ناپدیدشدن نگران‌کننده زنان علوی در سوریه

در ماه‌های اخیر، به طور تقریبی روزانه، موارد جدیدی از ناپدید یا ربوده شدن زنان جوان علوی در مناطق تحت کنترل دولت شورشیان سوریه گزارش شده است؛ پدیده‌ای که به گفته‌ی منابع حقوق بشری، ابعاد نگران‌کننده‌ای به خود گرفته است.

در گزارشی تحقیقی از بررسی ده‌ها پیام و ویدئو منتشرشده توسط خانواده‌های دختران علوی ربوده‌شده خبر داده است.

بنابراین، گزارش، تقریباً هر روز، مورد تازه‌ای از ناپدید شدن یک زن از این اقلیت مذهبی ثبت می‌شود.

نمونه‌ی بارز این روند، پرونده‌ی «عبیر» دختر ۲۹ ساله‌ی اهل صافیتا است که بنا بر شواهد ارائه‌شده، توسط گروهی ناشناس ربوده شده و خانواده‌اش تهدید شده‌اند که در صورت عدم پرداخت ۱۵ هزار دلار، عبیر کشته یا قربانی قاچاق انسان خواهد شد.

ربایندگان از طریق شماره تلفن سوری و با واسطه‌ای ناشناس با خانواده او در تماس بوده‌اند.

بر اساس اطلاعاتی که به رویترز ارائه شده، دست‌کم ۳۳ زن و دختر علوی بین سنین ۱۶ تا ۳۹ سال در سال جاری میلادی ناپدید شده‌اند. این موارد عمدتاً از مناطق علوی‌نشین طرطوس، لاذقیه و حماه گزارش شده‌اند.

نیمی از این افراد بعداً به خانه بازگشتند، اما هیچ‌کدام حاضر به مصاحبه درباره‌ی آنچه بر سرشان آمده، نشدند. خانواده‌هایشان نیز در پاسخ به پرسش‌ها از «نگرانی امنیتی» سخن گفته‌اند.

رویترز با ۱۶ خانواده مصاحبه کرده و دریافته که حداقل ۷ نفر از ناپدیدشدگان احتمالاً ربوده شده‌اند. خانواده‌های آن‌ها پیام‌هایی دریافت کرده‌اند که خواستار پرداخت باج بین ۱۵۰۰ تا ۱۰۰ هزار دلار شده‌اند.

از میان آن‌ها، سه خانواده از جمله خانواده عبیر گفته‌اند که دخترانشان به خارج از کشور منتقل شده‌اند.

اما از سرنوشت ۹ زن دیگر هنوز هیچ اطلاعی در دست نیست. به گفته خانواده‌ها، ۸ نفر از این افراد کمتر از ۱۸ سال سن داشته‌اند.

با وجود گسترش این بحران، دولت شورشیان سوریه تاکنون پاسخی به این گزارش‌ها نداده است. «احمد محمد خیر» مدیر روابط عمومی استان طرطوس در تنها اظهار نظر رسمی ادعا کرده است که اکثر این ناپدید شدن‌ها ناشی از «اختلافات خانوادگی یا مسائل شخصی» است و ربطی به آدم‌ربایی هدفمند ندارد. با این حال، او هیچ مدرکی برای اثبات این ادعا ارائه نکرده است.

کمیته حقیقت‌یاب سازمان ملل درباره‌ی سوریه اعلام کرده که در حال بررسی گزارش‌های مربوط به ناپدید شدن زنان علوی در سال جاری است. یکی از سخنگویان این کمیته گفته است پس از پایان بررسی‌ها، گزارشی رسمی به شورای حقوق بشر ارائه خواهد شد.

در عین حال، عضو یکی از کمیته‌های تحقیقاتی تشکیل‌شده توسط «ابو محمد الجولانی» سرکرده شورشیان سوریه از اظهارنظر درباره‌ی ناپدیدشدن زنان خودداری کرده است.

این کمیته در ابتدا برای بررسی کشتارهای دسته‌جمعی در سواحل سوریه در اسفند تشکیل شده بود.

بسیاری از خانواده‌ها در مصاحبه با خبرنگار رویترز گفته‌اند که گزارش آن‌ها به پلیس محلی جدی گرفته نشده و هیچ روند تحقیقاتی واقعی انجام نشده است.

این حس بی‌اعتمادی به نهادهای رسمی، باعث شده که بسیاری از خانواده‌ها سکوت را ترجیح دهند یا تنها از طریق شبکه‌های اجتماعی فریاد کمک سر دهند.

خبرگزاری فارس