نشر دانایی توسط بانوی ملایری

قصه عشق و علاقه بانوی ملایری به کتاب و ترویج کتابخوانی از دوران کودکی‌اش آغاز شده است. او از همان زمان تحصیل به مطالعه کتاب‌ها علاقه‌مند بوده و ادامه تحصیل در رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی، او را بیشتر به سمت نشر دانایی و فعالیت‌های جهادی‌اش سوق داده است.

با وجود پیشرفت روزافزون رسانه‌ها که جهان را در محاصره اطلاعات قرار داده، کتاب به عنوان یک رسانه مکتوب و دوست‌داشتنی همچنان ارزش و جایگاه خود را حفظ کرده و تأثیر آن در روابط اجتماعی و فردی غیرقابل انکار است.

کتابخانه‌ها یکی از مکان‌هایی هستند که کتابخوان‌ها با آن آشنا بوده و زمانی را در آن می‌گذرانند تا در محیطی آرام کتاب مورد علاقه‌شان را مطالعه کنند. هرچند کتابخوان‌ها از هر فرصتی برای مطالعه استفاده می‌کنند، اما فضای کتابخانه به آن‌ها شوق بیشتری برای مطالعه می‌دهد.

به این خاطر،گفت‌وگویی با فاطمه نصیری، بانوی فعال فرهنگی ملایر، انجام گرفته که مشروح آن به شرح زیر است:

لطفاً خودتان را معرفی کنید.

فاطمه نصیری: من فارغ‌التحصیل رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی از دانشگاه پیام نور مرکز ملایر هستم و به عنوان مربی در جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان کشور فعالیت می‌کنم. بیشتر فعالیتم در این حوزه در مناطق محروم کشور است.

من همچنین دارای یک باشگاه کتابخوانی به نام «سفیران دانش» هستم که متشکل از دانش‌آموزان مقطع ابتدایی در پایه پنجم است. به مدت حدود ۱۸ سال در زمینه کتابخانه‌سازی در کشور فعالیت داشته‌ام و در تجهیز مدارس محروم روستایی و شهری مشارکت کرده‌ام. در این زمینه خانم اشرف خادمی زارع، از کارکنان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و خیرین اصلی در حوزه کتابخانه‌سازی، به من کمک کرده است.

فعالیت‌های شما در زمینه مجهز کردن مدارس به کتابخانه را توضیح دهید.

آغاز فعالیت‌های من در زمینه مجهز کردن مدارس مناطق محروم به زمان کودکی‌ام برمی‌گردد. از ۷ سالگی، هر کتابی که می‌خریدم، دو تا می‌خریدم؛ یکی برای خودم و دیگری را به مدرسه‌ای که کتابخانه نداشت اهدا می‌کردم. این حس در من رشد کرد و به صورت حرفه‌ای زمانی که وارد عرصه نشر و چاپ شدم، با همکاری نهادهای فرهنگی کشور به سمت مدارس محروم رفتم و شروع به ایجاد کتابخانه برای این مدارس کردم.

اقدامات جهادی خود را از چه زمانی آغاز کردید؟

اولین گام جهادی من از ملایر در سال ۱۴۰۱ آغاز شد. در این سال، پنج هزار جلد کتاب به مدارس محروم روستایی و شهری شهرستان ملایر با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و با حمایت آقای شیری، معاون وقت پرورشی آموزش و پرورش ملایر، اهدا کردیم. بخش عمده این کتاب‌ها با حمایت خانواده محیط‌بان شهید مهندس عبدالله یاری تأمین شد.

دومین گام من در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ با همکاری رئیس و معاون آموزش و پرورش منطقه سامن انجام شد.

در این زمینه بیش از ۵ هزار و ۸۲۵ جلد کتاب به ۷۳ مدرسه ابتدایی، دبیرستان و هنرستان اهدا شد. همچنین از کتب نشر خودم نیز به مدارس محروم روستایی و شهری منطقه سامن تعدادی کتاب اهدا کردم. سومین گام جهادی من نیز در سال ۱۴۰۳ در همین منطقه آغاز شده است.

از چه سالی وارد نشر و چاپ کتاب شدید؟

من در سال ۱۳۹۳ وارد عرصه نشر و چاپ شدم و تاکنون بیش از ۷۰ عنوان کتاب در رده‌های سنی نوجوان و بزرگسال از نویسندگان ملایر و دیگر شهرها منتشر کرده‌ام. برای من مهم است که کتاب‌هایی را بپذیرم که از لحاظ محتوا و سبک نوشتاری قوی و دارای درون‌مایه باشند.

چند عنوان از کتاب‌هایی که چاپ کرده‌اید را نام ببرید.

کتاب «شاهکارهای مادربزرگ» نوشته خانم طوبی دشتبین، کتاب «ندا نفیس» نوشته غلامعلی قلخانباز، کتاب شعر «یلدا بدون برف» نوشته دکتر محمد وصالی، کتاب «جواهر شاهو» نوشته خانم سبا صالحی، کتاب «مسافر شهر شقایق» از خانم فاطمه جباری و کتاب شعر «گلی در کویر» نوشته آقای احمد رادفر از جمله کتاب‌هایی هستند که چاپ کرده‌ام.

از مشکلات حوزه نشر و چاپ کتاب بگویید.

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در صدور مجوز و پروانه نشر حساسیت بیشتری به خرج دهد تا ناشرانی که از قوانین و محتوای نشر اطلاعاتی ندارند، اقدام به نشر هر کتابی نکنند.

یکی از دلایل عدم علاقه مردم به مطالعه، وجود افرادی است که بدون دانش کافی وارد عرصه نشر و چاپ می‌شوند و گاهی کتاب‌هایی با موضوعات تکراری یا بی‌موضوع به بازار عرضه می‌شود. خوانندگان نیز باید مراقب باشند هر کتابی را مطالعه نکنند.

ایکنا