هشدار وضعیت نامطلوب زنان کارگر

حقوق قانونی زنان کارگر مواردی مانند مرخصی زایمان، حمایت از مادران شاغل، دورکاری و کاهش ساعت کار را در بر می‌گیرد، اما چرا این قوانین اجرا نمی‌شوند؟

زنان کارگر، به‌خصوص مادران سرپرست خانواده، با مشکلات مختلفی مانند دستمزدهای پایین، محرومیت از حمایت‌های قانونی و اضافه‌کار اجباری روبرو هستند. برخی از آن‌ها حتی از حقوقی که به طور قانونی برایشان در نظر گرفته شده؛ از جمله مرخصی زایمان مناسب، کاهش ساعت کار برای مادران، دورکاری و ساعت کاری شناور بی‌اطلاع هستند.

سیمین یعقوبیان، فعال صنفی زنان کارگر در این باره می‌گوید: علی‌رغم حضور زنان در دولت، تغییری در وضعیت زنان کارگر به وجود نیامده است.

وی با انتقاد از عدم تصویب بخشنامه‌ها و آیین‌نامه‌های حمایتی برای زنان مشمول قانون کار، تصریح می‌کند: وزارت کار تا به امروز اقدامی موثر در این خصوص انجام نداده است.

براساس اظهارات یعقوبیان، یکی از بزرگ‌ترین مشکلات بانوان کارگر، اضافه‌کار اجباری بدون پرداخت اضافه‌دستمزد است. این موضوع با ماده ۵۹ قانون کار در تضاد است، با این وجود در بسیاری از کسب‌وکار‌ها، به‌خصوص درفروشگاه‌ها،  تولیدی‌ها و اصناف اجرا می‌شود.

وی تصریح می‌کند: زنان کارگر در روزهای پایانی سال مجبور به اضافه‌کاری بدون دریافت حقوق مناسب هستند و هیچ توافقی در این خصوص انجام نمی‌شود. بسیاری از آن‌ها حتی از دریافت حق مسکن، اضافه‌کاری و بن خواربار  محروم‌ هستند.

یکی دیگر از مشکلات مهم بانوان کارگر، اجرا نشدن قوانین حمایتی برای مادران شاغل است. براساس اظهارات یعقوبیان طبق ماده ۷۵ قانون کار، حضور زنان در مشاغل سخت و زیان‌آور ممنوع است؛ با این وجود این قانون اجرا نمی‌شود و زنان بدون در نظر گرفتن دشواری کار، در این بخش‌ها کار می‌کنند.

همچنین مهدکودک در محیط کارگاه‌ها که طبق ماده ۷۸ قانون کار باید ایجاد شود، همچنان اجرا نشده است.

مرخصی دو هفته‌ای پدران که براساس قانون تنظیم جمعیت و خانواده مصوب ۱۳۹۲ برای کارکنان دولتی اجرا می‌شود، برای مشمولان قانون کار در نظر گرفته نمی‌شود.

پرداخت غرامت دوران بارداری نیز عادلانه نیست؛ بانوان کارگر تنها ۶۵ درصد از میانگین حقوق ۹۰ روز را دریافت می‌کنند که با توجه به سیاست‌های افزایش جمعیت، به اصلاح نیاز دارد.

براساس اظهارات یعقوبیان، بانوان کارگر از داشتن تشکل‌های صنفی مستقل محروم‌ هستند. وی تصریح می‌کند که بسیاری از بانوان فعال در تشکل‌های رسمی بیشتر به دنبال چانه‌زنی در راستای منافع خود هستند تا بهبود وضعیت زنان کارگر.

درخواست اصلاح قوانین کار برای کارگران زن

این فعال صنفی خاطرنشان کرد: بانوان کارگر از تبعیض و بی‌عدالتی خسته شده‌اند. آیا وقت آن نرسیده که کمیته‌ای برای تطبیق قوانین کار و حمایت از بانوان در معاونت روابط کار ایجاد شود؟ آیا کسی از وضعیت بحرانی بانوان کارگر در کارگاه‌های خرد که از حقوق اولیه خود محروم‌ هستند، اطلاع دارد؟

ایلنا