در مقابل نمی‌توان چنین پدیده‌هایی را انکار کرد که نه تنها زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه در افراد کم سن‌وسال از هر دو جنس نیز گسترش پیدا می‌کند.

کارشناسان اذعان می‌کنند که دنیای سینما اسرار زیادی دارد که ممکن است آشکار نباشد و شاید مسئله بهره‌برداری جنسی یکی از مهم‌ترین اسراری باشد که برای دهه‌ها مسکوت مانده است، همچون تخلفات جدی که در برخی از تست‌های بازیگری رخ می‌دهد و در سایه سکوت پنهان می‌ماند، درحالی‌که دنیای امروز نیازمند یک رویکرد جامع است که این موضوع را از زوایای مختلف ببیند و دیدگاه خود را به مفهوم تعرض و بهره‌برداری جنسی گسترش دهد.

رسوایی‌های جنسی، هالیوود، پایتخت سینمای آمریکا را به لرزه درآورد و طوفانی از خشم فروخورده را به راه انداخت که در کمپین «من هم» تجسم پیدا کرد. این کمپین قربانیان آزار جنسی در اقشار مختلف جامعه را تشویق می‌کند تا درباره تجربه خود صحبت کرده و متجاوزان را افشا کنند.

اگرچه که این کمپین در سراسر جهان با حمایت گسترده‌ای روبرو شده است، اما انتقادات زیادی را به‌خصوص نسبت به طرح برخی ادعاهای ساختگی که جنبه سوءاستفاده برای کسب منافع شخصی و باج‌گیری دارد، در پی داشته است.

صحنه‌های شرم‌آور همواره محل بحث بوده‌اند به‌خصوص صحنه‌هایی که کودکان در آن‌ها حضور دارند، اما تناقض این است که مدافعان صحنه‌های شرم‌آور که از قضا از طرفداران آزادی بیان محسوب می‌شوند، کمپین‌هایی را علیه آزار جنسی رهبری می‌کنند، درحالی‌که آن‌ها این پدیده خطرناک را به تصورات عاطفی ذهنی تقلیل می‌دهند که ممکن است درست نباشد.

کارکنان صنعت سینما در بخش‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی و حتی از بخش‌های دیگری مانند روانشناسی، حقوق و آموزش می‌توانند تولیدات سینمایی، فرهنگی و هنری مصون از پدیده‌های تعرض و آزار را عرضه کنند، زیرا این موضوع به همکاری و دیدگاهی جامع نیاز دارد که فراتر از اعتراضات خشمگینانه‌ای است که جنبش‌های فمینیستی آن را پیگیری می‌کنند.

بسیاری نسبت به بیانیه مجلس ملی فرانسه برای مقابله با پدیده تعرض جنسی در بخش هنر و فرهنگ خوش‌بین هستند و معتقدند که این بیانیه آغازی برای تصویب قوانین در سایر کشورها در راستای حمایت از افراد مختلف خواهد بود و همچنین گسترش و انتشار این توصیه‌ها می‌تواند بخشی را که برای دهه‌ها تحت سلطه تمایلات جنسی، تعرضات پنهان و آشکار و استثمار بوده است، درمان کند.

ترجمه اختصاصی جهان‌بانو از پایگاه خبری العرب