نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
نشست خبری ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی با موضوع ارائه گزارش از اقدامات، فعالیتها و عملکرد این ستاد برگزار شد.
در آغاز این نشست، دکتر فهیمه فرهمندپور، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی خانواده و زنان، مهمترین ماموریتهای این شورا در حوزه زنان و خانواده را تشریح کرد.
وی گفت:اگر بخواهم به سه ماموریت اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کنم، باید بگویم که این شورا به عنوان شورای سیاستگذار در سه حوزه علم، فرهنگ و اجتماع عمل میکند.
این شورا شامل چهار ستاد اصلی است: ستاد علم و فناوری، ستاد تعلیم و تربیت، ستاد فرهنگی و اجتماعی و ستاد خانواده و زنان.
هرچند مسائل زنان در ستاد خانواده و زنان پیگیری میشود، اما موضوع زنان و خانواده در تمامی چهار حوزه مطرح است.
ماموریت اصلی ستاد خانواده و زنان، سیاستگذاری و تدوین بستههای سیاستی و اسناد مرتبط با این حوزه است. اگر در مرحله سیاستگذاری موفق نباشیم، نمیتوانیم ریلگذاری و انسجامبخشی لازم را برای تحقق چشماندازها و آرمانهای جامعهمان انجام دهیم و در مراحل بعدی نیز با فرایندهای منسجم و مرتبط مواجه نخواهیم شد.
ظرفیت فراقوهای و قرارگاهی شورای عالی انقلاب فرهنگی، نقطه قوتی برای ایجاد وفاق در حوزه زنان
فرهمندپور، ماموریت دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی را به عنوان یک قرارگاه معرفی کرد و گفت:یکی از وظایف این شورا ایفای نقش به عنوان قرارگاه علم، فرهنگ و اجتماع است. این قرارگاه به معنای فراهم کردن چتر گسترده و فضایی مساعد برای همافزایی، همکاری و همراهی دستگاههای مختلف مرتبط با هر موضوع است تا بتواند اهداف و ماموریتهای خود را به پیش ببرد.
ساختار و اعضای شورای فرهنگی اجتماعی خانواده و زنان
او در ادامه به ساختار و اعضای شورای فرهنگی اجتماعی خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و توضیح داد: این شورا حدود ۳۰ عضو دارد که تقریباً یک سوم آنها اعضای حقیقی هستند و با سازوکارهای مختلفی که در آییننامه پیشبینی شده، انتخاب میشوند. مابقی اعضا حقوقی هستند که یک سوم آنها دولتی و از بدنه دولت انتخاب میشوند و یک سوم دیگر از ساختارهای غیر دولتی مانند قوه قضائیه و بسیج معرفی میشوند. ساختار شورای فرهنگی اجتماعی خانواده و زنان، زمینهساز همافزایی و همکاری و ویژگی قرارگاهی برای شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد خانواده و زنان است که سرمایهای بسیار ارزشمند به شمار میآید.
تدوین ۲۰۰ بسته کارشناسی مرتبط با ماموریت شورا در حوزه زنان و خانواده
فرهمندپور در توضیح ماموریت سوم شورا بیان کرد: سومین ماموریت، ارائه اظهارنظرهای کارشناسی است که این ستاد باید به ماموریتهای خاص و عام خود معطوف کند. با توجه به اینکه موضوع زنان و خانواده به عنوان یک رویکرد عمومی در هر چهار حوزه علم و فناوری، تعلیم و تربیت، فرهنگی و اجتماعی و خانواده و زنان مطرح است، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در بسیاری از شوراهای دیگر مانند شورای هنر، شورای فرهنگ عمومی، ستاد علم و فناوری، ستاد فرهنگی وزارت ورزش و همچنین هیئت امنای بسیاری از سازمانها و نهادها عضویت دارد. در یک سال گذشته، ما نزدیک به ۲۰۰ بسته کارشناسی مرتبط با این ماموریتها تولید کردهایم و در جاهایی که امکان عرضه آن وجود داشته، ارائه کردهایم.
تعیین اولویتهای نظام مسائل حوزه زنان در سال ۱۴۰۳
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در مورد مسئولیتهای شورای فرهنگی اجتماعی خانواده و زنان در حوزه سیاستگذاری گفت: “با توجه به اینکه تمامی اقدامات ما باید بر اساس پشتوانه علمی باشد و از یک فرایند علمی عبور کند، شورای فرهنگی اجتماعی زنان در بهمن و اسفند سال گذشته اولویتهای سال ۱۴۰۳ در حوزه خانواده و زنان را تعیین کرد. در مجموع، در سال جاری حدود ۵۰ عنوان طرح مصوب داشتیم که برخی از این طرحها در مراحل پایانی و تصویب هستند و برخی دیگر پیشرفت کمتری داشتهاند که وضعیت آنها بسته به عنوان، موضوع، مجری و دستگاه همکار متفاوت است.”
طراحی ۱۴ میز تخصصی و احصاء ۵۰ موضوع برای حل مسائل زنان
فهیمه فرهمندپور از طراحی میزهای تخصصی در ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و گفت: ما در ستاد خانواده و زنان ۱۴ میز فعال داریم. میز به معنای محلی است که مسئولیت یکپارچهسازی فرایند حکمرانی در موضوع خاصی را بر عهده دارد. در دوره پس از سند تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی، تحولی مثبت و مبارک رخ داده است که به جای تقسیم فرایند حکمرانی به قطعات مختلف، حکمرانی به صورت یک فرایند منسجم در مراحل مختلف شامل مطالعات اولیه، سیاستگذاری، تقسیم کار دستگاهی، آییننامه اجرایی، اجرا، شاخصهای نظارت و نظارت دیده شده است. این دید یکپارچه به فرایند حکمرانی میتواند تحولی جدی در اجرای سیاستها و قوانین ایجاد کند. ما نیز از سال ۱۴۰۳ این فرایند را در ستاد خانواده و زنان عملیاتی کردهایم و میزهایی طراحی شدهاند که تمامی مراحل این فرایند را در دستور کار خود دارند. البته ما به عنوان قرارگاه با مشارکت دستگاههای مرتبط این کار را انجام میدهیم.
وی همچنین از تعریف ۵۰ مسئله زیر ۱۴ میز تخصصی خبر داد و گفت: در این میزهای تخصصی حدود ۵۰ عنوان طرح تعریف شده است. مهمترین وظایف این میزها شامل رصد وضعیت یا وضعیتشناسی کشور در حوزه ماموریت و موضوع مورد نظر است. در قالب این وضعیتشناسی، مسائل و نظام مسائل هر حوزه استخراج میشود و متناسب با این نظام مسائل، بستههای سیاستی و راهبری دستگاهها برای تحقق ماموریتهایشان در ارتباط با این موضوع تولید میشود. همچنین پیگیری و نظارت بر عملکرد تمامی دستگاههای مرتبط با ماموریتهای تعریف شده نیز از وظایف این ستاد است.
عناوین میزهای تخصصی
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان ۱۴ میز تخصصی ستاد خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی را برشمرد و گفت: عناوین این میزهای تخصصی شامل میز ازدواج، میز جمعیت و فرزندآوری، میز حقوق کودکان و نوجوانان، میز حقوق زنان و خانواده، میز سالمندان، میز مشاوره خانواده و مهارتهای زندگی، میز حمایت از زنان خانهدار، میز خانواده، جنسیت و اختلالات هویت جنسی، میز امنیت زنان در خانواده و جامعه، میز سلامت خانواده و زنان، میز حکمرانی زنان، میز اشتغال زنان و اقتصاد خانواده، میز آموزش رسمی زنان و میز ورزش زنان است.
سند جامع اشتغال زنان در دست تدوین است
فرهمندپور تاکید کرد: سعی کردیم نگاه ما متعادل و متوازن باشد. یعنی ما میز اشتغال زنان و اقتصاد خانواده داریم و همچنین میز حمایت از زنان خانهدار را نیز مدنظر قرار دادهایم. زیرا اکثریت زنان جامعه ما در حال حاضر خانهدار هستند و حتی زنان شاغل نیز خانهدار هستند. در میز اشتغال زنان، بحث سند جامع اشتغال زنان و طراحی الگوی اشتغال را با توجه به مبانی نظری دینی، سبک زندگی اسلامی ایرانی و الگوی سوم آماده میکنیم که موضوعی بسیار مهم و جدی است. امیدواریم این موضوع را در میز اشتغال پیش ببریم.
وی ادامه داد: در کنار بحث اشتغال و خانهداری، میز حکمرانی زنان را نیز داریم. منظور ما از حکمرانی زنان، میزان مشارکت زنان در فرایند حکمرانی است. در این میز، دغدغه ما این است که چگونه میتوان از ظرفیت زنان به بهترین شکل در تصدی مناصب سیاسی و مدیریتی و در لایه قدرت و حکمرانی استفاده کرد. دو طرح از آن ۵۰ طرح ما مربوط به همین میز حکمرانی است.
فرهمندپور در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدواریم خروجی این پنجاه طرح منجر به مصوبات قابل قبول و تسریع در فرایند اجرای مصوبات قبلی و حل مشکلات فعلی شود. من فکر میکنم در یک بازه زمانی دو تا سه سال بتوانیم شاهد برکات و دستاوردهای این نگاه یکپارچه به حوزه مسائل زنان و خانواده باشیم، البته مشروط به اینکه دستگاههای مربوط چقدر در این قرارگاه مشارکت کنند؛ ما خیلی امیدوار هستیم.
تسنیم
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت