نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
سال ۲۰۱۹، زنی سودانی با لباسهایی سرتاپا سفید، روی سقف خانه خود با انگشت سبابهای که آن را در هوا تکان میداد، شعری انقلابی خواند و خیلی زود به نماد انقلاب سودان تبدیل شد. پنج سال پس از انتشار آن تصویر، زنان قربانیان اصلی جنگ داخلی در سودان محسوب میشوند.
گزارشهای رسانهها و سازمانهای بینالمللی نشان میدهد که زنان در سودان به طور سیستماتیک مورد تجاوز قرار گرفته یا به بردگی کشیده میشوند. در عین حال، اخبار زیادی از خودکشی زنان سودانی به صورت فردی یا گروهی وجود دارد.
چرا انقلاب سودان به خشونت نظامی منجر شد؟
انقلاب ۲۰۱۹ در سودان، علیه قدرت بلامنازع عمرالبشیر، کمتر از چهار سال بعد به جنگ داخلی منجر شد. در سال ۲۰۱۹، دو سوم افرادی که در خیابانها حضور داشتند، زنان بودند. پنج سال پیش زنان خواستههای مشخصی مانند بهرهمندی از آزادیهای مدنی و فردی، حقوق برابر و توقف سرکوب زنان داشتند. با این وجود خواستههای مدنی انقلابیون و در صدر آنها زنان، بلافاصله توسط نظامیانی که به روی یکدیگر آتش گشودند، به دست فراموشی سپرده شد.
پس از سقوط البشیر، دو گروه نظامی اصلی، یعنی نیروهای مسلح سودان (SAF) به رهبری عبدالفتاح البرهان و نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) به فرماندهی محمد حمدان بر سر کنترل کشور به رقابت پرداختند. هر دو گروه توسط کشورهای خارجی حمایت میشوند. اماراتیها حامی نیروی پشتیبانی سریع هستند و مصر از نیروهای مسلح سودان پشتیبانی میکند.
در سودان گزارشهایی از شلیک به غیرنظامیان، تجاوز سیستماتیک به زنان و به بردگی گرفتن آنها از طرف نیروهای پشتیبانی سریع وجود دارد. سازمان ملل میگوید این جنایات میتواند در قالب جنایت علیه بشریت یا جنایات جنگی قرار گیرد.
زنانی که از ترس تجاوز خودکشی میکنند
براساس گزارشهای سازمانملل زنان در مناطقی چون «خارطوم»، «کوردفور» و «دارفور» بیش از دیگر نقاط سودان تحت خشونت جنسی قرار میگیرند. با این وجود زنان روزنامهنگار ساکن در سودان از فاجعه در روستاهای کمتر شناخته شده حرف میزنند.
در روزهای ابتدایی آبانماه، اکانتهای فعال سودانی در شبکه ایکس، دست به انتشار ویدیوهایی زدند که پیکر بیجان دهها زن را پیچیده در پتو در شهر «السریحه» نشان میداد. این اکانتها مدعی شدند، حدود ۱۳۰ زن پس از کشته شدن مردان به دست نیروهای پشتیبانی سریع، از ترس اینکه توسط آنها مورد تجاوز قرار بگیرند، به طور دستهجمعی دست به خودکشی زدهاند. این خبر توسط رسانههای معتبر بهدلیل آنکه ارتباطات تلفنی یا اینترنتی با منطقه مورد نظر وجود ندارد، تایید نشد و البته تکذیب هم نشد.
با این وجود اکانتهای زنان سودانی کماکان بر صحت این ادعا تاکید میکنند. کاربری به نام مانچکین که خود را خبرنگاری از داخل سودان معرفی کرده و ۸۳ هزار فالور در ایکس دارد و جنگ داخلی را به صورت روزشمار روایت میکند، در این زمینه نوشته بود: زنان چندی قبل در حیاط خانه مادربزرگم درمورد اینکه چطور جان خودشان را پس از رسیدن نیروهای پشتیبان سریع بگیرند و خودشان را به داخل رودخانه بیندازند، حرف میزدند. امروز آن حلقه از زنان دیگر زنده نیستند.
اطلاعاتی که زنان سودانی آن را ابتدا منتشر کردند، البته از طرف شبکه پزشکان مورد تایید قرار گرفت و گاردین از معدود رسانههایی بود که ماجرا را جدی عنوان کرد.
خشونت افسارگسیخته و مشکل تبادل اطلاعات
همزمان با انتشار ویدیوهایی از زنانی که ادعا میشود جانشان را با انداختن خود به رودخانه گرفتهاند، سازمان ملل گزارشی ۸۰ صفحهای ارائه کرد که در آن از تجاوز به حداقل ۴۰۰ زن از ابتدای آغاز بحران در سودان در سال۲۰۲۳ و در مدت ۱۸ ماه پرده برداشته است. در همین گزارش عنوان شده به دلیل مشکلات دسترسی به زنان، احتمالا تعداد افرادی که مورد تجاوز قرار گرفته یا به بردگی گرفته شدهاند، بسیار بیشتر است.
در گزارشهای منتشر شده در رسانههایی مانند بیبیسی آفریقا، گزارشگرانی که راوی جنگ سودان هستند، میگویند زنانی را در کشور میشناسند که به آنها اعلام کردهاند به دلیل اینکه مورد تجاوز قرار گرفته یا در معرض تجاوز هستند، قصد خودکشی دارند.
شرق
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت