اولین کشور جهان بدون HPV

سوئد در تلاش است تا به اولین کشور جهان تبدیل شود که ویروس پاپیلومای انسانی (اچ‌پی‌وی) را ریشه‌کن می‌کند؛ ویروسی که می‌تواند باعث سرطان دهانه رحم در زنان و سرطان‌های آلت تناسلی و مقعد در مردان شود.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در میان زنان در سطح جهان است.

 به همین دلیل، دولت سوئد از سال ۲۰۲۱ با همکاری پژوهشگران و انجمن سرطان سوئد، پروژه‌ای ملی به نام «طرح ریشه‌کنی» را آغاز کرده است.

یوآکیم دیلنر، رئیس مرکز حذف سرطان دهانه رحم در مؤسسه کارولینسکا، در گفتگو با یورونیوز گفت: «سرطان به‌طور کلی قابل حذف نیست، اما این یکی از نخستین فرصت‌هاست که می‌توانیم نوعی از سرطان را به‌طور کامل از بین ببریم.

 وقتی ابزارهای مؤثری در دست داریم، وظیفه اخلاقی ماست که از آن‌ها برای کاهش میزان سرطان استفاده کنیم.»

تلاش سوئد برای واکسیناسیون همگانی

سوئد از سال ۲۰۱۲ واکسن اچ‌پی‌وی (HPV) را به‌صورت رایگان برای دختران ۱۰ تا ۱۲ ساله و از سال ۲۰۲۰ برای پسران ارائه کرده است.

در حال حاضر، حدود ۹۰ درصد از دختران و ۸۵ درصد از پسران در این کشور واکسینه شده‌اند.

نسل جدید این واکسن با هدف قرار دادن ۹ نوع ویروس اچ‌پی‌وی می‌تواند تا ۹۰ درصد از سرطان‌های دهانه رحم را پیشگیری کند و همچنین ۱۵ تا ۲۰ درصد دیگر از موارد سرطان‌های ناشی از ویروس اچ‌پی‌وی را که واکسن‌های قدیمی‌تر قادر به پیشگیری از آن نبودند، کاهش دهد.

بسیاری از زنانی که بین سال‌های ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۹ متولد شده‌اند، نسخه جدید واکسن را در مدارس دریافت نکرده‌اند.

 دیلنر توضیح می‌دهد: «از نظر عدالت و اخلاق، باید همه از بهترین و مؤثرترین حفاظت در برابر سرطان برخوردار شوند.

بنابراین، کسانی که واکسن نسل اول را دریافت کرده‌اند، اکنون واکسن نسل دوم را به‌صورت رایگان دریافت می‌کنند.»

اولریکا اورهد کاگستروم، دبیر کل انجمن سرطان سوئد، به یورونیوز گفت: «اگر بتوانیم ۷۰ درصد از زنان گروه سنی هدف در برنامه واکسیناسیون جبرانی را واکسینه کنیم، می‌توانیم تا سال ۲۰۲۷ به اولین کشوری تبدیل شویم که سرطان دهانه رحم را به‌طور کامل ریشه‌کن می‌کند.»

این برنامه که قرار بود در پایان سال ۲۰۲۴ به اتمام برسد، اخیراً تا تابستان ۲۰۲۵ تمدید شده است. پروژه ملی سوئد شامل دو مرحله است.

 در مرحله اول، با واکسیناسیون و غربالگری گروهی که به‌صورت استراتژیک انتخاب شده‌اند، تعداد ناقلان ویروس اچ‌پی‌وی کاهش یافته و از گسترش آن جلوگیری می‌شود.

در مرحله دوم، پژوهشگران از نیمه دوم سال ۲۰۲۵ غربالگری را آغاز می‌کنند تا تمامی عفونت‌های پیشین که ممکن است باعث سرطان دهانه رحم شوند را شناسایی کنند.

 این فرایند تا زمانی که نمونه‌برداری اچ‌پی‌وی از کل جمعیت انجام شود، ادامه خواهد داشت.

محققان می‌گویند تا کنون حدود نیمی از زنان در گروه هدف واکسیناسیون، این واکسن را دریافت کرده‌اند.

انجمن سرطان سوئد برای افزایش مشارکت زنان از روش‌های خلاقانه‌ای همچون همکاری با اینفلوئنسرها و ایجاد غرفه‌های واکسیناسیون در سینماهای محلی استفاده کرده است.

اولریکا کاگستروم در این باره گفت: «این نشان می‌دهد که وقتی واکسن در مکان‌هایی که مردم به‌طور روزمره به آنجا می‌روند، ارائه می‌شود، تمایل بیشتری به دریافت آن دارند.

اما برای موفقیت در واکسیناسیون، باید این خدمات را به نزدیک‌ترین نقاط زندگی‌شان ببریم.» او همچنین افزود: «هر دو یا سه روز یک زن در سوئد به دلیل سرطان دهانه رحم جان خود را از دست می‌دهد.»

بعد چه اتفاقی می‌افتد؟

بسیاری از زنان بزرگسال جهان به دلیل هزینه بالا یا تصورات نادرست درباره کم‌اثر بودن واکسن اچ‌پی‌وی از دریافت آن خودداری می‌کنند.

اما آزمایش‌های متعدد نشان داده‌اند که این واکسن حتی در این گروه سنی نیز موثر است، به شرط اینکه فرد هنگام تزریق به ویروس اچ‌پی‌وی مبتلا نباشد.

ژواکیم دیلر، رئیس مرکز ریشه‌کنی سرطان دهانه رحم در موسسه کارولینسکا، توضیح می‌دهد: «در زمان واکسیناسیون، آزمایش اچ‌پی‌وی نیز انجام می‌شود. اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، بیمار در برنامه غربالگری پیگیری خواهد شد و از سرطان محافظت می‌شود.

اگر نتیجه منفی باشد، بیمار همان سطح بالای حفاظت در برابر عفونت و پیش‌درآمدهای سرطان دهانه رحم را خواهد داشت که در آزمایش‌های بالینی تصادفی نشان داده شده است.»

چالش‌های پیش‌رو

ریشه‌کنی ویروس اچ‌پی‌وی و سرطان دهانه رحم در  جهان هزینه‌بر است و سوئد برای این هدف در سال جاری حدود ۳۵۰ هزار یورو اختصاص داده است.

دیلر معتقد است که کاهش سطح غربالگری، که به‌گفته منابعی در دانمارک به‌دلیل پوشش بالای واکسیناسیون در حال بررسی است، حتی پس از رسیدن سوئد به ایمنی جمعیتی در برابر اچ‌پی‌وی، همچنان خطرناک است.

او افزود: «باید غربالگری را تقویت کنیم تا حفاظت بهتری در برابر سرطان فراهم شود. واقعیت این است که وقتی دیگر عفونت جدیدی نداریم، آزمایش‌های غربالگری حساس‌تر و دقیق‌تر خواهند شد.»

خبرآنلاین