چالش با کودک نافرمان

کودک نافرمان، با استفاده از سرپیچی برای کنترل موقعیت، ممکن است بر خلاف میل شما حرکت کند . تجربه سرکشی بسیاری از کودکان و نوجوانان، مسئله رایجی است که والدین آنها دارند.

 یک کودک نافرمان، با استفاده از سرپیچی برای کنترل موقعیت، ممکن است بر خلاف میل شما حرکت کند. مقابله با احساسات کودک در طول سال‌های رشدشان، کار آسانی نیست.

نظر “ندا اسلامی” روان‌شناس کودک و نوجوان، بر علل نافرمانی کودکان و نحوه برخورد با آنها را. جویا شدیم تا با تجزیه‌وتحلیل محرک‌های چنین رفتارهای مستقل رایج در رشد کودکان، و سپس ایجاد تغییرات مثبت بر اساس آن، اولین قدم حل این مسئله را برداریم.

والدین و نیازهای کودکان

در دنیای ماشینی امروز والدین در تلاش برای تأمین لباس‌های برند، و اسباب‌بازی‌های متنوع، و دورشدن آنها از دنیای کودکانه فرزندان بوده، و به‌مرور از لحاظ عاطفی، از فرزند خود دور می‌شوند.

والدین با درماندگی از رفتار فرزندشان، شاهد نافرمانی، لجبازی و خشم در بچه‌ها بوده، و به دنبال راهی برای ایجاد رفتارهای مطلوب، هستند.

نیاز به بازی و توجه مثبت، و ابراز دوست‌داشتن که در تقویت روابط خانوادگی و صمیمیت با یکدیگر مؤثر است، موجب ایجاد خانواده پرنشاط، و متوجه خواسته‌های هم و تجربه زندگی بهتر با تفاهم و همدلی، می‌شود.

با وجود سعی در پنهان ماندن دعوا و درگیری‌ها از فرزندان، در خانه‌هایی که دائماً بحث و مشاجره وجود دارد، موجبات خشم و لجبازی کودکان به دلیل دعوای دائمی بر سر یک مسئله فراهم شده، و والدین کنترل‌گر که بی‌حوصله و بی‌تفاوت بوده، و اغلب به شکایت می‌پردازند، به شادمانی فرزندشان لطمه زده، به‌مرورزمان، موجب خستگی آنها می‌شوند.

والد شاد و صمیمی به‌جای والد حامی

والدین حامی افراطی، با دخالت در کارهایی که کودک می‌تواند خودش انجام دهد، و با حمایت بیش از اندازه، باعث پر توقع بارآوردن کودکان و عدم رشد آنها شده، و پرخاشگر می‌شوند.

والد مسئول و آگاه، دورهمی‌ها را موجب احساس شادی و رضایت در همه اعضای خانواده، و افزایش احساس صمیمیت دانسته، و با ایجاد حس و حال خوب برای کودکان، زندگی را پر از اتفاقات جالب و مهیج نموده، و به بیشتر لذت‌بردن در کنار یک موجود کوچک دوست‌داشتنی کمک می‌کنند.

همسویی والدین در تربیت کودکان

کودک از ناهماهنگی‌های بین والدین، سردرگم و آشفته شده، و به سمت کسی که به نفعش باشد، گرایش پیدا می‌کند.

نبود قوانین یکسان، در خصوص نظم و ترتیب فرزندان توسط والدین، موجبات قانون ناپذیری او را فراهم می‌کند.

 پس چنانچه، با همسرتان همسو بوده، و به تفاوت اختلاف در تربیت احترام گذاشته، و از هم حمایت کنید، در تربیت فرزند موفق هستید.

کودکان والدین کم‌حوصله که به دادزدن روی می‌آورند، ممکن است برای رسیدن به خواسته‌ها، صدا را بلند کرده و واکنش لجبازانه نشان دهند.

تنبیه بدنی و نافرمانی کودک

تمام بازدارنده‌ها و تنبیه بدنی، باعث ایجاد احساس حقارت در کودکان شده، و میل لجبازی کودکان را، افزایش می‌دهد.

گاهی والدین، مجبور به فریادزدن می‌شوند. در چنین شرایطی با معذرت‌خواهی، به کودکان آموزش می‌دهید که تمامی افراد اشتباه می‌کنند، و با یادآوری حد و مرزها، به او گوشزد می‌کنید که دادزدن برای برقراری ارتباط، روش قابل‌قبولی نیست.

با تأیید تمامی احساسات، می‌توان احساس طبیعی عصبانیت را که مثل همه رفتارها، بخشی از وجود انسان هستند، آرام اما قاطع، آنها را متوجه برخی رفتارهای غیرقابل‌تحمل خود نموده، و روند رشد را به آنان آموخت.

راهکارهای رهایی از نافرمانی کودک

با خودداری از تهدید و تنبیه کودکان، و برطرف‌کردن نیازهای اساسی آنها، مثل خواب و گرسنگی، و درنظرگرفتن برنامه‌های معین، به آنها برای تجربه اضطراب کمتر، کمک نموده و مجموع رفتارهای او را مناسب می‌سازد.

تأثیرات منفی فریادزدن بر سر فرزند، باعث سخت‌شدن ارتباط سالم با آنان، و ایجاد رابطه آسیب‌پذیر و ناپایدار شده، و امکان دورشدن آنان از والدین را، فراهم می‌کند.

کودکان برای تربیت، نیاز به جملات محبت‌آمیز پدر و مادر، مانند بهت افتخار می‌کنم و… دارند.

درمان نافرمانی کودک با بازی حرکتی

حرکات فیزیکی، یا یادگرفتن یک مهارت جدید، و کشفیات محیط پیرامون، یک جنبه مهم دوران کودکی محسوب شده، و از افزایش وزن آنها هم جلوگیری می‌نماید.

توجه‌کردن در تمام مراحل زندگی به کودکان، همراهی با دنیای کودک، و دنیا را از دریچه چشم او دیدن، باعث دورنشدن فرزندان از والدین، تجربه شادی و امنیت و حساب باز کردن روی والدین گردیده، و با تقویت اعتمادبه‌نفس آنها، باعث ماندگاری احساس محبت، و عشق در آنها می‌شود.

به‌جای والد منتقد، والد مشوق باشید

این روان‌شناس کودک اعتقاد دارد: بچگی دوران آزمون‌وخطا بوده، و باید او را مسئولیت‌پذیر نمود.

بنابراین، وقتی بچه‌ها بفهمند هر اتفاقی بیفتد از آنها پشتیبانی نموده، و اجازه تجربه چیزهای مختلف را به او می‌دهند، با اعتمادبه‌نفس بیشتری تصمیم گرفته، و از والدین دور نمی‌شوند.

درمان نافرمانی کودک باقدرت تصمیم‌گیری

اگر به کودکان اجازه در دست‌گرفتن اوضاع را بدهید، قدم بزرگی در تربیت سالم آنها برداشته، و با اجازه‌دادن برای انتخاب لباس و کلاسی که دوست دارند، به آنها فرصت تصمیم‌گیری داده و در این صورت، دنیای لبخند، به‌جای خشم و عصبانیت را در کنار یکدیگر تجربه می‌کنید.

ایرنا