اثر محافظتی بارداری و شیردهی در برابر سرطان های زنانه

سن نخستین بارداری بعد از ۳۰ سال، نداشتن سابقه شیردهی و نداشتن حداقل یک بارداری منجر به تولد، احتمال خطر سرطان سینه را بالاتر می‌برد.

کارشناس سلامت میانسالان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بر خلاف تصور عموم جامعه، گذراندن دوره بارداری و شیردهی برای مادر منافع بی‌بدیلی دارد و فرزندآوری و فرزندپروری مساوی با از بین رفتن سلامتی مادر نیست.

نرگس باباخانی گفت: در سال‌های اخیر، پژوهش‌ها از حقایق بیشتری راجع به این فرآیند طبیعی و مطابق با ساختار خلقت انسان، رونمایی کرده‌اند، در سال ۲۰۲۰، ۲.۳ میلیون زن مبتلا به سرطان پستان و ۶۸۵ هزار مرگ به خاطر این بیماری در جهان رخ داده و این موضوع سرطان پستان را شایع‌ترین سرطان در جهان ساخته است.

این در حالیست که سن نخستین بارداری بعد از ۳۰ سال، نداشتن سابقه شیردهی و نداشتن حداقل یک بارداری منجر به تولد، احتمال خطر این سرطان را بالاتر می‌برد و نسبت سرطان پستان در زنانی که بچه ندارند به زنانی که دو تا و بیشتر بچه دارند، ۱.۲ تا ۱.۷ برآورد شده است.

باباخانی با بیان اینکه اثر محافظتی بارداری بر روی سرطان پستان تا ۱۰ سال است، مطرح کرد: هر چه نخستین بارداری زودتر و آخرین بارداری دیرتر باشد، به طور کلی این ضریب محافظتی بالاتر می‌رود، از سویی نخستین علت ذکر شده برای سرطان تخمدان، زایمان کم یا نازایی است به طوریکه تجربه نکردن حتی یک زایمان، از عوامل خطر قطعی سرطان تخمدان است.

مطالعات سلامت نشان می‌دهد بارداری اثر محافظتی نسبت به ایجاد فیبروم در رحم زنان دارد و فیبروم‌ها شایع‌ترین علت هیسترکتومی یا درآوردن رحم در زنان هستند، هر چه سن نخستین بارداری کمتر باشد، ریسک ابتلا به فیبروم کاهش می‌یابد و هر چه فواصل بین بارداری‌ها بیشتر باشد، ریسک ابتلا به فیبروم نیز بیشتر خواهد بود.

حاملگی باعث تحلیل و بهبود بیماری اندومتریوز می‌شود و در بعضی افراد باعث بهبود کامل و در برخی باعث سرکوب علائم این بیماری طی حاملگی می‌شود به طوریکه یکی از توصیه‌های متخصصان به زنان مبتلا به اندومتریوز، بارداری است.

وی با بیان اینکه بیماری اندومتریوز، وجود بافت رحم در جایی غیر از رحم است، خاطرنشان کرد: اندومتریوز مشکلات زیادی از قبیل نازایی، درد و خونریزی‌های غیرطبیعی را در پی دارد.

وی بابیان اینکه مشخص شده است که شیردهی باعث کاهش سرطان پستان می‌شود، تأکید کرد : هر بارداری و زایمان حدود ۷ درصد و ۱۲ ماه شیردهی نیز ۴.۳ درصد ریسک ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهد؛ حداقل میزان شیردهی به ازای هر کودک ۱۸ ماه و حداکثر آن ۲۴ ماه باید باشد تا بهترین اثربخشی شیردهی را در محافظت از بروز سرطان پستان در مادر ایجاد کند.

با افزایش سن و یائسگی در زنان، احتمال بروز بیماری‌های قلبی- عروقی افزایش می‌یابد. دو سال شیردهی مادر باعث کاهش ۲۳ درصد احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی در آینده همراه خواهد بود.

ایسنا