گام‌های عملی و مؤثر با تدوین برنامه اقدام ملی کسب و کار خانگی زنان

نشست تخصصی «بررسی اکوسیستم کارآفرینی خانگی زنان» با حضور معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده برگزار شد.

زهرا بهروزآذر در این نشست، با اشاره به قوانین بالادستی اظهار کرد: در اصول ۲۰ و ۲۱ قانون اساسی، بر برخورداری عادلانه اقتصادی و اجتماعی تمام افراد تأکید شده است. همچنین در سیاست‌های کلی برنامه هفتم توسعه و بند ۱۵ آن، برطرف کردن موانع رشد و شکوفایی زنان به‌عنوان تکلیفی برای دولت مشخص شده است.

وی با اشاره به دغدغه‌های زنان در حوزه اقتصادی تصریح کرد: رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی یکی از اولویت‌های اصلی زنان محسوب می‌شود. زنان علاقه دارند در حوزه‌های مختلف اقتصادی فعالیت کنند. این گروه شامل زنان بازنشسته، دختران فارغ‌التحصیل دانشگاهی، زنان خانه‌دار، زنان سرپرست خانوار و حتی سالمندانی می‌شود که می‌توانند فعالیت اقتصادی انجام دهند.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به مشکلات اقتصادی زنان خانه‌دار تاکید کرد: پژوهش‌ها نشان می‌دهد برخی از زنان طبقه متوسط به اندازه‌ای که در هزینه‌های روزمره و هزینه‌های درمانی مشکل دارند، با ناترازی‌های اقتصادی مواجه‌اند. این زنان دوست دارند در کنار همسران خود فعالیت اقتصادی انجام دهند تا سطح زندگی خود را بهبود ببخشند.

بهروزآذر با اشاره به افزایش ورود دختران به دانشگاه ادامه داد: حدود ۵۳ درصد از صندلی‌های دانشگاهی به دختران اختصاص یافته است. این نشان‌دهنده افزایش حضور زنان در آموزش عالی و تمایل آن‌ها برای ورود به بازار کار به‌خصوص در شرکت‌های دانش‌بنیان و فناوری‌های جدید است.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر زنان فقط ۱۲ درصد از اعضای هیأت مدیره شرکت‌های دانش‌بنیان و مدیران عامل را تشکیل می‌دهند که امیدواریم این عدد تا پایان دولت چهاردهم به ۳۰ درصد افزایش پیدا کند. همچنین ثبت اختراعات توسط زنان در ایران به ۲۴ درصد رسیده که بسیار بیشتر از متوسط جهانی ۱۴ تا ۱۷ درصد است.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با یادآوری ضرورت تدوین یک برنامه اقدام ملی برای رشد وضعیت زنان در کشور بیان کرد: هدف ما صرفاً امضای تفاهم‌نامه‌ نیست، بلکه می‌خواهیم یک برنامه اجرایی سریع و واقعی طراحی کنیم.

بهروزآذر با اشاره به ظرفیت‌های موجود در معاونت زنان اظهار داشت: ما در معاونت زنان، به‌عنوان تنها مرجع ملی داده‌های حوزه زنان، وظیفه داریم با تکیه بر تجربه و دانش شما، برنامه‌ای ملی برای تحول اکوسیستم کارآفرینی زنان طراحی کنیم. نگاه ما باید براساس همگرایی در ارزش‌ها، اصول مشترک و وفاق ملی باشد.

وی با اشاره به لزوم آموزش‌های مهارت محور خاطرنشان کرد: برای موفقیت در این مسیر، زنان به سه نوع مهارت مهم نیاز دارند: مهارت‌های فنی و تکنولوژیک، مهارت‌های کسب و کار و مهارت‌های بنیادین. در هر سه حوزه خلأ جدی داریم که باید با برنامه‌ریزی دقیق جبران شود.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اهمیت ویژه مشاغل خانوادگی در اقتصاد جهانی تصریح کرد: گزارش مکنزی نشان می‌دهد، ۷۰ درصد از تولید ناخالص داخلی جهان (GDP) توسط مشاغل خانوادگی تأمین می‌شود. این نوع از کسب‌وکارها به دلیل پیوندهای عاطفی مستحکم بین اعضای خانواده، خصوصیات منحصر به فردی دارند که آن‌ها را از مدل‌های مرسوم اقتصادی متمایز می‌کند.

بهروزآذر افزود: در کسب‌وکارهای خانوادگی، انگیزه‌ افراد فقط رسیدن به سود مالی نیست، بلکه عواملی مانند خوشنامی، انسجام اجتماعی و حفظ شبکه خانوادگی نیز نقش مهمی دارند. این نوع مشاغل به دلیل ارزش‌های عاطفی عمیق، در تصمیم‌گیری‌ها بعضاً برخلاف اصول صرف اقتصادی عمل می‌کنند؛ به‌طوری که ممکن است برای پایداری روابط یا حفظ نام نیک خانواده، از منافع کوتاه‌مدت چشم‌پوشی کنند.

 

پایگاه اطلاع‌رسانی دولت