۶۵ هنرمند، ۱۲۵ اثر؛ تجلی هنر نوگرای زنان ایران

موزه هنرهای معاصر تهران با نمایش آثاری از ۶۵ هنرمند زن نوگرا، روایت تازه‌ای از یک قرن حضور زنان در عرصه هنر معاصر ایران را به نمایش گذاشت.

نمایشگاه «به گزارش زنان» با موضوع آثار هنرمندان زن نوگرای ایران در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح شد. این نمایشگاه با حضور معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس موزه هنرهای معاصر تهران، رئیس افتخاری موزه و کیوریتور نمایشگاه، سایر کیوریتورها، برخی از سفرا و اعضای تیم‌های ملی تیراندازی معلولان و با نام و یاد هنرمندان شهید منصوره عالیخانی و مهرانگیز ایمن‌پور برگزار شد.

در این نمایشگاه ۱۲۵ اثر از ۶۵ هنرمند زن از گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران ارائه شده است. آثار به نمایش درآمده شامل بخش‌هایی کمتر دیده‌شده از این گنجینه و موضوعاتی نظیر پرتره، طبیعت، هنر انتزاعی، زندگی روزمره، نوسنت‌گرایی و مسائل اجتماعی را در بر می‌گیرد.

آثار هنرمندانی چون منیر فرمانفرماییان، بهجت صدر، ایران درودی، پروانه اعتمادی، فریده لاشایی و لیلی متین‌دفتری نیز در این مجموعه دیده می‌شود.

در طول مدت برگزاری نمایشگاه نشست‌های پژوهشی و نمایش فیلم‌های مستند نیز برگزار خواهد شد.

نمایشگاه «به گزارش زنان» تا پایان شهریور، به‌جز روزهای دوشنبه و ایام تعطیل، برای بازدید عموم دایر است.

در بیانیه این نمایشگاه تأکید شده است که از نشانه‌های مهم گذار جامعه سنتی به جامعه مدرن، حضور و نقش اجتماعی زنان در ثبت، روایت و نقد جامعه معاصر است و هنر یکی از ابزارهای مؤثر در این زمینه به شمار می‌رود. هدف از این نمایشگاه نمایش پیوسته حضور و تلاش زنان هنرمند نوگرا طی یک قرن گذشته است؛ از دوران حضور محدود زنان پیشگام در عرصه نوگرایی تا امروز که به چهره‌های شاخص و برجسته هنر معاصر ایران تبدیل شده‌اند. در بخش نخست، مجموعه‌ای از آثار زنان هنرمند از گنجینه موزه هنرهای معاصر به نمایش درآمده تا نگرش‌ها و موضوعات مختلف آنان معرفی شود. برای ارائه تصویری جامع‌تر از تلاش و تجربیات هنرمندان زن، بخش دوم نمایشگاه با همکاری نگارخانه‌ها و خانه هنرمندان ایران برگزار شده است.

در بخش جنبی نمایشگاه «به گزارش زنان» آثاری از هنرمندان زن در قالب‌های نقاشی، مجسمه، عکس و ویدئوآرت به نمایش درمی‌آید؛ آثاری که در گنجینه موزه هنرهای معاصر تهران موجود نبوده‌اند.

همچنین هفت نمایشگاه با عنوان «به گزارش زنان: نمایشگاه آثار هنرمندان زن نوگرا به روایت گالری‌ها» با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در خانه هنرمندان ایران برگزار خواهد شد. این نمایشگاه‌ها از دوم مرداد تا دهم مرداد، به‌جز روزهای شنبه، هر روز از ساعت ۱۴ تا ۲۱ میزبان علاقه‌مندان خواهند بود.

نمایشگاه آثار هنرمندان زن نوگرا به روایت گالری‌ها زیر نظر سجاد باغبان‌ماهر برگزار می‌شود و توکا ملکی، افسانه کامران و سجاد باغبان‌ماهر به‌عنوان پژوهشگران و گردانندگان این نمایشگاه فعالیت دارند.

نمایشگاه‌های دیگری نیز با موضوع آثار هنرمندان زن نوگرا در گالری‌های اچ، اُ، باشگاه، سهراب، شم، علیها، ندا، نگر، نقش جهان، میرانا، هما و وَرد در سوم مرداد افتتاح خواهند شد.

نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم افتتاحیه ضمن خوشامدگویی به هنرمندان، اساتید و فعالان حوزه هنر و گرامی‌داشت یاد شهدای جنگ تحمیلی ۱۲روزه، گفت: در این جنگ، ۱۵۰ زن و حدود ۴۰ هنرمند حوزه فرهنگ و رسانه به شهادت رسیدند. یاد هنرمندانی چون منصوره عالیخانی، مهرانگیز ایمن‌پور و سارا جودت نیز در این مراسم گرامی داشته شد.

وی با اشاره به افتتاح این نمایشگاه، آن را بستری برای پژوهش در روند تاریخی آثار هنرمندان زن در نقاشی معاصر ایران دانست. او بیان کرد که تحولات دوره‌های قاجار، مشروطه و عصر ناصری بر زندگی ایرانیان تأثیرگذار بود و موجب شد زنان نقش پررنگ‌تری در جامعه ایفا کنند که آثار این تغییرات تا به امروز ادامه دارد.

وی افزود: تحولات مدرن بستر مناسبی برای فعالیت زنان در حوزه هنر فراهم کرد و آنان با تأسیس مدارس، آموزشگاه‌های هنری، هنرستان دخترانه و دانشکده هنرهای زیبا توانستند حضوری فعال در هنر کشور داشته باشند.

به گفته رضایی، آثار این نمایشگاه فرصتی برای بررسی عمیق‌تر نقش زنان هنرمند و بازتاب تحولات اجتماعی در آثارشان فراهم می‌کند. وی ابراز امیدواری کرد که این تلاش‌ها چشم‌اندازهای روشن‌تری را برای زنان و دختران ایران رقم بزند.

توکا ملکی رئیس افتخاری موزه هنرهای معاصر تهران و یکی از کیوریتورهای نمایشگاه نیز در این آیین هدف از برگزاری این نمایشگاه را بازخوانی حضور زنان در ۸۰ سال هنر نوگرای ایران عنوان کرد. او گفت که زنان از آغاز جنبش نوگرایی در حوزه‌هایی چون نقاشی و مجسمه‌سازی حضور داشتند اما آثار آنان تاکنون به صورت یکجا دیده نشده بود.

ملکی افزود: آثار بسیاری از زنان هنرمند کمتر دیده شده و بازخوانی نگرش آن‌ها به جریان‌های هنری و مسائل اجتماعی امری مهم است. او با اشاره به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده از بهار امسال برای برگزاری این نمایشگاه، اعلام کرد که آثار گنجینه موزه همه هنرمندان را پوشش نمی‌داد، به همین دلیل از مجموعه شخصی منیژه میرعمادی نیز استفاده شده است. حدود نیمی از آثار این نمایشگاه تاکنون در هیچ نمایشگاهی ارائه نشده بودند.

سجاد باغبان‌ماهر دیگر کیوریتور نمایشگاه نیز درباره بخش دوم این رویداد گفت: در جریان آماده‌سازی نمایشگاه مشخص شد آثار بسیاری از هنرمندان زن در گنجینه موجود نیست. به همین منظور با ۱۴ نهاد از جمله خانه هنرمندان و ۱۳ نگارخانه برای ارائه آثار این هنرمندان همکاری شد. این نمایشگاه‌ها نسبت به بخش موزه‌ای گستره بیشتری دارند و میزبان آثار حدود ۲۱۰ هنرمند زن هستند که برخی از این آثار در خانه هنرمندان ایران و برخی دیگر در گالری‌های منتخب از سوم مرداد افتتاح خواهند شد.

در پایان نمایشگاه «به گزارش زنان» با حضور هنرمندانی همچون هنگامه گلستان، فاطمه امدادیان و فرزانه اسعدی به نمایندگی از سایر هنرمندان زن گشایش یافت.

خبرگزاری جمهوری اسلامی