نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
بسیاری از دانشگاهها مثل دانشگاه برکلی کالیفرنیا که تا مدتها بهعنوان یکی از آزادترین دانشگاههای دنیا شناخته میشد و آزادیهای شخصی را شعار خود قرار داده بود، با یک اتفاق مجبور شد افراد را زیر لوای قانون پوشش ببرد. آن هم وقتی سال ۱۹۹۲ یک دانشجو در کلاس درس با صندل و کولهپشتی حاضر شد و کاملا برهنه شد. این گزارش مروری است بر قوانین پوشش؛ از تایلند و امارات تا آمریکا و لندن.
«از بین ۱۵۰هزار دانشجوی شرکتکننده، از هر ۵ نفر بیشتر از یک نفر مورد تعرض و حملات جنسی قرار گرفته بودند.» این نتیجه نظرسنجی بود که در سال ۲۰۱۹ انجمن دانشگاههای ایالتی (AAU) آمریکا در بین دانشجویان مقطع کارشناسی ۲۷ دانشگاهبرگزار کرد. اینطور شد داعیه داران تفکر لیبرال هم تصمیم گرفتند قوانین پوشش را در بسیاری از دانشگاهها اعمال کنند. متولیان علمی دانشگاههایی که به این موضوع باور داشتند که پوشش، حد و مرزی ندارد و جزو آزادیهای شخصی هر فرد محسوب میشود، پس از سالها به این نتیجه رسیدند که با این نسخه نمیتوانند محیط دانشگاهها را اداره کنند و باید قانونی باشد و حد پوششی که بتواند از آسیبها و ولنگاریها جلوگیری کند.
دانشجوی برهنهای که آزادترین دانشگاه دنیا را هم ضابطهمند کرد
بسیاری از دانشگاهها مثل دانشگاه برکلی کالیفرنیا که تا مدتها بهعنوان یکی از آزادترین دانشگاههای دنیا شناخته میشد و آزادیهای شخصی را شعار خود قرار داده بود، با یک اتفاق مجبور شد افراد را زیر لوای قانون پوشش ببرد. آن هم وقتی که در سال ۱۹۹۲ دانشجویی که نامش لوئیس اندرو مارتینز بود در کلاس درس با صندل و کوله پشتی حاضر شد و تمام لباسهایش را درآورد. پلیس او را از کلاس اخراج کرد، اما موضوع به همین جا ختم نشد. دانشجویی که برهنه شده بود پس از اخراج، از دانشگاه شکایت کرد و از آنجا که در دانشگاه برکلی قانونی برای حد پوشش وجود نداشت مدیران دانشگاه در جلسه دادگاه محکوم شدند. هنوز یکی دو ماه از محکومیت دانشگاه نگذشته بود که مدیران دانشگاه برکلی تصمیم به ایجاد قانونی برای پوشش گرفتند و آیین نامه رسمی دانشگاه در رابطه با برهنگی عمومی و رفتار و پوشش آزار دهنده جنسی در آزادترین دانشگاه دنیا هم نوشته شد.
کد پوشش دانشجویی
همین یک اتفاق و حوادث مشابه آن باعث شد که حتی کشورهای لیبرال هم به این نتیجه برسند که داشتن قانون، ابزار پایبندی به اصول انسانی در فضای همراه با آرامش در هر کشوری است و بیبند و باری هرگز راه به جایی نبرده است. این حرف ما نیست. محققان دغدغهمند، قوانین پوشش بیش از ۳۰۰ دانشگاه دنیا را مورد بررسی کرده و نتیجه آخرین مطالعات با مراجعه به آخرین آیین قوانین پوشش دانشگاهها نشان میدهد که اغلب دانشگاههای دنیا student dress code دارند. یعنی اینطور نیست هر کسی هر طوری که دلش بخواهد لباس بپوشد و پوشش، قانون دارد. از ایالتهای آمریکا و دانشگاههای انگلیس گرفته تا دانشگاههای ترکیه، عراق و امارات.
در این دانشگاه لباس جین پاره ممنوع است
در قانون پوشش دانشگاه ایالت میسوری آمریکا پوشیدن لباس جین پاره و چاکدار، پیراهن رکابی، شلوارک کوتاه و تردد با دمپایی یا پای برهنه ممنوع است. مقررات پوشش در این دانشگاه آنقدر مهم است که در آیین نامه پوشش، پیشنهاد شده که دانشجویان تازه وارد باید از مشاور خود برای شیوه خاص پوشش، راهنمایی بگیرند. یا در دانشگاه ایالتی پن آمریکا برای آقایان، گوشواره مجاز نیست و اگر هم قرار است دانشجویی زنجیر بیندازد، یک زنجیر نازک که طول آن نباید بیشتر از ۵۰ سانتی متر باشد، مانعی ندارد.
تی شرت با مفاهیم غیراخلاقی ممنوع!
پوشیدن تی شرت در دانشگاه کنت انگلستان ممنوع نیست اما طبق قوانین پوشش حاکم بر دانشگاه، دانشجویان باید تی شرتهایی که مسائل غیر اخلاقی را به هر زبانی نمایش دهد نپوشند، چراکه ممکن است توهینآمیز تلقی شود و احتمالا قانون ملی را نقض کند. دانشگاه سر این موضوع با کسی شوخی ندارد و در صورت مشاهده و مطلع شدن از این موارد، اقدامات انضباطی را در رابطه با دانشجویان متخلف انجام میدهد.
بیقانونی برابر است با ترک دانشگاه
در بین آیین نامههای پوشش در دانشگاههای گوناگون، قوانین در دانشکدههای پرستاری قوانین محکمتری هست چراکه دانشجویان دورههای کارورزی را طی میکنند و در برخورد با بیماران علاوه بر مراقبتهای سلامتی باید حد و حدود پوشش را رعایت کنند. طبق آیین نامه داخلی «در این دانشگاه لباس فرم آزاد است اما شلوار بگی سوار کاری تاپ کوتاه و لباس خیلی تنگ ممنوع است. ناخن باید کوتاه باشد و از سرانگشتان نباید بلندتر باشد. ناخن مصنوعی مجاز نیست. خالکوبی در محیط بالینی باید پوشیده باشد. هیچ نوع حلقه روی صورت یا زبان مجاز نیست. دانشجویانی که نقضکننده این قانون باشند مجبور به ترک ساختمان میشوند.»
محرومیت از کافه تریا و کلاس درس
در دانشگاه ویرجینیا آمریکا مثل خیلی از دانشگاههای دیگر پوشش، ضابطه مشخص و معینی دارد و دانشجویان و مهمانهایی که منشور پوشش را رعایت نمیکنند ممکن است از دسترسی به خدمات دانشگاهمثل کلاس درس، کافه تریا و سایر ساختمانهای دانشگاهی محروم شوند. لباس بدن نما هر پوششی است که به هر نحوی تنگ، شفاف یا باز باشد. این مدل لباس در دانشگاه ویرجینیا ممنوع است. شلوار کتان، پارچهای و جین نباید وصلهدار، رنگ پریده، ریش ریش یا دارای پارگی باشد و قد آنها باید به قوزک پا برسد. لباس بیآستین، لباسی که شکم را نپوشاند در کلاس درس ممنوع است. این قوانین هم بر dress code دانشگاه حاکم است و اجازه آزادی در پوشش را از دانشجویان میگیرد.
خانمها شلوار رسمی و آقایان شلوار پارچهای!
قوانین پوشش در خصوص دانشجویان دکترای فیزیوتراپی دانشگاهلوماکیندا آمریکا سخت گیرانهتر از دانشگاههای دیگر است. این دانشجویان باید ظاهری مطابق با بالاترین معیارها داشته باشند. مثلا آقایان حتما باید شلوار پارچهای یا شلوار بلند حرفهای بپوشند. پیراهنهای دانشجویان آقا باید یقهدار باشد و خانمها هم باید تی شرت و بلوزهای ساده بپوشند و اگر پوشش شلوار دارند شلوارهایشان باید رسمی باشد.
حتی اگر اماراتی نیستید متواضعانه لباس بپوشید!
قوانین پوشش در دانشگاهها فقط منحصر به آمریکا و اروپا نیست. در امارات متحده عربی هم پوشش دانشگاه قانون دارد و دانشگاه خلیفه امارات متحده عربی یکی از این دانشگاهها است که از قضا قوانین حاکم بر دانشگاهش خواندنی است؛«همه دانشجویان باید به آداب و رسوم جامعه اماراتی احترام بگذارند و پوشش هیچ دانشجویی نباید باعث حساسیتهای فرهنگی شود. دانشجویان پسری که تابعیت اماراتی دارند باید لباس ملی که دشداشه سفید تا مچ پا و چفیه سفید یا قرمز به عنوان سربند بپوشند و دانشجویان پسر غیراماراتی باید پیراهن بلند و شلوار یا شلوار جین بپوشند. پوشیدن شلوارک ممنوع است. دانشجویان دختر اماراتی هم باید لباس ملی شامل عبای مشکی بلند و گشاد و سربند استفاده کنند. دانشجویان دختر غیراماراتی باید متواضعانه لباس بپوشند که شامل پیراهنهای آستین بلند با دامن شلوار بلند وگشاد یا لباس آستین بلند و گشاد است.»
قانون وقار و حیا در شارجه
بعضی دانشگاهها هم مثل دانشگاه شارجه امارات قانون وقار و حیا یا احتشام دارد که همه دانشجویان ملزم به رعایت آن هستند. در مقررات این دانشگاه نوشته شده است؛ هر دانشجویی که در دانشگاه شارجه ثبت نام میکند باید لباس مناسب و سازگار با ارزشها و اصول جامعه بپوشد. علاوه بر این، دانشگاه قانون وقار و حیا(احتشام) را که در شارجه لازم الاجرا است اجرا میکند. دانشجویان میتوانند هر لباسی را بپوشند مشروط به آنکه با ارزشهای جامعه مغایرت نداشته باشد. دانشگاه از همه دانشجویان میخواهد که قانون وقار و حیا را در خصوص لباس رعایت کنند.
شرط نپوشیدن کت برای دانشجویان در دانشگاه کمبریج
دانشگاه کمبریج انگلیس یکی از معروفترین دانشگاههای دنیا است که قواعد و قوانین پوشش آن سخت گیرانه است. مثلا یکی از گزینههای پوشش برای آقایان و خانمها کت شلوار یا کت دامن مشکی نوک مدادی یا سرمهای است، حالا این قانون تخفیفی هم برای دانشجویان قائل شده و گفته اگر دامن تیره یا پیراهن تیره و آستین بلند باشد میتوان بیخیال کت شد. البته این قانونها برای تیپ رسمی در دانشگاه است. اگر هم دانشجویان بخواهند تیپ رسمی نداشته باشند باز هم گزینههای زیادی پیش روی آنها نیست و نمیتوان آزادانه عمل کنند و نهایتا میتوانند پیراهن یا بلوز ساده آستین بلند و سفید بپوشند.
طوری لباس بپوشید که باعث اهانت نشود
در آیین نامه دانشگاه استمفورد بعد از توضیح قواعد و قوانین پوشش در دانشگاه به نکته مهمی اشاره میکند و به دانشجویان یادآوری میکند که هر دانشجویی سفیر دانشگاه بینالمللی استمفورد است و میگوید که شیوه حضور شما در انظار عمومی نه تنهادر شخص شما بلکه در کیفیت آموزش ارائه شده در استمفورد هم منعکس میشود. بنابراین طوری لباس بپوشید که اهانت ودلخوری ایجاد نکند.
از ابتدایی ترین جوامعی که بشر در آن زندگی مدنی داشته تا امروز که کشورها با پیچیده ترین سیستم ها و تفاوت هایی در اهداف اداره می شود، هیچ وقت بی قانونی وجود نداشته و در صورت وجود نتوانسته پابرجا بماند. اعمال قانون پوشش در مراکز علمی کشورهایی که فرهنگ برهنگی بر آنها حاکم است و در باورها و تفکرات شان سکولار هستند تاییدی بر این ادعا است.
فارس
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت