۲ میلیون تومان در ماه هزینه سینما رفتن یک خانوار

«سبد فرهنگی خانوار»؛ این سه واژه این روزها به‌قدری گران شده‌اند که اگر بگوییم در حال محوشدن هستند، چندان دور از واقعیت نیست.

زمانی رفتن به سینما یکی از تفریحات ساده به شمار می‌رفت و خانواده‌ها معمولاً زمانی را برای رفتن به سینما اختصاص می‌دادند. علاوه بر سینما، سایر موارد فرهنگی نیز در همان سبدی که اکنون در حال حذف‌شدن است، قرار داشتند.

نباید فکر کنید که این موضوع مربوط به گذشته‌های دور است؛ حتی تا چند سال پیش نیز این فعالیت‌ها در خانواده‌ها رایج بود و هر خانواده‌ای سبد فرهنگی خود را باتوجه‌به درآمدش در نظر می‌گرفت.

 اما امروزه صحبت از اینکه مردم باید به سینما بروند، کتاب بخوانند و تئاتر ببینند، ممکن است کمی مضحک به نظر برسد. هزینه‌های زندگی به‌قدری افزایش‌یافته که دیگر مردم نمی‌توانند چنین هزینه‌هایی را برای خانواده خود تأمین کنند.

یک خانواده چهارنفره را در نظر گرفته‌ایم و پیش‌فرض کرده‌ایم که هزینه فرهنگی که می‌توانند در سبد خانوار خود داشته باشند، چقدر است. هزینه سینما، کتاب، تئاتر، نمایش خانگی و کنسرت به طور متوسط حدود ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان برای این خانواده خواهد بود، درحالی‌که درآمد حداقلی این خانواده حدود ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است.

 به‌این‌ترتیب، اگر بخواهند فقط در حوزه فرهنگی هزینه کنند، باید بیش از نیمی از درآمدشان را صرف این موضوع کنند. با این شرایط می‌توان گفت که سبد فرهنگی خانواده این روزها به‌قدری لوکس شده که دسترسی به آن دشوار و حتی غیرممکن است.

درآمد و هزینه یک خانواده چهارنفره

بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران، متوسط هزینه‌های سالانه هر خانوار شهری در سال ۱۴۰۲ معادل ۲۰۶ میلیون تومان بوده که این رقم نسبت به سال ۱۴۰۱، ۵۰.۶ درصد افزایش داشته است.

همچنین متوسط هزینه کل سالانه خانوارهای روستایی در سال ۱۴۰۲ با رشد ۴۰.۳ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۱ به ۱۱۰ میلیون تومان رسیده است.

در سال ۱۴۰۳ حداقل دستمزد یک خانواده با دو فرزند در تهران معادل ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است. طبق آمار، ۷۴ درصد از کل هزینه‌های یک خانواده چهارنفره به بخش غیرخوراکی اختصاص می‌یابد.

در ترکیب انواع هزینه‌های سالانه خانوار شهری، سهم تفریحات، سرگرمی‌ها و خدمات فرهنگی حدود ۳ درصد است، درحالی‌که هزینه «مسکن، سوخت و روشنایی» با ۴۵ درصد بیشترین سهم را از بخش غیرخوراکی‌ها به خود اختصاص می‌دهد.

سینما و هزینه ۲ میلیونی برای یک خانواده چهارنفره

خانواده‌ای که سرگرمی مطلوب خود را در تلویزیون نمی‌یابد و می‌خواهد به سینما برود، باید برای بلیت سینما ۸۰ هزار تومان پرداخت کند که جمعاً ۳۲۰ هزار تومان هزینه بلیت آنها خواهد شد. همچنین باید در نظر بگیریم که اگر خانواده‌ای بخواهد در سه سینمای پرمخاطب تهران فیلم ببیند، باید از مرکز شهر به ایران مال (که در غربی‌ترین نقطه تهران واقع شده) برود.

 اگر با ماشین خود بروند، باید هزینه بنزین را نیز در نظر بگیرند و اگر با تاکسی اینترنتی بروند، هزینه رفت‌وبرگشت تاکسی اینترنتی حدود ۳۵۰ هزار تومان خواهد بود.

 بنابراین، یک خانواده چهارنفره برای رفتن به سینما باید به طور متوسط حدود ۷۰۰ هزار تومان هزینه کند. البته این هزینه به‌غیراز هزینه خوراکی یا شام است که خانواده باید تهیه کند و در مجموع حدود ۲ میلیون تومان برای یک سینما رفتن باید هزینه کنند.

کتاب میلیونی شد

زمانی کتاب به‌عنوان ارزان‌ترین تفریح فرهنگی شناخته می‌شد، اما اکنون همین کتاب نیز به‌شدت گران شده است.

 بنابراین، شاید به‌سختی بتوانیم کتاب را در سبد فرهنگی خانواده‌ها قرار دهیم. بااین‌حال، اگر خانواده چهارنفره فرضی بخواهند در ماه چند کتاب برای خود و فرزندانشان خریداری کنند، طبق آخرین آمار منتشر شده توسط خانه کتاب و ادبیات ایران، هزینه متوسط خرید کتاب کودک‌ونوجوان برای هر جلد حدود ۱۴۰ هزار تومان و برای کتاب‌های عمومی بزرگسال حدود ۲۰۶ هزار تومان است.

بنابراین، اگر این خانواده سه کتاب برای بچه‌ها و سه کتاب برای بزرگسالان در نظر بگیرد، باید حدود یک میلیون تومان برای خرید کتاب هزینه کند. همچنین ممکن است بخواهند برای بچه‌ها کتاب‌های آموزشی نیز خریداری کنند که هزینه متوسط هر کتاب کمک‌درسی و آموزشی حدود ۳۰۴ هزار تومان است.

تئاتر لاکچری است

رفتن به تئاتر به‌سختی در سبد فرهنگی خانواده‌ها جای می‌گیرد. اما اگر خانواده‌ای به تئاتر علاقه‌مند باشد و بخواهد برای این کار فرهنگی هزینه کند، بلیت تئاترهای لاکچری که در این چند سال زیاد از آنها شنیده‌ایم، معمولاً بین ۶۰۰ تا یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است.

هزینه تئاترهای معمولی‌تر نیز بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان است. همچنین مدل دیگری از جنگ‌های شادی وجود دارد که به‌سختی می‌توان آن را در بین هنرهای نمایشی قرارداد، اما تعداد این مدل جنگ‌ها و کنسرت‌های خنده افزایش‌یافته و هزینه بلیت آنها بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است. به طور متوسط، یک خانواده چهارنفره اگر بخواهد یک تئاتر معمولی ببیند، باید حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان هزینه کند.

نمایش خانگی هم گران است

خانواده‌ای که سرگرمی خود را در تلویزیون نمی‌یابد، مجبور است به سراغ شبکه نمایش خانگی برود و برای این کار هزینه بپردازد. فیلیمو، نماوا و فیلم‌نت سه پلتفرم مشهوری هستند که با تبلیغات فراوان سریال‌هایشان توانسته‌اند به دل خانه‌های ایرانی راه پیدا کنند.

حال اگر کسی بخواهد اشتراک ماهیانه این پلتفرم‌ها را خریداری کند، باید هزینه‌های زیر را در نظر بگیرد: فیلیمو برای اشتراک ماهیانه ۱۶۵ هزار تومان، نماوا حدود ۱۶۰ هزار تومان و فیلم‌نت نیز ماهیانه ۱۵۰ هزار تومان دریافت می‌کند.

همچنین باید هزینه‌های اینترنت را نیز در نظر بگیریم که به طور متوسط ماهیانه حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان در هر خانواده برای اینترنت هزینه می‌شود؛ بنابراین، یک خانواده در حوزه نمایش خانگی باید ماهیانه حدوداً ۸۰۰ هزار تومان هزینه کند.

هزینه ۳ میلیونی کنسرت

تئاتر که لاکچری است، اما کنسرت هم شرایط مشابهی دارد. بلیت کنسرت بین ۲۰۰ تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است و میانگین هزینه بلیت حدود ۶۵۰ هزار تومان می‌شود.

بنابراین، یک خانواده چهارنفره برای رفتن به کنسرت باید حدوداً ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای بلیت هزینه کند. این هزینه به‌غیراز رفت‌وآمد و خوراکی است که قطعاً تهیه خواهد شد.

تسنیم