وقتی تبیین درست، جای لفاظی‌های جناحی را می‌گیرد

استاد حوزه علمیه خواهران با اشاره به لزوم تفکیک نقش‌ها در بیان مسأله حجاب گفت: با تفکیک نقش‌ها، الزامات هر نقش هم خود را نشان می‌دهد.

صدیقه تاج الدینی اظهار کرد: با توجه به احاطه نسبی حوزویان به مستندات حکم حجاب، مهم ترین رسالت آن‌ها، تبیین درست و ارائه تصویر صحیح از حجاب و شناساندن جایگاه آن به دور از بازی‌های رسانه‌ای احزاب سیاسی است.

وی افزود: زنان حوزوی به‌عنوان سخنگویان اصلی دین، هم می‌توانند در توسعه بیان احکام مربوط به حجاب، فارغ از برخی نظرات شاذ و سخت گیرانه تلاش کنند و هم می‌توانند به‌عنوان مبلغ، در رابطه با امر به معروف و نهی از منکر به شیوه‌های شایسته وظیفه خود را انجام دهند.

تاج الدینی تصریح کرد: همچنین بانوان طلبه می‌توانند در کسوت یک فرهنگی اصیل، به نهادینه سازی فرهنگ حجاب در خانواده خود، محله خود و در محیط های وسیع تر مثل دانشگاه‌ها و حوزه‌ها بپردازند.

وی با بیان اینکه تعریف حجاب به‌عنوان مولفه لازم برای حضور زنان در جامعه در بین اقشار و نقش‌های مختلف اجتماعی نیز یکی از عرصه‌هایی است که به حضور جدی بانوان حوزوی نیاز دارد، گفت: این زنان حوزوی هستند که از نظر فقهی و علمی می‌بایست حدود حجاب یک بازیگر، پزشک، ورزشکار، خبرنگار و …. را به طور مصداقی و با توجه به ویژگی‌های هر شغل تعریف کنند و هم به‌عنوان بازوی کمکی طراحان لباس، پیشنهادات موثری در این زمینه داشته باشند.

 جایگاه حقیقی آن به دور از لفاظی های رسانه‌ای جناحی است.

وی ادامه داد: در تبیین صحیح یک حکم، به‌خصوص زمانی که آن حکم با مجموعه‌ای از وقایع اجتماعی و احکام دیگر گره می‌خورد، باید توجه داشت که به این مسأله می‌توان از ابعاد مختلف نگاه کرد، از جمله اینکه می‌توان در کسوت یک فقیه به جایگاه اجتهاد رسید و یا در مقام یک مسئله گو به مستندات حجاب و حدود آن پرداخت.

استاد حوزه علمیه خواهران بیان کرد: در بعد دیگر می‌توان از نگاه فلسفه‌های مضاف و به صورت خاص در فلسفه احکام، به فلسفه حکم توجه نمود و در توجیه این حکم ساعت‌ها به بحث و گفتگو پرداخت.

فعال فرهنگی خاطرنشان کرد: در نگاه سوم می‌توان مسأله را مانند یک جامعه شناس با آسیب شناسی اجرای حکم یا قانون در جامعه بیان کرد و میزان اقبال جامعه به قوانین و احکام را ارزیابی کرد و در عین تصریح به وجوب رعایت حجاب به مثابه یک ضرورت اجتماعی به ریشه یابی تقابل اجتماعی با آن و یا سهل انگاری در قبال آن پرداخت و راهکارهایی را در راستای آن دلایل پیشنهاد نمود.

وی اضافه کرد: در نگاه چهارم می توان با عینک اخلاق و یا فرهنگ به موضوع توجه کرد و ارتباط موضوع حجاب با موضوعاتی مانند حیا و عفاف را مورد بررسی قرار داد و به نهادینه سازی ارزش حجاب با ارائه راهکارهای بلندمدت فرهنگی پرداخت.

تاج الدینی در ادامه گفت: با توجه به لایه‌های مختلف مسأله حجاب و پیوند آن با احکام دیگر، اهمیت موضوع بیش از پیش خود را نشان می‌دهد. حوزویان با تفکیک صحیح هر کدام از این ابعاد و با توجه به اینکه در چه جایگاهی فعالیت می‌کنند، مثلا آیا به‌عنوان یک مبلغ به دنبال تقویت بنیه اخلاقی و فرهنگی حجاب هستند؟ یا می‌خواهند در مقام یک حقوقدان اجتماعی به مباحث اجتماعی و حقوقی حجاب بپردازند؟ یا در جایگاه یک فقیه در حال استنباط احکام و یا یک مسئله گو در حال بیان احکام هستند؟ می‌توانند به ایفای نقش بپردازند.

خبرگزاری رسمی حوزه