زنان آلمانی در پرتگاه خشونت

آمارهای رسمی در آلمان نشان می‌دهند که خشونت علیه زنان در این کشور افزایش پیدا کرده است و در سال گذشته میلادی، ۳۶۰ زن به قتل رسیدند.

گزارش پلیس آلمان نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۳ تقریباً هر روز یک زن در این کشور کشته شده است. این آمار مربوط به پرونده‌های جنایی است که زنان به دلیل زن بودنشان به قتل رسیده‌اند. گرچه شدیدترین شکل خشونت علیه زنان در آلمان، قتل است با این وجود زنان آلمانی در زندگی روزمره خود بارها آزار و اذیت لفظی و فیزیکی را تجربه کرده‌اند.

آمار خشونت علیه زنان در آلمان در دوران کرونا افزایش پیدا کرد، همانطور که در دیگر کشورها مشاهده شد. با این حال این آمار به جای بازگشت به نرخ‌های قبل از قرنطینه، همچنان در حال افزایش است.

بسیاری از شهرداری‌ها در آلمان فضای کافی برای اسکان زنان در معرض خشونت خانگی یا منابع لازم برای کمک به آنها را ندارند.

شکاف جنسیتی دستمزد، تقسیم نابرابر کارهای مراقبتی و افزایش مستمر اجاره‌ خانه‌ها همگی عواملی هستند که باعث می‌شوند بسیاری از زنان به سادگی نتوانند از آزارگر خود جدا شوند. این مشکلات اقتصادی واجتماعی باعث می‌شوند که بسیاری از این زنان همچنان خشونت خانگی را تجربه کنند.

در حال حاضر یک قانون جدید در پارلمان آلمان در حال تصویب است که می‌تواند شرایط را برای زنانی که در معرض خشونت خانگی قرار داشته‌اند، آسان‌تر کند. این قانون دولت را موظف می‌کند که محل‌هایی را برای اِسکان این گروه از زنان در سراسر کشور بسازد.

قانون حفاظت در برابر خشونت ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۴ به تصویب برسد، چراکه احتمالاً انتخابات سال ۲۰۲۵ منجر به تشکیل دولت تحت رهبری محافظه‌کاران شود. براساس اظهارات کریستینا کلم، وکیل فمینیست و نویسنده که حامی جدی این قانون جدید است، در مناطقی که راست‌گراها در اکثریت هستند، برنامه‌های مشاوره اختصاصی برای قربانیان خشونت خانگی به زودی تعطیل یا با مشاوره خانواده جایگزین شوند.

حتی با وجود دولت موسوم به چپ میانه‌ در آلمان، علاقه کمی به اولویت دادن به زندگی زنان وجود دارد.

سیاستمداران با هر گرایشی هنگامی به موضوع به قتل رسیدن زنان توجه می‌کنند که این موضوع به نفع اهداف سیاسی آن‌ها باشد، مانند متهم کردن خارجی‌ها، به‌خصوص مسلمانان به داشتن نگرش‌های زن‌ستیزانه.

به‌عنوان مثال جم اوزدمیر، وزیر کشاورزی آلمان از حزب سبزها که فرزند یک مهاجر ترک است، در یادداشتی در روزنامه محافظه‌کار «فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ» درباره نگرانی‌های دختر ۱۹ ساله خود نوشت.

او در یادداشت خود نوشت که دخترش از اینکه نمی‌تواند زن‌ستیزی‌ای را که از مهاجران مسلمان تجربه می‌کند، آشکارا بیان کند، نگران است، به این دلیل که نمی‌خواهد متهم به نژادپرستی شود.

به نظر می‌رسد پدر او هیچ مشکلی با تایید این تصویر یک‌جانبه ندارد؛ تصویری که طبق کارزار انتخاباتی حزب آلترناتیو برای آلمان شکل گرفته است. او نه تنها به راحتی از جانب یک زن بالغ صحبت کرد، بلکه به جای تشویق او یا فراهم کردن فرصتی برای بیان دیدگاهش، از موقعیت خود استفاده کرد.

گزارش‌های رسمی نشان می‌دهند که خشونت علیه زنان و زن‌کشی در همه فرهنگ‌ها و طبقات اجتماعی رخ می‌دهد.

فاطما آیدمیر، رمان‌نویس و نمایشنامه‌نویس مقیم برلین در یادداشتی برای گاردین نوشت، وقتی مردی که به سوءاستفاده جنسی متهم شده، به بالاترین مقام یک کشور مهم غربی یعنی آمریکا می‌رسد، آیا نباید درباره هرگونه تحقیر روزمره‌ای که مردان علیه زنان انجام می‌دهند، واکنشی شدید نشان داد؟

یورونیوز