نسل‌کشی مردم فلسطین و تاثیر بر ترکیب جمعیتی نوار غزه

نسل‌کشی فلسطینی‌ها توسط اسرائیل در نوار غزه با تمرکز بر گروه سنی جوانان باعث تغییرات ساختاری در ترکیب جمعیتی این منطقه شده که تا سال‌ها ادامه پیدا می‌کند.

تعداد شهدای جنگ نسل‌کشی اسرائیل در مدت ۱۷ ماه در نوار غزه نشان می‌دهد که جنایات این رژیم به دنبال تغییر در بافت جمعیتی فلسطینی‌های ساکن نوار غزه است.

براساس اظهارات مقامات و تحلیلگران فلسطینی، حملات هوایی شدید اسرائیل در نوار غزه باعث آوارگی صدها هزار فلسطینی، شهادت ده‌ها هزار غیرنظامی و تغییر وحشتناک در ساختار و بافت جمعیتی فلسطینی‌های نوار غزه، به‌خصوص بعد از قتل‌عام کامل ده‌ها خانواده و خاندان شده است.

چگونه نسل‌کشی اسرائیل باعث اختلال جمعیتی در نوار غزه شد

آمارها نشان می‌دهد، در آستانه جنگ اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، جمعیت فلسطینی‌های ساکن نوار غزه تقریباً ۲٫۲ میلیون نفر بود که در مساحتی به وسعت ۳۶۵ کیلومتر زندگی می‌کردند. این جمعیت تقریباً ۴۰ درصد از کل جمعیت فلسطینی‌های ساکن فلسطین اشغالی را تشکیل می‌دهند که حدود ۵٫۳ میلیون نفر است.

آمارهای اواسط سال ۲۰۲۳ نشان می‌دهد که حدود ۱٫۲ میلیون فلسطینی در دو استان شمال غزه یعنی «جبالیا» و «غزه» زندگی می‌کردند، درحالی‌که یک میلیون فلسطینی دیگر در استان‌های «دیرالبلح»، «رفح» و «خان‌یونس» ساکن بودند.

پراکندگی‌ جمعیتی نوار غزه بعد از جنگ نشان می‌دهد که جوانان اغلب جامعه فلسطینی‌ها در نوار را تشکیل می‌دهند. حدود ۴۷ درصد از جمعیت نوار غزه فلسطینی‌های زیر ۱۷ سال هستند، ۷۰ درصد زیر ۳۰ سال و سالمندان قرار گرفته در گروه سنی بیشتر از ۶۵ سال فقط ۳ درصد از این جمعیت را تشکیل می‌دهند.

میانگین سن فلسطینی‌های نوار غزه حدود ۱۹٫۵ سال است، یعنی نیمی از جمعیت زیر این سن و نیمی دیگر بیشتر از این سن هستند.

به گفته وزارت بهداشت فلسطین در غزه، از زمان شروع نسل‌کشی فلسطینی‌ها با حمایت کامل آمریکا در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل بیش از ۵۰ هزار فلسطینی را به شهادت رسانده است. کودکان و زنان اغلب این شهدا را تشکیل می‌دهند و این آمار فقط شامل پیکرهایی است که به بیمارستان‌ها انتقال داده شده‌ و در آمارها به ثبت رسیده‌اند، در نتیجه آمار واقعی بیشتر از این‌ها است.

طبق آمارهای رسمی، اسرائیل مرتکب ۱۱٫۸۵۰ جنایت قتل‌عام علیه خانواده‌های فلسطینی شده که باعث محو کامل ۲٫۱۶۵ خانواده و از دست دادن ۹٫۲۷۲ نفر از ۵٫۰۶۴ خانواده شده است.

کارشناسان به شدت نگران آن هستند که تغییرات جمعیتی ناشی از جنگ اسرائیل، عواقب بسیاری روی جمعیت نوار غزه در سطوح مختلف داشته باشد که مهم‌ترین آن از بین رفتن موازنه جمعیتی به دلیل هدف قرار گرفتن خانواده‌ها و از بین رفتن کامل هزاران خانواده است.

افزایش تعداد یتیمان و ‌زنان بیوه باعث ایجاد بحران در ساختار اجتماعی نوار غزه شده است. در حقیقت خانواده‌های فلسطینی‌ با از دست دادن نان‌آور اصلی خانواده، با بحران‌های اجتماعی زیادی مواجه هستند که افزایش پیدا خواهد کرد و تا سال‌ها خانواده‌های فلسطینی با نتایج آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

«اسماعیل ثوابته» مدیر دفتر اطلاع رسانی دولت فلسطین در غزه در سخنانی اعلام کرد که حملات رژیم صهیونسیتی به نوار غزه باعث شهادت بیش از ۱۷٫۹۵۴ کودک و ۱۲٫۳۶۵ زن فلسطینی شده است. همچنین در این جنگ ۳۹٫۳۸۴ کودک فلسطینی یکی از والدین خود و یا هر دوی آنها و ۱۴٫۳۲۳ زن فلسطینی همسر خود را از دست داده‌اند.

این کشتارها در کنار ویرانی بیش از ۱۶۵ هزار واحد مسکونی، آوارگی گسترده صدها هزار فلسطینی که باعث تغییر الگوهای ثبات جمعیتی و افزایش نرخ بیکاری و فقر می‌شود، با برآورد خسارات اولیه بیش از ۴۱ میلیارد دلار، فشار اقتصادی شدیدی را به فلسطینی‌ها وارد می‌کند.

اگر حملات اسرائیل را بی‌هدف و بدون توجه به گروه‌های سنی مانند زنان، سالمندان و کودکان در نظر بگیریم، با هدف قرار گرفتن خانواده‌ها و محو هزاران خانواده از ثبت احوال فلسطین، تأثیر مستقیمی بر پراکندگی جنسیتی و سنی تقریباً ۲٫۷ درصد از هر گروه سنی خواهد گذاشت.

در هر دو مورد، پایه هرم و گروه جوانان زیر ۳۰ سال بیشترین آسیب را از بمباران‌های اسرائیل دیده‌اند، به‌خصوص وقتی در نظر بگیریم که این گروه حدود ۷۰ درصد از کل جمعیت فلسطینی‌های نوار غزه را شامل می‌شوند.

همچنین انتظار می‌رود، حملات اسرائیل در میان‌مدت و بلندمدت بر پراکندگی سنی فلسطینی‌ها تأثیر بگذارد. این باعث کاهش نرخ زاد و ولد در سال‌های آینده در بین فلسطینی‌های نوار غزه می‌شود، چراکه این گروه پایه هرم جمعیتی را تشکیل می‌دهند که در نتیجه هدف قرار گرفته شدن بسیار آسیب دیده‌اند.

 

فارس