زنان در برگزاری جشنواره فجر چه نقش و جایگاهی دارند؟

پس از گذشت ۴۶ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، هنوز هم نمی‌توانیم جایگاه مناسبی برای زنان در جشنواره‌های هنری فجر تصور کنیم.

مسعود نجفی، مدیر روابط‌عمومی چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، درحالی‌که محمدرضا مقدسیان، فرزاد حسنی، منصور ضابطیان و اکبر نبوی را به‌عنوان چهار مجری نشست‌های رسانه‌ای و پرسش‌وپاسخ این دوره از جشنواره معرفی کرد، به‌وضوح جای خالی یک بانوی مجری با تسلط بر هنر و سینما حس می‌شود.

منوچهر شاهسواری، در بخشی از سخنانش در نشست خبری چهل و سومین جشنواره فیلم فجر، به کمبود مجری‌های باکیفیت اعتراف کرد و از دبیر محترم و سینمایی جشنواره پرسید که چه کسی یا چه جشنواره‌ای باید این مجری‌ها را تربیت کند.

بدیهی است که باید از منوچهر شاهسواری و همکارانش پرسیده شود که چرا در زمانی که امکان داشت به مجری‌های خانم یا حتی مجری‌های جوان مرد که قابلیت‌های لازم را داشتند، فرصت داده نشد و از برنامه‌هایی مانند خندوانه تا جشنواره فیلم فجر و خانه سینما، فقط یک مجری استفاده شد که برای چند دلار به شبکه‌های معاند پیوست. جالب این است که این شبکه‌ها حتی یک برنامه هم به او نسپردند.

غفلت برگزارکنندگان این دوره از جشنواره فیلم فجر که خود را حامی حقوق زنان می‌دانند، زمانی بیشتر نمایان می‌شود که منوچهر شاهسواری در ادامه نشست رسانه‌ای به خطایی در پوستر جشنواره اشاره کرد و از دوستانی که با نقدهایشان به آن‌ها کمک کردند، تشکر کرد. او همچنین از اهمیت تصویری فیلم سینمایی «مادر» صحبت کرد و ابراز امیدواری کرد که سایه مادران همواره بر سر ما باشد.

به نظر می‌رسد این موضوع فراتر از یک قشر خاص در سینما باشد، زیرا اگر به تاریخ حضور بانوان در دوره‌های گذشته به‌عنوان مجری یا کارشناس نگاهی بیندازیم، نهایتاً به چند بانوی کارشناس یا مجری خواهیم رسید.

به یاد نمی‌آوریم که در هیچ یک از دوره‌ها، مجری آیین افتتاحیه یا اختتامیه جشنواره فیلم فجر یک بانوی مجری بوده باشد و یا از میان چند گرداننده نشست خبری، یک کارشناس زن نمونه وجود داشته باشد تا ادعاهای منوچهر شاهسواری را تأیید کند.

این جای خالی، چند نکته مهم را به ذهن متبادر می‌کند:

 

نخست، مدیران نگاهی مردانه دارند و شعار حقوق زنان تنها یک شعار است.

دوم، مدیران به‌درستی با توانمندی‌های خود آشنا نیستند و به‌اشتباه چنین رخدادی پیش‌آمده است.

سوم، آن‌ها به زنان برای پذیرش مسئولیت‌های مطرح شده اعتماد کافی ندارند.

و یا ممکن است دلایل دیگری وجود داشته باشد…

واقعیت قابل‌تأمل و تأسف‌بار در این سال‌ها، عدم حضور یک بانوی مجری در میان گردانندگان و مجریان جشنواره فیلم فجر است.

امید است منوچهر شاهسواری که در نشست رسانه‌ای جشنواره فیلم فجر قدردان نقدها بود، در ادامه این جشنواره برای رفع این کمبود نیز تدبیری بیندیشد.

میزان