میانگین حقوق زنان ۲۸ درصد کمتر از مردان

خلاصه‌ای از نتایج گزارش جاب ویژن که نتیجه بررسی وضعیت حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۳ بوده، نشان می‌دهد در سال گذشته میانه حقوقی دریافتی زن‌ها ۲۸ درصد کمتر از مردان بوده است.

گزارش حقوق و دستمزد جاب ویژن از بازار کار ایران در سال گذشته و تخمینی از میزان حقوق مشاغل مختلف در سال جاری ارائه می‌کند.

این گزارش با جمع‌آوری داده‌هایی از بیش از ۱۰۰ هزار نفر از فعالان بازار کار در ۴۰۰ گروه شغلی تهیه شده و بخشی از یافته‌های آن نشان می‌دهد که «عمده کارکنان و کارفرماها اعتقاد دارند که به دلیل تورم موجود در کشور لازم است که در پایان هر سال به مقدار تورم به حقوق افراد اضافه شود. با وجود اهمیت هم‌سویی افزایش حقوق با تورم شاهد آن هستیم که حقوق تعیین‌شده از سمت نهادهای تعیین‌کننده بعضی سال‌ها بیشتر از تورم و برخی سال‌ها کمتر از تورم افزایش می‌یابد.»

«در صورتی که رشد حقوق در انتهای سال کمتر از میزان تورم باشد عواقب و تاثیرات جدی بر زندگی کارکنان خواهد داشت.» در این گزارش تاکید شده است که اگر افزایش حقوق‌ها در انتهای سال از تورم جا بماند، بخش زیادی از کارکنان در امور جاری زندگی مثل پرداخت بدهی‌ها، هزینه خوراک و پوشاک و هزینه تفریحات دچار مشکل می‌شوند.

نکته مهم در این میان این است که از هر چهار نفری که حقوقشان حداقل حقوق وزارت کار است و به این نظرسنجی پاسخ داده‌اند یک نفر اعلام کرده که اگر حقوقش متناسب با تورم افزایش پیدا نکند، ناچار باید هزینه‌های درمان و سلامت خود را کم کند.

دستمزد زنان کمتر از مردان است

خلاصه‌ای از نتایج این گزارش که نتیجه بررسی وضعیت حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۳ بوده، نشان می‌دهد در سال گذشته میانه حقوقی دریافتی زن‌ها ۲۸ درصد کمتر از مردان بوده است. میانگین حقوق دریافتی زنان در سال گذشته، ۱۹٫۵ میلیون تومان و برای مردان ۲۷٫۱ میلیون تومان بوده است.

«از مجموع این ۷٫۶ میلیون تومان اختلاف حقوق، ۱٫۶ میلیون تومان به دلیل سابقه کاری بیشتر مردان، ۱٫۵ میلیون تومان به دلیل حضور زنان در سطوح ارشدیت پایین‌تر و ۱٫۱ میلیون تومان به دلیل انتخاب گروه‌های شغلی متفاوت است. ۳٫۴ میلیون تومان از اختلاف باقی‌مانده هم مربوط به سایر عوامل (مثل ساعات کار کمتر، قدرت چانه‌زنی یا سوگیری جنسیتی) است.»

نتایج این گزارش هم‌چنین نشان می‌دهد که حقوق افرادی که ساکن تهران هستند، ۲۸ درصد بیشتر از ساکنین سایر شهرها است اما میانه حقوق در شهرهای بزرگ و کوچک تفاوتی ندارد.

نکته‌ای که در این گزارش مورد تاکید قرار گرفته این است که حقوق ساکنین تهران فقط ۲۸ درصد بییشتر از ساکنین شهرهای کوچک است؛ درحالی‌که هزینه‌های ساکنان تهران ۴۳ درصد بیشتر از دیگر شهرها است. حقوق ساکنین تهران به قدری بالا نیست که بتواند هزینه‌های اضافی آن‌ها را پوشش دهد و به نظر می‌رسد که افراد به دلیل نبود کار در سایر شهرها مجبور به کار کردن در تهران می‌شوند.

اکثر مشاغل مربوط به حوزه تکنولوژی (مثل توسعه نرم‌افزار، مدیر محصول، تحلیل‌گر کسب‌وکار و…) دستمزد بالایی دارند و افزایش حقوق بیشتری هم شامل آن‌ها می‌شود. در واقع، یافته‌های جدیدترین گزارش جاب‌ویژن بیانگر آن است که گروه‌های شغلی «مدیر محصول» و «برنامه‌نویسی» بیشترین میزان افزایش حقوق را تجربه کرده‌اند و این در حالی است که «کارمند اداری» و «کارگر ساده» کمترین حقوق را داشته و کمترین میزان افزایش حقوق را هم تجربه کرده‌اند. دلیل این تفاوت نیز این طور توضیح داده شده است:

به دلیل رشد جدی شرکت‌های فعال و صنعت فناوری اطلاعات، موقعیت‌های شغلی مربوط به آن هم رشد زیادی را تجربه کرده‌اند و هم حقوق‌های بالایی دریافت می‌کنند.

طبیعی است که افراد در سطوح ارشدیت بالاتر حقوق بیشتری دریافت کنند؛ یافته‌های جاب‌ویژن هم این موضوع را تایید کرده و همچنین نشان می‌دهد که این افراد انتظار افزایش حقوق بیشتری هم دارند: «سطح ارشدیت تاثیرگذارترین عاملی است که میزان حقوق را تعیین می‌کند؛ درحالی‌که مدیران حدودا سه برابر بیشتر از کارمندان حقوق دریافت می‌کنند، افزایش حقوق درخواستی آن‌ها هم ۴۰ درصد بیشتر از کارمندان است.»

جاب‌ویژن در بررسی عوامل تأثیرگذار بر میزان حقوق اعلام کرده است که «نوع دانشگاه محل تحصیل» کمترین تاثیرگذاری بر میزان حقوق افراد را دارد. هم‌چنین، مولفه «سابقه کار» هرچند در شروع مسیر شغلی افراد نقش مهمی در میزان حقوق دارد، اما این تاثیر با گذشت زمان کمتر می‌شود.

زومیت