قانون حجاب، شاید زمانی دیگر

قانون عفاف و حجاب این روزها در کانون توجه عمومی قرار دارد؛ تصویب، آثار و تبعات اجتماعی این قانون و نحوه و زمان اجرای آن با واکنش‌های مختلفی از سوی مسئولان، شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی، مردم و کارشناسان مواجه شده است.

حجت الاسلام علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در رابطه با آخرین وضعیت روند ابلاغ و اجرای قانون عفاف و حجاب اظهار کرد: شواهد نشان می‌دهد که دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، امروز نامه‌ای به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است که مبنی بر اینکه دولت برای برطرف کردن ابهامات در لایحه عفاف و حجاب، قرار است لایحه ای به مجلس ارسال کند.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مجلس از قانون مصوب خود دفاع می‌کند، تصریح کرد: البته این لایحه را دولت گذشته ارسال کرده است و دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در نامه امروز خود به مجلس توقف روند ابلاغ این قانون را خواستار شده تا لایحه اصلاحی توسط دولت به مجلس ارسال شود.

لایحه پیشنهادی درمورد عفاف و حجاب نهم اردیبهشت ۱۴۰۲ توسط قوه قضائیه به دولت سیزدهم ابلاغ شد، دولت وقت هم بیست‌ و هفتم همان ماه این لایحه را تصویب و با قید دو فوریت برای تصویب و تبدیل به قانون به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد.

نمایندگان مجلس یازدهم دو فوریت این لایحه را رد کردند، با این وجود ۲۳ خرداد همان سال نمایندگان با ۱۸۵ رأی موافق، ۳۰ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع به یک فوریت آن رای مثبت دادند.

پنج روز بعد در تاریخ ۲۸ خرداد ماه کلیات لایحه دولت در کمیسیون قضایی مجلس با اصلاحاتی به تصویب رسید. دو ماه بعد از آن نیز مجلس با استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی برای بررسی این لایحه کمیسیون ویژه تشکیل داد، مجلس در ۲۹ شهریور سال ۱۴۰۲ این لایحه را برای اجرای آزمایشی سه‌ساله تصویب کرد و به شورای نگهبان ارسال نمود.

براساس اصل (۸۵) قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی این اختیار را دارد که در موارد ضروری صلاحیت وضع قوانین آزمایشی را به کمیسیون‌های خویش تفویض کند و موارد در کمیسیون تخصصی بررسی و تصویب شود.

یک ماه پس از آن شورای نگهبان اعلام کرد که این لایحه دارای ابهاماتی مانند بار اقتصادی است و به همین دلیل آن را به مجلس برگرداند، رفت‌ و برگشت لایحه بین مجلس و شورای نگهبان چندبار صورت گرفت تا در نهایت اواخر شهریور ۱۴۰۳ شورای نگهبان مصوبه کمیسیون ویژه را مورد تأیید قرار داد و این لایحه به قانون تبدیل شد.

محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ۷ آذر ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه اعلام کرد که ۲۳ آذرماه با پایان یافتن مهلت سه ماهه، قانون عفاف و حجاب را برای اجرا به دولت ابلاغ می‌کند اما این قانون هنوز ابلاغ نشده است.

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ۱۲ آذر در گفت وگوی تلویزیونی در رابطه با اجرای این قانون تصریح کرد: در رابطه با قانون حجاب خیلی بحث داریم. از نظر اجرایی برای من که باید اجرا کنم سوالات زیادی وجود دارد.

وی اضافه کرد: قرار است گفت وگو کنیم و همکاری، که هم اصول را و هم وفاق را داشته باشیم. در حال کار روی آن هستیم و بسیاری از مسائل آن جای سوال است. می‌گویند اگر کاری را می‌خواهید خراب کنید، از آن بد دفاع کنید. افرادی که می‌خواهند این کار را کنند باید مهارت و باور داشته باشند و توانمند باشند و یک چنین موردی را در سیستم اداری خودمان نمی‌بینم. چنین رفتاری را مساله‌دار می‌دانم. باید بنشینیم گفت‌وگو کنیم ببینیم به چه شکلی قرار است این اتفاق رخ دهد.

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز ۱۸ آذرماه در جمع دانشجویان دانشگاه تهران در رابطه با این لایحه تاکید کرد: اخیرا رئیس جمهور و معاون حقوقی ایشان گفته‌اند که در بخش‌هایی از قانون ابهام  داریم و برای اجرا نکاتی داریم، این هم مسیر خود را دارد. اگر واقعا اشکالی وجود دارد همین قانونی که آن را تصویب کرده، مسیری هم برای اصلاح آن قرار داده است، اگر دولت اشکالی را به آن وارد می‌داند، لایحه اصلاحی ارائه کند.

ایرنا