۸۴ نوع فایده در شیر مادر

از جمله مزایای شیر مادر می‌توان به تقویت ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد و کاهش احتمال بارداری ناخواسته اشاره کرد.

فوق‌تخصص نوزادان و عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر حسن بسکابادی، با اشاره به این که شیر مادر یک ماده زنده و حاوی ۸۴ نوع فایده متفاوت است، بیان کرد: از جمله مزایای شیر مادر می‌توان به تقویت ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد، کاهش احتمال بارداری ناخواسته، کاهش ریسک ابتلا به سرطان پستان، رحم و تخمدان و دیابت، و همچنین کاهش وزن مادر اشاره کرد.

دکتر بسکابادی افزود: شیر مادر نقش حیاتی در تقویت سیستم ایمنی نوزاد دارد و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، کمتر به بیماری‌هایی مانند اگزما، آلرژی، روماتیسم، عفونت و مننژیت مبتلا می‌شوند.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین توضیح داد که در برخی از کودکان، مصرف لبنیات می‌تواند منجر به آلرژی شود، اما نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، به دلیل وجود شیر مادر، کمتر در معرض خطر آلرژی قرار دارند. او همچنین به علائمی مانند اسهال، نفخ، دل‌درد و رفلاکس اشاره کرد که بیشتر نوزادانی که با شیرخشک تغذیه می‌شوند، با آن مواجه هستند.

دکتر بسکابادی خاطرنشان کرد که عفونت گوش میانی و بیماری‌های تنفسی در کودکانی که از شیر مادر استفاده می‌کنند، کمتر مشاهده می‌شود. او همچنین به بهبود تکامل عصبی، روحی و هوشی در این نوزادان اشاره کرد.

این فوق‌تخصص نوزادان بیان کرد که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، آرام‌تر بوده و دارای IQ بالاتری هستند. همچنین، این نوزادان به‌طورکلی از نظر تکامل حرکتی و گفتاری، خواب سالم‌تر، و احتمال کمتر ابتلا به چاقی، فشارخون، سرطان خون، مرگ‌ومیر و اختلالات گوارشی در وضعیت بهتری قرار دارند.

دکتر بسکابادی افزود که شیر مادر به‌راحتی هضم می‌شود و ترکیب آن در زمان‌های مختلف روز متفاوت است. او تأکید کرد که شیر مادر متناسب با نیازهای نوزاد و با دمای مناسب تهیه می‌شود.

او همچنین به این نکته اشاره کرد که شیر مادر بی‌مزه و خوشبو است و به همین دلیل، نوزاد به طعم‌های شیرین و شور تمایل نمی‌یابد. دکتر بسکابادی بر لزوم آگاهی‌بخشی عمومی به مادران در مراحل مختلف زندگی و استفاده از روش‌های تشویقی برای افزایش اعتمادبه‌نفس در شیردهی تأکید کرد.

وی در پایان گفت: در روزهای اول پس از تولد، نوزاد باید ۸ تا ۱۲ بار در روز شیر مادر دریافت کند و حتماً در ساعات شب نیز باید تغذیه شود. مادر باید در روزهای ابتدایی از هر دو پستان به نوزاد شیر دهد و به تدریج می‌تواند در هر نوبت شیردهی از یک پستان استفاده کند.

دکتر بسکابادی همچنین تأکید کرد که باید از تغذیه نوزاد با مکمل‌هایی مانند آب‌قند، ترنجبین و خاکشیر خودداری شود. او افزود که شیردهی در ۲۴ ساعت اول تولد می‌تواند تا ۲۳ درصد خطر مرگ نوزاد را کاهش دهد، بنابراین باید به این موضوع توجه ویژه‌ای شود.

بهداشت نیوز