روایت افتخارآفرینی زنان در «ایران بانو»

افتتاحیه همایش ایران بانو در کنار بارگاه ملکوتی امام هشتم (ع) با حضور بانوان موفق و افتخارآفرین در حوزه‌های سیاسی، حکمرانی، ورزشی و فرهنگی برگزار گردید.

قرار بود رأس ساعت ۶:۳۰ صبح در ترمینال ۴ فرودگاه مهرآباد حاضر شویم. شاید در نگاه اول، این برنامه عادی به نظر می‌رسید، اما با ورود به فرودگاه، سالن پر از بانوان شاخصی بود که آوازه کارهایشان در ایران و جهان پیچیده بود. از اینکه قرار بود با چنین بانوانی همسفر شوم، بسیار خوشحال بودم. صدای بلندگو مرا از فکر بیرون آورد: «مسافرین محترم پرواز ایران بانو از تهران به مقصد مشهد، به سمت گیت ۶ حرکت کنند.»

بانوان حاضر در برنامه، یکی‌یکی به سمت اتوبوس‌های فرودگاه حرکت کردند. در نگاه اول، شاید حس غریبه بودن داشتم، اما رفتار خوش‌اخلاق و صمیمی آنها خیلی زود این احساس را از بین برد. هیچ‌کدام از بانوان حاضر اهل تکبر یا خودنمایی نبودند.

وقتی اتوبوس متوقف شد، هر یک وارد هواپیما شدند. یکی از جذاب‌ترین لحظات، زمانی بود که متوجه شدیم خلبان این پرواز، یک بانوی ایرانی به نام «شهرزاد شمس» است. این خبر برایم بسیار دلگرم‌کننده بود. پس از استقرار بانوان در داخل هواپیما، خلبان پرواز «ایران بانو» چند دقیقه‌ای با مسافران صحبت کرد و ضمن ابراز خوشحالی از همراهی بانوان افتخارآفرین، آنها را «تراشه‌های قدرت» نامید و از حضورشان در این پرواز قدردانی کرد.

پس از یک ساعت و پنج دقیقه، پرواز «ایران بانو» با موفقیت در فرودگاه مشهد مقدس به زمین نشست. در فرودگاه، خادمان امام رضا (ع) با استقبال گرم خود از بانوان افتخارآفرین، حال و هوای ویژه‌ای به برنامه دادند.

پیش از آغاز مراسم استقبال رسمی، فرصتی پیدا کردم تا به سراغ خلبان شمس بروم و درباره حس و حال او در این پرواز بپرسم. او با لحظه‌ای مکث گفت: «برایم جای تعجبی ندارد، چراکه بانوان ایران‌زمین همچون تراشه‌های قدرت می‌درخشند. بانوان نباید خود را محدود به زمان یا افراد کنند؛ چراکه اگر مردی قادر به انجام کاری باشد، قطعاً یک بانو نیز می‌تواند.»

پس از این دیدار، به سمت فرودگاه هاشمی‌نژاد مشهد قدم برداشتیم. در آنجا، همه بانوان با دسته‌گل‌های سرخ رز مورد استقبال قرار گرفتند.

همچنین، یک گروه ناشنوایان سرودی دلنشین و تأثیرگذار را برای این بانوان اجرا کرد و سپس، به سمت حرم مطهر رضوی حرکت کردیم تا ناهار را مهمان علی بن موسی‌الرضا (ع) باشیم.

برنامه‌های «ایران بانو» که برای ما تدارک دیده شده بود، پر از اتفاقات جالب و خاطره‌انگیز بود. یکی از این شگفتی‌ها، حضور تمامی راننده‌های اتوبوس به‌عنوان بانوان ایرانی بود که این موضوع، جذابیت و تازگی خاصی به برنامه اضافه کرده بود.

اتوبوس‌ها همگی مقابل درب باب‌الجواد توقف کردند و بانوان یکی‌یکی به سمت حرم مطهر امام رضا (ع) حرکت کردند. آستان قدس رضوی برنامه‌ای ویژه برای این بانوان افتخارآفرین تدارک دیده بود. در ابتدای مراسم، ضمن استقبال گرم از آنان، سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) تبریک و تهنیت گفته شد.

در ادامه، چند دقیقه‌ای مدیحه‌سرایی انجام شد و سپس اذن دخول به‌طور جمعی قرائت گردید. پس از آن، بانوان به سوی حرم مطهر قدم برداشتند. هر یک از آن‌ها خوشحال و خرسند بودند که در این سفر معنوی توفیق حضور در حرم امام رضا (ع) را پیدا کرده‌اند.

پس از اقامه نماز و زیارت، به سمت مهمانسرای امام رضا (ع) رفتیم تا در فضایی روحانی، از مهمان‌نوازی آستان قدس بهره‌مند شویم.

برنامه افتتاحیه همایش ایران بانو رأس ساعت ۱۸ آغاز شد. در فاصله بین زیارت و افتتاحیه، بانوان فرصت داشتند تا استراحت کنند یا دوباره به زیارت حرم مشرف شوند. این مراسم که به مناسبت سالروز میلاد بانوی دو عالم، حضرت فاطمه زهرا (س) در مشهد مقدس برگزار شد، فضایی بسیار باشکوه داشت.

این برنامه، میزبان مهمانان ویژه‌ای از عرصه‌های سیاست و حکمرانی، فرهنگ، ورزش و هنر بود. همچنین، حضور بانوان افتخارآفرین و مادران شهدا به این مراسم، معنویت و ارزش خاصی بخشیده بود.

یکی از برجسته‌ترین مهمانان این مراسم، مادر شهید عجیمان بود؛ مادری که صبر بی‌پایانش زبانزد همگان است. دیدن این مادر شهید برای بسیاری از بانوان حاضر تأثیرگذار بود و هنگامی که او معرفی شد، اشک در چشمان بسیاری از حضار حلقه زد.

این مادر مقاوم و آرام، در گوشه‌ای نشسته بود و مظلومیت و صبر او دل همه را به درد می‌آورد. در حالی‌که روز مادر بود، او نیز مانند هر مادری آرزو داشت فرزند شهیدش در این روز به او تبریک بگوید. صبر و ایمان او به‌عنوان یادگاری از فرهنگ ایثار و مقاومت، تا همیشه الهام‌بخش خواهد بود.

وقتی او را به بانوان دیگر معرفی می‌کردند، هر کدام چشمانشان پر از بغض می‌شد و صدایشان می‌لرزید. زمانی که برای مصاحبه به سمتشان قدم برداشتم، عکس صفحه گوشی این مادر را که دیدم، دیگر نتوانستم به سمتشان بروم تا با او درباره روز مادر گفت‌وگو کنم.

مادر، بسیار ساکت در گوشه‌ای نشسته بود و همین مظلومیتش جگرمان را می‌سوزاند. روز مادر، او نیز همچون دیگر مادرها می‌خواست که فرزندش به او تبریک بگوید. هرچقدر از صبر این مادر بگویم، کم گفته‌ام. خداوند به بازماندگان این شهید صبر عطا کند.

الناز دارابیان، بانوی پرتابگر دیسک کشورمان که مدال طلای پیاپی بازی‌های پاراآسیایی را به دست آورده است، در این مراسم حضور داشت. به سمت او قدم برداشتم و پس از احوالپرسی، پرسیدم: «در کدام بخش از زندگی خود به بانو بودن‌تان افتخار کرده‌اید؟» او لحظه‌ای مکث کرد و گفت: «زمانی که با چادر در مسابقات پارالمپیک، پرچم سرزمینم ایران را برافراشتم، به خانم بودن خودم احساس افتخار کردم.»

در این مراسم، فاطمه حقیرالسادات، دبیر علمی رویداد ایران بانو، هدف از برگزاری این رویداد را چنین بیان کرد: «رویداد ایران بانو با هدف شناسایی زنان تأثیرگذار در حوزه‌های مختلف برنامه‌ریزی شده است. تصمیم گرفتیم این رویداد را در سالروز ولادت حضرت زهرا (س) و از معنوی‌ترین نقطه ایران آغاز کنیم، اما ایران بانو یک رویداد ملی است که در ۳۱ استان کشور با همکاری رسانه ملی برای شناسایی و معرفی زنان تأثیرگذار برگزار می‌شود. اختتامیه این رویداد نیز در روز ولادت حضرت معصومه (س) برگزار خواهد شد.

یکی از نقاط تمایز این رویداد تأکید بر نقش مهم زنان در خانواده در عین تقدیر از فعالیت‌های اجتماعی آنها است. مادری خود به تنهایی یک شغل ارزشمند است و این رویداد تأکید یکجانبه بر صرف موفقیت‌های تخصصی ندارد.

حقیرالسادات با عنوان اینکه هر زن ایرانی تأثیرگذار است، افزود: در این مراسم از زنان خانه‌دار موفق، زنان موفق در عرصه فرهنگی، علمی و فناوری، اقتصادی، سیاسی و … دعوت کردیم.

حقیرالسادات درباره این رویداد توضیح داد: ۶ کارگروه در این رویداد در حوزه‌های خانه‌داری، تعلیم و تربیت، علم و فناوری، اقتصاد و کارآفرینی و فرهنگ و هنر تشکیل شده و بانوان موفق در این حوزه‌ها شناسایی می‌شوند.

علیرضا کیخا، معاون امور استان‌ها در سازمان صدا و سیما نیز در این مراسم گفت: رویداد ایران بانو، پاسداشت و روایت زن موفق ایرانی است که توسط رسانه ملی در تمام استان‌ها برگزار می‌شود.

کیخا افزود: این رویداد هر سال برگزار خواهد شد و پیگیر هستیم دبیرخانه این رویداد در مشهد فعال شود؛ در اسلام، زن به‌عنوان بهانه خلقت معرفی شده، این در حالیست که امروز در غرب از زن تصویر غیرواقعی ارائه می‌شود که ختم به زندگی نمی‌شود.

در این رویداد ملی از پنج ایران بانو؛ صدیقه مهدوی کنی، دکتر مرضیه تولایی سرچشمه بور، دکتر مهناز فتاحی و فاطمه بختی تقدیر شد و در پایان این مراسم از سه نشان ایران بانو و تمبر ایران بانو رونمایی شد.

دانشجو