نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
فاطمه سلیمی در نشست مشترک کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به مشکلات و کمتوجهیهای تاریخی نسبت به حوزه زنان و خانواده بعد از انقلاب اسلامی، اظهار کرد: با همکاری همه اعضای شورای ششم و با درک اهمیت این حوزه، برای اولین بار در تاریخ مدیریت شهری کشور، کمیسیونی تخصصی با عنوان «کمیسیون ویژه بانوان و خانواده» در شورای اسلامی شهر مشهد با رأی قاطع هر پانزده عضو شورا تشکیل شد. این اقدام به الگویی ملی برای دیگر شهرها تبدیل شده و تجربه آن را به سایر شوراها انتقال میدهیم.
وی با اشاره به تفاوت این کمیسیون با ساختارهای مشابه مانند فراکسیونهای مجلس تصریح کرد: برخلاف فراکسیونها، کمیسیون بانوان شورا در همه کمیسیونهای تلفیق حضور دارد و موضوعات مرتبط با بودجه، شهرسازی، حملونقل، عمران و سایر حوزهها را از نظر خانواده و زنان مورد بررسی قرار داده و سهمی متناسب برای این حوزهها در نظر میگیرد.
سلیمی با اشاره به گفتمان جدیدی که کمیسیون بانوان و خانواده وارد فضای تصمیمگیری شهری کرده است، افزود: مفهوم «تعالی زیستپذیری شهری در حوزه زن و خانواده» را مطرح کردهایم؛ یعنی شهر باید برای خانوادهها و زنان قابل زیست باشد. در حوزههای مختلف مانند ساختارهای فرهنگی، اشتغال، خدمات، فضاهای شهری، ایمنی مسیرهای پرتردد برای بانوان و حملونقل عمومی باید این رویکرد در نظر گرفته شود.
وی عنوان کرد: ما تنها به نگاه فرهنگی محدود نشدیم، بلکه با رویکرد ساختارمند به این عرصه وارد شدهایم. در چهار مسیر اصلی اقدام کردیم؛ اول در حوزه بودجهریزی، برش ویژه زنان را برای اولین بار در بودجه شهرداری مشهد تعریف کردیم که باعث طراحی ردیفهای خاص برای مسائل زنان و خانواده در برنامههای چهارساله شهرداری شد.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: در سطح ساختاری هم، بر خلاف بسیاری از شهرهای کشور که حتی فاقد واحد مشخص برای امور زنان هستند، راهاندازی اداره کل بانوان و خانواده در شهرداری مشهد را پیگیری میکنیم؛ این اداره کل میتواند با استفاده از ظرفیت اجرایی و مالی شهرداری، نقش مهمی در رفع مشکلات و تحقق عدالت جنسیتی داشته باشد.
سلیمی ادامه داد: در مشهد بهعنوان یک شهر زیارتی با محوریت بارگاه منور امام هشتم(ع)، باید الزامات خاصی برای زیست زنان در محیط شهری ایجاد شود. به همین دلیل، توسعه پارکهای ویژه زنان با نام مبارک «شهربانو»، برگرفته از نام مادر امام سجاد(ع) در سطح شهر اجرا شد. همچنین فضاهای فرهنگی با نام بانوان اهل بیت(ع) مانند حضرت خدیجه، حضرت زینب و حضرت معصومه به بهرهبرداری رسیدند.
وی با اشاره به تسهیل دسترسی زنان به خدمات رایگان شهری، تصریح کرد: در مناسبتهای مذهبی مرتبط با بانوان اهل بیت، مترو مشهد رایگان شد. همچنین با حمایت خیرین، اتوبوس غربالگری سیار سلامت ویژه زنان در حاشیه شهر مشهد بهصورت رایگان راهاندازی شده است.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد گفت: در حوزه نرمافزار هم طرحهایی همچون باشگاه اجتماعی همسران مشهدی با هدف کاهش نرخ طلاق و آموزش زوجین اجرا شده است که در سه سال فعالیت، از بین دههزار زوج، فقط ۸۵ مورد منجر به طلاق شده است. همچنین طرح مشاورهای ترنم زندگی در مساجد مناطق کمبرخوردار اجرا شده و نوجوانان هم بهعنوان نسل آینده به فرآیند سیاستگذاری وارد شدهاند.
سلیمی افزود: در شورای اجتماعی محلات، از ۲ هزار عضو، ۸۰۰ نفر زنان هستند که نقش مهمی در اداره محلات ایفا میکنند. برای نخستین بار نوجوانان نیز به این شوراها راه پیدا کردهاند تا مستقیماً مطالبات و دیدگاههای خود را مطرح کنند. این مدل مشارکتی، مشهد را در سطح ملی پیشگام کرده است.
وی از ارتباط موثر با دیگر شوراهای اسلامی شهرهای کشور خبر داد و گفت: تجربیات کمیسیون بانوان مشهد به شوراهای شهر در شهرهایی مانند تبریز، سردشت، زاهدان و سایر مناطق کشور منتقل شده و همکاری زیادی بین زنان شوراها برقرار است.
رئیس کمیسیون ویژه بانوان و خانواده شورای شهر مشهد با اشاره به نگاه بینالمللی دوره جدید مدیریت شهری مشهد، تاکید کرد: در قالب رویداد بینالمللی رسانهای خورشید، ۱۰۰ زن خبرنگار از ۷ کشور به مشهد دعوت شدند و روایتهای واقعی از وضعیت ایرانی منتشر شد؛ اولین توییت یک خبرنگار آمریکایی این بود که «من از ایران به شما سلام میکنم؛ ایران آن چیزی نیست که میگویند».
سلیمی بیان کرد: در شورای ششم، نگاه به حوزه زنان سیاسی یا ابزاری نیست، بلکه از دل مشکلات واقعی جامعه و به دور از بازیهای جناحی شکل گرفته است؛ از مجلس شورای اسلامی هم انتظار داریم که به لایحه تحکیم و تعالی خانواده بهعنوان یک ظرفیت اساسی توجه کند. حوزه زنان و خانواده، دغدغه نیمی از جامعه است و شایسته است با نگاه ملی به آن توجه شود.
تسنیم
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت