مهریه های نامعقول، معزل بزرگ اجتماعی شده است

این روزها دیگر ضرب‌المثل قدیمی «مهریه رو کی داده و کی گرفته؟» در میان خانواده‌های ایرانی رنگ باخته و نتیجه‌اش سرگردانی در راهروهای دادگاه خانواده شده است.

این روزها دیگر ضرب‌المثل قدیمی «مهریه رو کی داده و کی گرفته؟» در میان خانواده‌های ایرانی رنگ باخته و نتیجه‌اش سرگردانی در راهروهای دادگاه خانواده شده است.

سرگردانی دختران جوانی که مهریه‌شان را تا سکه آخر طلب کرده‌اند و پسرانی که هنگام نکاح به اندازه جیب‌شان نگاه نکرده‌اند.

حضور بیش از ۲ هزار محکوم مهریه در زندان‌های کشور

این آمار نشان می دهد که مشکل مهریه‌های نامعقول، این روزها به یک معضل بزرگ اجتماعی تبدیل شده است. بر اساس آخرین آمار اعلامی از سوی ستاد دیه کشور، در حال حاضر نزدیک به ۲۳۰۰ زندانی بدهکار مهریه داریم که ۲۰ درصد زندانیان غیرعمد بدهکار مهریه را تشکیل می‌دهند.

با وجود رفع خلأهای قانونی نسبت به مجازات بدهکاران غیرتبهکار و با وجود تأکید ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب سال ۱۳۹۴ که حبس بدهکار مالی را منوط به احراز مواردی چون «استنکاف محکوم‌علیه از پرداخت بدون عذر موجه» مطرح کرده اما با این شرایط، باز به واسطه احکام صادره بسیاری از جوانان کشور که مشکلات مالی آنها به دلایلی چون عدم شغل ثابت و سطح معیشتی خانواده امری مسجل است، به دلیل عدم استطاعت در پرداخت مهریه در زندان به سر می برند.

مهریه‌های سنگین معجزه نمی‌کنند

علاوه بر فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «مهریه‌های سنگین هیچ‌گاه معجزه نمی‌کنند»، امروز طبق استفتائات صورت گرفته جمعی از مراجع تقلید حتی در موضوع تعهدی که شخص طبق قرائن هرگز قادر به پرداخت آن نخواهد شد شبهه وارد کرده و اصل عقود نکاح را با اشکال می‌دانند.

متأسفانه امروز بر اثر غفلت برخی از مسئولان، بسیاری از خانواده‌ها به موضوع مهریه با نگاه یک تجارت و معامله نگاه می‌کنند، این حقیقت است که بسیاری از دختران جوان ما مهریه سنگین را ضامن ثبات زندگی می‌دانند.

در جامعه‌ای که همه نهادها وظایف خود را از نهاد دیگری خواستارند، جشن طلاق هم برگزار می‌شود و مهریه‌های نامربوط هم در حضور والدین و کثرت بزرگان دو فامیل عروس و داماد تعیین می‌‌شود.

بیش از ۵۰ هزار طلاق در تابستان امسال

تنها مراجعه به یکی از دو دادگاه خانواده در تهران یا مراجعه به آمار ارائه شده از سوی سازمان ثبت احوال به هر استانی این واقعیت را برای ما آشکار می‌کند که مهریه را هم می‌گیرند و هم می‌دهند.

بر اساس آمار اعلامی از سوی سازمان ثبت احوال کشور، در تابستان امسال  ۱۱۲ هزار و ۷۷۰ مورد ازدواج ثبت شده و متعاقب آن،  ۵۰ هزار و ۱۲۹ مورد طلاق به ثبت رسیده است.

اساس مهریه آنچنان که در فقه پویای جعفری با عنوان «صداق» مطرح شده بر صداقت تکیه داشته و بیشتر برای حفظ کیان خانواده و تکریم مقام زنان است اما متأسفانه شاهدیم که مشکلات ناشی از سنت پسندیده مهریه، به عنوان مانع بزرگ و غیرقابل حذفی در برابر خیل جوانانی قرار گرفته که خواهان تشکیل خانواده‌ هستند.

برنا