ترجمه اختصاصی جهان بانو از پایگاه خبری رادیو نساء‌؛

زایمان کنار جاده؛ وضعیت دلخراش زنان سودانی

آرژانتینا ماتافیل بیچین، سرپرست نمایندگی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در سودان، وضعیت زنان و دختران در سودان را «دلخراش» توصیف کرد. تخمین زده می‌شود حدود 6.7 میلیون نفر در سودان با خطر خشونت براساس جنسیت مواجه هستند و به‌خصوص زنان و دختران مهاجر و آواره در معرض خطر قرار دارند.

سرپرست نمایندگی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در سودان در مصاحبه اختصاصی با اخبار سازمان ملل متحد، خاطرنشان کرد که از بین ۱۲ میلیون آواره در سودان، حدود ۲٫۷ میلیون نفر زن و دختر در سن باروری قرار دارند که ۳۰۰ هزار نفر از آنها باردار هستند.

وی افزود: علاوه بر مقابله با مشکلات و شرایط اضطراری که ممکن است گاهی در دوران بارداری رخ دهد، چالشی که بسیاری از این زنان و دختران با آن مواجه هستند، قرار گرفتن در معرض تجاوز و خشونت جنسی است که باعث پریشانی روحی و جسمی برای آنها می شود.

آرژانتینا ماتافیل بیچین توضیح داد که بسیاری از این زنان باید به‌طور همزمان نقش مادری و پدری را بر عهده بگیرند، زیرا مردان یا درگیر جنگ هستند، یا در جای دیگری زندگی می‌کنند و هنگامی که خانواده از هم می‌پاشد، تنها زنان و کودکان باقی می‌مانند.

سرپرست نمایندگی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در سودان گفت: برخی از زنان باردار وقتی پس از بمباران از خانه‌های خود فرار می‌کنند، ناچار می‌شوند که در کنار جاده زایمان کنند. گاهی اوقات هیچ‌کس در نزدیکی آنها وجود ندارد یا ممکن است کسی باشد که نمی‌داند چه کاری برای وضعیت مادر بهتر است. طبیعی است که افراد معمولی آموزشی در این باره ندیده‌اند. بنابراین، هنگامی که زایمان بدون مراقبت انجام می‌شود، ممکن است نوزاد به کزاز مبتلا شود، چراکه آنها بند ناف را با هر ابزاری که پیدا کنند، می‌برند. متاسفانه اغلب این نوزادان در طول سفر زنده نمی‌مانند.»

تاثیر گسترده بر نسل‌های آینده

این مقام سازمان ملل متحد در سودان به تأثیر سوءتغذیه بر زنان باردار که به دلیل روزها فرار در جاده و نبود غذا بسیار خسته می‌شوند، اشاره کرد.

وی نسبت به تأثیر این موضوع بر نسل آینده هشدار داد و گفت: هنگامی که مادر از سوءتغذیه رنج می‌برد، کمتر احتمال دارد که نوزاد زنده بمانند و اگر هم کودک زنده بماند، توانایی او برای یادگیری و رفتن به مدرسه بسیار کمتر از کودکان زنانی است که تغذیه بهتری داشته‌اند.

وی همچنین درباره چالش‌های دیگری که زنان باردار در این کشور با آن مواجه هستند، مانند خونریزی که ممکن است زندگی آنها را به خطر بیندازد، صحبت کرد که به این معنی است که آنها فقط دو ساعت برای زنده‌ماندن فرصت دارند و اغلب به موقع به یک مرکز بهداشتی نمی‌رسند.

بیچین اشاره کرد که برخی از آنها از خستگی رنج می‌برند، علاوه بر اینکه تعدادی از آنها در حال حاضر یک یا چند کودک کوچک دیگر دارند که در هنگام آوارگی آنها را به همراه دارند که حرکت کردن را برایشان دشوار می‌کند.

تیم‌های سیار

این مقام سازمان ملل متحد با بیان اینکه این زنان باید با مشکلات عدم دسترسی فوری به خدمات در شرایط اضطراری در دوران بارداری مقابله کنند، اظهار کرد: آنها از بیمارستان‌ها دور هستند و معدود بیمارستان‌های نزدیک تحت فشار قرار دارند، چراکه ۸۰ درصد از زیرساخت‌های بهداشتی به‌طور مستقیم مورد هدف قرار گرفته‌اند و کارکنان بیمارستان‌ها نیز جان خود را از دست می‌دهند، درحالی‌که برخی دیگر رفته‌اند و تعداد کمی که باقی مانده‌اند، روزهای متوالی زیادی را برای ارائه خدمات کار می‌کنند.

وی اظهار داشت: کاری که صندوق جمعیت سازمان ملل متحد انجام می‌دهد، این است که تیم‌های سیار را به کمک سازمان‌های غیردولتی و شرکای سازمان ملل متحد به نزدیکترین مکان‌های تجمع یا به اردوگاه‌ها می‌آورد تا این تیم‌های سیار بتوانند حداقل خدمات را ارائه دهند.

بیچین هشدار داد که زمانی وجود دارد که این زنان به خدمات بالینی واقعی در سطح بالا همچون سزارین یا خونریزی، نیاز دارند.

حریم خصوصی از دست رفته و سلامت روانی شکننده

سرپرست نمایندگی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد گفت: تخمین زده می‌شود حدود ۶٫۷ میلیون نفر در سودان با خطر خشونت براساس جنسیت مواجه هستند و به‌خصوص زنان و دختران مهاجر و آواره در معرض خطر قرار دارند.

در این راستا بیچین گفت: هنگامی که زنان در روزها فرار می‌کنند، مورد تجاوز قرار می‌گیرند و انواع دیگری از خشونت را تحمل می‌کنند، سلامت روانی آنها بسیار آسیب می‌بیند و به کمک نیاز دارند. بنابراین، آنها به حریم خصوصی نیاز دارند تا بتوانند حمایت دریافت کنند و به بیان نظرات خود بپردازند.

وی به‌عنوان مثال، به بازدید خود از یک اردوگاه آوارگان در ایالت القضارف اشاره کرد که در آن یک منطقه تجمع واحد وجود داشت که بین ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ نفر را در خود جا داده بود و آن «فقط یک منطقه باز بدون چادر بود. می‌توانید این فقدان فضا برای حداقل حریم خصوصی را تصور کنید.

این صندوق فضاهای امنی را برای بازماندگان خشونت جنسی فراهم می‌کند که به آنها کمک می‌کند تا حریم خصوصی مورد نیاز خود و حمایت روانی و اجتماعی دریافت کنند. این مقام سازمان ملل متحد تاکید کرد که این صندوق آموزش فعالیت‌های درآمدزا را برای بازماندگان ارائه می‌دهد تا آنها بتوانند شروع به یادگیری برخی از مشاغل کنند.

وی افزود: آنها همچنین ارجاعاتی ارائه می‌دهند، زیرا برخی از این دختران و زنان مورد حملات وحشیانه قرار گرفته‌اند و عواقب جسمی دارند که بعد از تجاوز به آنچه ما مدیریت موارد تجاوز می‌نامیم، نیاز دارند و این از طریق یک مرکز بهداشتی با کارکنان پزشکی آموزش دیده برای رسیدگی به این موارد انجام می‌شود.

همچنین وی در ادامه گفت: این صندوق کوپن‌ها و کمک‌های نقدی را برای بازماندگان فراهم می‌کند تا بتوانند به خدماتی که نیاز به پرداخت دارد دسترسی پیدا کنند تا بتوانند اردوگاه آوارگان را ترک کنند یا به مکان‌های دیگر بروند و از خدماتی که توسط آژانس‌های سازمان ملل متحد یا سازمان‌های غیردولتی دیگر ارائه می‌شود، بهره‌مند شوند.

ازدواج کودکان

آرژانتینا ماتافیل بیچین اشاره کرد که با رواج خشونت جنسیتی، پدران و مادران ترجیح می‌دهند دختر را زودتر شوهر بدهند و بدین ترتیب تلاش می‌کنند از مشکلات ناموسی جلوگیری کنند، چراکه اگر او مورد تجاوز قرار بگیرد و متاهل نباشد، ممکن است نتواند بعدها ازدواج کند.

عامل دیگری که آمار ازدواج کودکان را افزایش می‌دهد، عامل اقتصادی است

همچنین افزود: در زمان جنگ منابع برای همه کاهش پیدا می‌کند و زنان اغلب برای تأمین هزینه‌های خود و خانواده درحالی‌که مردان درگیر جنگ هستند، تنها می‌مانند و به همین دلیل نمی‌توانند این کار را انجام دهند. آنها به دختران خود که به سن بلوغ رسیده‌اند، نگاه می‌کنند و فکر می‌کنند که می‌توانند آنها را به‌عنوان راهی برای کاهش هزینه‌های خانه، شوهر دهند.

وضعیت بحرانی

مسئول صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در سودان توضیح داد که آنها مشتاقانه منتظر ثبات در برخی از مناطق کشور هستند و افزود که با وجود دولت، ما توانسته‌ایم به بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی بیشتری دسترسی پیدا کنیم، بنابراین می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که این سیستم‌ها و زیرساخت‌ها را تقویت می‌کنیم و کادر پزشکی را بازسازی و آموزش می‌دهیم.

بیچین درباره سیستم‌هایی که به موارد خشونت مبتنی بر جنسیت پاسخ می‌دهند، گفت: این صندوق می‌خواهد دامنه مداخله خود را در سطح محلی گسترش دهد و این به معنای همکاری بیشتر با شرکای محلی، ارائه آموزش بیشتر و نزدیک شدن به سازمان‌های غیردولتی محلی و سازمان‌های تحت رهبری زنان که به جوامع نزدیک‌تر هستند و اطمینان از اینکه آنها دانش و تدارکات لازم را دارند.

وی افزود: هیچ مداخله بهداشتی یا حتی پاسخ به خشونت مبتنی بر جنسیت بدون تدارکات امکان پذیر نیست. بنابراین، صندوق جمعیت سازمان ملل متحد اطمینان می‌دهد که این تدارکات در دسترس است.

او نسبت به کمبود بودجه هشدار داد که برای رفع نیازهای همه کافی نیست و گفت: با کاهش‌های اخیر وضعیت بحرانی شده است و من درباره مناطقی صحبت می‌کنم که ما می‌توانیم به آنها دسترسی پیدا کنیم.

ترجمه اختصاصی جهان بانو از پایگاه خبری رادیو نساء‌ FM