انتشار «رووژگار» با موضوع زنان و ادبیات

مدیرمسئول ماهنامه «رووژگار» از انتشار دوازدهمین شماره این مجله دو زبانه کردی و فارسی با آثاری از زنان و ادبیات خبر داد.

محمدعلی قاسمی اظهار کرد: جایگاە زن در ادبیات فارسی از دو جنبه منفی و مثبت قابل بررسی است. این دو جنبه در شاهنامه فردوسی، بیشتر نمود دارد. شایسته انگاری زن در ادبیات به گونه‌ای است که گاه همگام با مردان، در ظاهری شگفت آفرین نشان داده شده و علاوه بر مهر مادرانه، گاه جوانمردی و شور جنگاوری از وی چهره ای ستایش برانگیز ساخته است.

وی افزود: «خردمندی»، «جنگاوری» و «وفاداری» سه ویژگی مهم در شاهنامه است که چهره زن ایرانی را در قاب شایستگان، به بهترین شکل ممکن نشان می‌دهد. «گردآفرید»، «رودابه»، «تهمینه» و «سیندخت» به نوعی جلوه ای از شکوه و شایستگی زن ایرانی از نظر وفاداری است. مادر فریدون، اسطوره فداکاری در مقام مادر است که فرزندش را از ترس کشته شدن توسط ضحاک، به دیاری دیگر می‌فرستد.

شاعر و پژوهشگر عضو دبیرخانه زبان و ادبیات کردی ایلامی ادامه داد: گاه در رویارویی با چنین دیدگاهی، زنان را در قاب نفرت، بی‌وفایی و حسادت به تصویر کشیده اند. در عصر معاصر اما زن، جدای از مقام و منزلت مادری در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی به نوعی مطالبه گر و پیشرو است. در این بین آنچه نمود بیشتری دارد، سنت شکنی زنان در عرصه ادبیات است.

قاسمی گفت: حضور زنان در ادبیات معاصر آمیزه‌ای از دو نگاه مدرن ‌و سنتی است. در جایگاه سنت، زن به مثابه تعریف، توصیف و تصویری است که طبق عقاید و افکار گذشتگان نسبت به او بیان شده است. این نگاه در مواردی از زن، چهره ای مطیع، تسلیم پذیر و قانع در عرصه زندگی به تصویر می‌کشد. در نگاه مدرن اما با بازتعریف نوینی از زن و جایگاه او، تصویری نشان داده می‌شود که در آن، زنان دوشادوش مردان در بستر حیات انسانی، به ایفای نقش می‌پردازند. آنها مطالبه گر، دارای آرا و افکار مستقل و تاثیرگذار در امور اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هستند.

زن ایرانی در ادبیات مدرن، زنی مستقل با آموزه‌های فکری خاص خود است. در نتیجه، ادبیات، زمینه ساز و بستری بلیغ با هدف بیان اندیشه‌های زنان که نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند، محسوب می‌شود و در این شماره که به هنر و ادبیات زنان اختصاص دارد، بخشی از تراوشات فکری زنان هنرمند ایران زمین، به نمایش گذاشته شده است تا برگ زرینی از هنرآرایی آنها زینت بخش ماهنامه «رووژگار» شود.

در این شماره از ماهنامه، آثاری از زنان هنرمند، نویسنده، شاعر و پژوهشگر مانند دکتر لیلا کرد بچه، دکتر طاهره افشار، دکتر نوشین پاکزاد، آفاق شوهانی، دکتر سمیه فلاحی، افسانه نجومی، سمیه مهری، فاطمه سالاروند، پاتته آ صفائی، زنبق سلیمان نژاد، شقایق سلیمان نژاد، سیده تکتم حسینی، کبری موسوی قهفرخی، طیبه حیدربیگی، سحر هادیان، زهرا عزیزی، طاهره عزیزی، رقیه درخشنده، یلدا نیکو سرشت، رویا رضایتی، شادی نوروزی و… منتشر شده است.

علاقه‌مندان می‌توانند این مجله را از کتابفروشی هامون واقع در جنب پارک کودک، کتابفروشی شهر کتاب، واقع در خیابان آزادی ۹ و خانه کتاب ایلام واقع در بلوار دانشجو مقابل پمپ بنزین حسینی تهیه کنند.

کرد پرس