نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش روابطعمومی مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، محمد تقیزاده میگوید: «حلقه» یک مستند اجتماعی است که به روایت یکی از مهمترین معضلات اجتماعی این سالها میپردازد که بهنوعی به تابو تبدیل شده است. مسئله کودک همسری موضوعی است که بیشتر در رسانهها و سخنرانیها مطرح شده و کمتر در سینما و هنرهای نمایشی به آن پرداخته شده است.
ازاینرو، مستند «حلقه» در گام اول، یعنی ایده و سوژه اولیه، توانسته به شکلی نوآورانه، کنجکاو برانگیز و حتی حساسیتزا و جنجالی ظاهر شود.
داستان زندگی آیدا و محمد از ابتدای آشنایی و سرانجام هفتساله آنها در چند مقطع مختلف به تصویر کشیده شده است.
مستندسازان به نظر میرسد که ۷ سال را صرف ساخت این مستند کردهاند تا مسیر زندگی این زوج و سرانجام ازدواج آنها را به شکلی مستند و باورپذیر نشان دهند.
نتیجه این تلاش، همراهی مخاطب با دو کاراکتر اصلی است؛ با خندهها و شادیهای آغازین زندگی مشترک آنها شاد و با تراژدی پایانی اندوهناک میشود.
سازندگان مستند «حلقه» تلاش کردهاند تا روایت دقیقی از زندگی این دو نفر ارائه دهند. این روایت به کمک تدوین و قصهگویی مناسب، کمترین نقصان را در روایتگری و بیشترین تأثیر را در داستانگویی به همراه داشته است.
این دقت در روایت از طریق پرهیز از زیادهگویی، شعارزدگی و افههای کارگردانی حاصل شده است. باوجوداینکه «حلقه» در تکنیک و فرم بصری چندان پیشرو و چشمنواز نیست، اما توانسته در روایتگری و در حد تواناییهای زمانی، جغرافیایی و مالی خود، بهخوبی عمل کند.
در مستند «حلقه»، بهخوبی کودک همسری، نقش سنتهای نادرست، دخالتهای بیرویه والدین، تأثیر طلاق والدین بر ازدواج فرزندان، آسیبهای فرهنگی و عدم بلوغ و توانایی زوجهایی که زودتر از موعد ازدواج میکنند، به تصویر کشیده شده است.
نکته متمایز این مضامین این است که فیلمساز تلاش کرده تا از کمترین وجه شعار و توصیه استفاده کند و به شکلی مختصر و مینیمالیستی، این موضوعات را در خلال روایت خود تبیین نماید.
زمان یکی از عناصر مهم و تأثیرگذار در روایتگری این مستند به شمار میرود، زیرا مستندسازان با زیرنویس کردن مقاطع مختلف زمانی، به نقش گذر زمان در بلوغ رابطه و همچنین پیشرفت و پسرفت آن اشاره دارند.
گذر زمان به مخاطب نشان میدهد که این رابطه دقیقاً از کجا به کجا رسیده و علاوه بر پارامترهای مختلفی مانند خانواده زوجین، فرهنگ پسر و دختر، محیط و مسائل اجتماعی، نقش سن را به طور برجسته و مشخص تحلیل و تبیین میکند.
«حلقه» یک اتفاق مثبت در سینمای مستند ایران است، زیرا توانسته معضل کودک همسری را به سادهترین و مؤثرترین شکل روایت کند.
به نظر میرسد که باز گذاشتن دست مستندسازان میتواند در تبیین، تحلیل و حتی ارائه راهکار برای معضلات اجتماعی و فرهنگی بسیار مفید باشد.
کودک همسری از موضوعاتی است که بهاندازه کافی در رسانهها موردتوجه قرار نمیگیرد و مستند «حلقه» یکی از معدود تلاشهایی است که در این زمینه انجام شده است.
باوجود برخی نقصانهای فرمی و محتوایی، این مستند تا حد زیادی در انتقال داستان و مفاهیم موفق عمل کرده است.
«حلقه» در چهل و یکمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به نمایش در میآید.
مرکز گسترش سینما و پویانمایی
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت