نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی جهانبانو در خدمت خانم مایا نصرالدین از زنان مقاومت اهل جنوب و از شهر نبطیه بودیم و با ایشان در زمینهی نقش زنان در مقاومت گفتگویی داشتیم که شرح و تفصیل آن به سمع و نظر شما خوانندگان میرسد.
*ضمن معرفی خودتان، به عنوان اولین سوال نقش زن لبنانی را درپشت جبهه و عملیات مقاومت چگونه ارزیابی میکنید؟
سلام علیکم، من مایا نصرالدین ، یک خانم لبنانی و اهل جنوب از شهر «نبطیه» هستم.
زن لبنانی و به طور مشخص زن لبنانی اهلِ جنوب نقش بسیار بزرگی را از طریق تربیت نسلهایی که اکنون جوانان مقاومت و رهبران آن هستند، دارد.
در بازهی جنگهای متعدد در فلسطین و جنوب لبنان نقش زنان مقاومت را به هیچ وجه نباید دست کم گرفت. زیرا با تشویق بچهها بعد از اینکه به سن نوجوانی رسیدندبه آنها یاد میدهد که در راه رسول خدا و اهل بیت قدم بردارند و این غیرت را داشته باشند که از وطن خود و از مظلوم تا آخرین نفس دفاع کنند.
مهمترین نقشی است که مادر در خانه ایفا میکند که آن هم تربیت صالح فرزندان است و این قاعدهی اساسی را مبتنی بر حبّ وطن و تکلیف دینی و شرعی میداند که نگذاریم دشمن سرزمین ما را غصب کند.
این امر به جوانان این انگیزه را میدهد که بدون هیچ ترسی مقاومت کنند. زیرا عقیده به دفاع از وطن را از کودکی آموختهاندو ثابتقدم در این راه میمانند و حتی اشتیقاقشان به شهادت نیز است.
لذا نقش زن را در اینجا نباید به هیچ وجه دست کم گرفت. زیرا همانطور که گفتم تربیت از خانه شروع میشود و سپس با ملحق شدن به جریان مقاومت و گروههای (کشافه) کشیده میشود و سپس کمکم بالاتر میرود. ولی اصل همان تربیت مادر در خانه است.
*حضوری برای زن در این جنگ وجود دارد به خصوص در این جنگی که کاملا نابرابر است شما این حضور را برای زنان چگونه ارزیابی میکنید؟ تاریخ چه چیزی را در رابطه با این موضوع شهادت میدهد؟
ما این را انکار نمیکنیم که این یک جنگ نابرابر است. از سطح تکنولوژی که دشمن ما از آن برخوردار میباشد تا سلاحهای پیشرفتهای که دارد، به ویژه که قدرتهای بزرگ مثل آمریکا و اروپا و و داخل پرانتز (بعضی از دولتهای عربی) او را حمایت میکند.
بنابراین توازن و برابری وجود ندارد ولی عقیده و دین و ایمان به اینکه خدا با مظلومین است نه ظالمان، باعث میشود که مرد یا زنِ مقاومت که نسلی را تربیت میکند، نقش بسیار بزرگی داشته باشد حتی اگر جنگ نابرابر باشد.
ولی تاریخ در طول زمان و تمام جنگها مشاهده کرد که ما همیشه پیروزیم حتی اگر برابری وجود نداشته باشد، زیرا خداوند همیشه با حق است و میفرماید «با آنها بجنگید. خداوند با دستان خودشان آنها را عذاب خواهد داد»
این را نباید فراموش کرد، در طول تاریخ زنی که در جنوب ثابتقدم ماند و بعضی از زنان سرزمین خود را ترک نکردند و ماندند و نقشی همراه با مقاومت ایفا کردند خواه از طریق آمادهسازی و تمیز کردن سلاح، آماده کردن غذا، داغ کردن روغن و ریختن بر سر اسرائیلیها و هرچه که از وسایل دفاع و مقاوت داشتند دریغ نکردند و هیچ وقت به این یک لحظه فکر نکردند که ما نمیتوانیم و هیچ چیزی برابر نیست، بلکه برعکس عزیمت و اراده و ایمان به خدا است که آنها را پیروز خواهد کرد چون حق با آنهاست لذا ترس و دو دلی وجود ندارد.
ما در برابر نابرابریها استوار هستیم و آرمان ما، آرمان حق است، زیرا سید ما که روحش شاد در سخنرانی ما قبل آخرش فرمود که آنها در تکنولوژی نسبت به ما برتری دارند و سلاحهای بسیار پیشرفتهای دارند. زیرا قدرتهای بزرگ مثل آمریکا و اروپا و (بعضی از دولتهای عربی) پشت آنها قرار دارند ولی این امر هیچ وقت ما را تضعیف نمیکند و حتی نقش زن رو تضعیف نمیکند (چون ما در اینجا به طور مشخص در مورد نقش زنان صحبت میکنیم)
زن به اضافه آنچه قبلا گفتم که تربیت کننده نسلها برای مقاومت در برابر دشمن و عشق به وطن و دفاع از آن است، که به عنوان واجب وطنی و از همه مهمتر واجب دینی است، در کنار تربیت صالح، جوانان خود را یکی، دو تا و سه تا تقدیم کرده و یک لحظه هم پشیمان نشده که چرا جوان خود را تقدیم کرده است!
بلکه برعکس میگوید کاش باز هم جوانانی داشتم که تقدیم کنم. چرا؟ زیرا این ایمان را داریم که آرمان ما، آرمان حق است و این ایمان را داریم که خدا با مظلومان است و او را بر ظالم ما را پیروز میکند.
به خاطر همین زنان جنوب هیچ وقت تردیدی نداشتند که در همه حرکات مقاومت شریک باشند.
حتی از زمانهای خیلی دور که هنوز به دنیا نیامده بودیم خانواده های ما میگویند که در دهههای ۸۰ که سربازان اسرائیلی وارد جنوب شدند زنانی که قبول نکردند سرزمین خود را رها کنند و با جریان مقاومت همراه شدند از طریق آمادهسازی همسرانشان و تمیز کردن سلاح و آماده کردن غذا.
حتی زنانی بودند که سلاح دست گرفتند یا روغن داغ میکردند و بر سر اسرائیلیها میریختند و ما حتی یک بار ترس را در آنها ندیدم بلکه برعکس همیشه نقشی را داشتند که در آن قدرت و انگیزه وجود داشت.
لذا من میبینم که زن جنوب با همه تواضع باید الگویی برای همه زنان باشد و ما نباید به نابرابری و اختلافها در حمایت نگاه کنیم که چه دولتهایی از ما حمایت میکنند و چه دولتهایی از دشمن، ما باید به این نگاه کنیم که خدا با ما و آرمان ماست و این دلیل بر آن هست که ما همیشه به رغم تمام جنگهایی که دیدیم پیروز بودیم و در سال ۲۰۰۰ سرزمین خود را از دست دشمن آزاد کردیم.
همچنین در سال ۲۰۰۶ دشمن نتوانست حتی یک شهر را اشغال کنند و اکنون دوباره تاریخ تکرار میشود با این علم که قدرت آنها دو برابر یا حتی سه برابر شده و عقیده ما هم قوی و قویتر شده است.
من از طرف خودم و همه زنان جنوب میگویم که ما هرگز تغییر نخواهیم کرد و حتی فرزند کوچکی دارم و او را از این سن با تربیت جهادی بزرگ میکنم، چون ما راهی جز مقاومت نداریم و کاش بیشتر از یک پسر داشتم تا بتوانم فرزندان بیشتری تقدیم کنم.
من به زنان جنوب که شهدایی را تقدیم کردند غبطه میخورم زیرا نقش آنها فعال و اساسی است و همان طور که قبلا هم اشاره کردم از خانه تربیت صالح را شروع کردند و با جریان مقاومت همراه هستند و در این شرایطی که ما با آن رو به رو هستیم و از خانه خود آواره شدیم ناراحت نیستیم .
قطعا جنگ قشنگ نیست و کسی آن را دوست ندارد ولی ما همچنان ثابتقدم هستیم و در زمان آوارگی خود هم همچنان مقاومت میکنیم و خدا روشکر ایمان وجود دارد و روز به روز بیشتر هم میشود و خدا ما را پیروز کند و حق را زنده کند زیرا آرمان ما صد در صد حق است.
*به نظر شما امیدی هست به حمایت گروههای کوچک جهانی در رابطه زنان مقاومت و صادق هستند؟ و به نظر شما گروههای فعال در زمینه حقوق زنان آیا از زنان مقاومت که آواره شدند و جزء زنان حزب الله میباشند، دفاع میکنند؟
جمعیتهای جهانی را میگویید یا گروههای داخلی لبنان؟
*خیر گروههای حامی حقوق زنان در جهان را میگویم و همچنین لبنانی
در این سوال دو پاسخ به وجود دارد: یکی نسبت به سازمان جهانی حقوق بشر قبل از اینکه جنگ در لبنان آغاز شود این عنوان از او ساقط میشود. به خاطر آنچه که در جنگ غزه دیدیم و هیچ کشتاری بیش از آنچه در غزه رخ داد وجود ندارد و هیچ جنایت فجیعی در هیچ جنگی مانند جنگ غزه رخ نداد ولی سازمان جهانی حقوق بشر که بزرگترین سازمان است حمایتی نکرد چه برسد به گروهها و سازمانهای کوچک که انها هم هیچ اعتراضی نکردند و کسی از آنها چیزی نشنید.
لذا میتوانیم بگوییم این سازمانها و گروهها جانبدارانه و گزینشی عمل میکنند. آنها در بحث مقاومت غزه و لبنان از لحاظ سیاسی با ما موافق نیستند و آنها حامی حقوق زنان هستند ولی نه زنان لبنانی جنوب و نه زنان غزه لذا این سازمان شایسته این نام و عنوان نمیباشد.
در رابطه با گروهها و سازمانهای لبنانی هم این امر صدق میکند البته ما انکار نمیکنیم که گروههای زیادی در لبنان در حال کمک هستند و ما از آنها علی رغم اختلافات سیاسی تشکر میکنیم و حامی آوارگان هستند.
خیلی از خانوادهها در حالی آواره شدند که زیر خط متوسط معیشتی بودند و از آنها بابت تمام امور حیاتی اعم از غذا و لباس و پناهگاه و دارو برای اشخاص دارای بیماری های مزمن تشکر میکنیم.
ولی بعضی از سازمانها و گروههای حقوق بشر و حقوق زنان به طور خاص، خیر، ما صدایی از آنها نشنیدیم و مشارکتی ندیدیم زیرا برای آنها متاسفانه عقیده سیاسی بر واجب انسانی مقدم است.
ولی خداوند کسی را رها نمیکند و کسی در راه نمانده و همه در امنیت هستند و هرکس حق خود را از گروهها و کمکهای فردی دریافت کرد و افرادی که به هیچ گروه و سازمانی تعلق ندارند دست در دست یگدیگر گذاشتند و کمک کردند.
ولی بخواهم خلاصه کنم سازمانها و گروههای حامی حقوق بشر و حقوق زنان چه در سطح جهانی چه در داخل لبنان، متاسفانه صدایی از آنها به گوش ما نرسید.
از من به آنها نصیحت که این عنوان و نام را از روی خود بردارند.
زنان لبنانی به طور کلی نه زنان مقاومت، تعامل آنها با زنان جنوب چگونه بود؟
زن لبنانی به طور کلی از همه طوایف و مذاهب و حتی با عدم توافق در آرای سیاسی بسیاری از آنها در خانههایشان را باز کردند و حمایت کردند و ما از آنها بابت این وظیفه انسانی تشکر میکنیم و این همان است که طبیعتا باید رخ میداد. زیرا ملت ما، ملت واحدی است و در نهایت زمینهایی که غصب میشود در نهایت زمینهای روی نقشه لبنان است و انسانهایی که اینگونه فکر میکنند ما در مقابل آنها کلاه هایمان را از سر برمیداریم، زیرا ما در زمان فتنهها هستیم و زمان تحریکهای طائفی و حزبی و وقتی این اشخاص و زنان را میبینی که میخواهند از خواهران و برادران انسانی خود حمایت کنند تشکر میکنیم.
چون ما در داخل یک کشور آواره شدیم و آنها با خانههایشان و امکاناتی که داشتند ولو خیلی کم در حد یک پتو یا وعده غذایی.
اما البته برخی زنان احساس کردند که این شرایط فرصتی است برای بهرههای مادی مانند بالا بردن کرایهها و یا حتی طرد آوارگان از مناطق معینی. اما ما در مورد اکثریت صحبت میکنیم که زن لبنانی نقش بسیار خوبی داشت و این منشاء خیر است.
حمایت زنان مسلمان جهان و زنان ایران نسبت به زنان مقاومت به نظرتان چگونه بود؟
به صراحت آنچه در زنان ایران دیدیم به نظر کارهای قهرمانانه و عملی انسانی بود و ما زنان ایرانی را دیدیم که طلاها و اموال خود را تقدیم کردند و اگر بخواهیم راجع به مردانی بگوییم که جزء نظامیان نبودند اما داوطلبانه برای ملحق شدن به مقاومت و کمک، ثبت نام میکردند و میخواستند کاری برای خواهران و برادران لبنانی خود انجام دهند و با اینکه سوال در مورد حمایت زن ایرانی است باید بگویم بسیار عالی بود و ما جز آن متصور نبودیم و از آنان بسیار متشکریم.
زن عراقی را نیز نباید فراموش کرد که خانه های خود را گشودند و تقدیم کردند و حتی خیلیها برای کمک مادی خانههایشان را فروختند و در نهایت هرکس و هرکشوری بر اساس توانایی مادی خود کاری کرد و آنکه توانایی مادی نداشت مانند زن یمنی راهپیمایی برای این تجاوز به راه انداختند و محکوم کردند.
و نباید فراموش کنیم مردمی در کشورهایی بودند که از نظر دادن و راهپیمایی کردن ممنوع بودند با یک پست و مطلب با توجه به اینکه ما در عصر تکنولوژی هستیم و نظر ما در کمتر از ثانیههایی میتواند به تمام جهان برسد، اعتراضهایی داشتند و کنار ملت مظلوم ایستادند. همچنین زنانی از سوریه که آنها هم در کمککردن به آوارگان سهیم بودند.
بنابراین زن مسلمان در جهان و زن عرب و ایرانی، چهره زن واقعی را با کمک کردن به ملت مظلوم و آواره نشان دادند و هزاران بار از آنها تشکر میکنیم.
*در انتهای صحبت اگر حرفی هست که بخواهید بگویید، ما شنونده وخواننده هستیم.
به من اجازه بدهید در نهایت به همه کسانی که دلسوزی میکنند و میگویند ما ضعیف شدیم بگویم اینطور نیست. ما برعکس در اوج قدرت هستیم و تا زمانی که در راهی که رسول خدا (ص) برای ما ترسیم کرده گام برمیداریم از زمان معرکه خیبر تا الان، راهی است که از آن کنار نمیکشیم و از آرمانهای خود دست برنمیداریم و قوی و قویتر میشویم و دست خدا با جماعت است.
*تشکر میکنم از وقتی که برای گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی جهانبانو گذاشتید. برای زنان مقاومت و سرزمینهای اسلامی دعا میکنیم و در مسیر دفاع از حق ثابت قدم خواهیم ماند به حول و قوهی الهی. انشاءالله
گزارشگر: خانم دارین از لبنان
مترجم: فاطمه سرخحصاری
تنظیم گزارش: مهتا صانعی
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت