عوارض مصرف قلیان

۳ برابر بودن مصرف قلیان در زنان ایرانی نسبت به سایر کشورها

استعمال قلیان در میان زنان ایرانی به میزان دو تا سه برابر بیشتر از مصرف قلیان در مقایسه با زنان سایر کشورها است.
مضرات-قلیان-زنان

در راستای توسعه رویکرد ترجمان دانش و کاربرد نتایج حاصل از تحقیقات حوزه سلامت در دانشگاه های علوم پزشکی کشور و به منظور آگاهی رسانی ذینفعان پژوهش اعم از مدیران، متخصصین و مردم طرح تحقیقاتی اختتام یافته دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با عنوان “تعیین پیشبینی کننده های ترک قلیان در زنان شهر بندرعباس: کاربردی از تئوری رفتار برنامه ریزی” تشریح شد.

براساس اقدامات انجام شده و همچنین اهمیت پژوهش در زمینه مصرف قلیان در هرمزگان در این طرح ۱۷۶۴ زن مصرف‌کننده قلیان و ۲۶۰ نفر از زنانی که قلیان را بیش از شش ماه ترک کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.

سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۱۰ شعار روز جهانی بدون تنباکو را “دخانیات و تنباکو و زنان” اعلام کرد. آمارهای سراسر جهان گویای افزایش میزان مصرف قلیان در زنان نسبت به مردان هستند، همچنین نتایج تحقیقات انجام نشان می دهد مقبولیت اجتماعی قلیان نسبت به سیگار در میان زنان بیشتر است.

زنان در مقایسه با مردان نگرش مثبت و وابستگی بیشتری به استعمال قلیان دارند. به گونه‌ای که مصرف قلیان سرگرمی خانواده‌ها از جمله زنان بوده و عوارض استعمال قلیان در زنان بیشتر از مردان است.

استعمال قلیان در میان زنان ایرانی به میزان دو تا سه برابر بیشتر از مصرف قلیان در مقایسه با زنان سایر کشورها است. شیوع مصرف قلیان در بین زنان استان هرمزگان ۳.۱۰ درصد و ۹ تا ۱۰ برابر استان‌های دیگر بوده و از نظر میزان استعمال قلیان توسط زنان، استان هرمزگان رتبه سوم را در میان استان‌های کشور دارد.

یافته های پژوهش حاضر می‌تواند نقشه راهی برای محققان باشد تا با کمترین هزینه و در مدت زمان کوتاه، مداخلات اثر بخش و هدفمندی را جهت ترک استعمال دخانیات در افراد طراحی کنند.

همچنین نتایج این تحقیق می‌تواند مبنایی برای مقایسه با نتایج تحقیقات آتی در این زمینه گردد. یافته‌ها می‌تواند سیاستگذاران و پزشکان سلامت را برای اجرای مداخلات رفتاری مبتنی بر نظریه و در نتیجه کمک به دستیابی هر چه بهتر راهکارهای موثر در ترک استعمال دخانیات، یاری کند.

عوارض کشیدن قلیان برای زنان

دود حاصل از استعمال دخانیات نه تنها پوست را خشک میکند بلکه با مسدود کردن رگ های خونی، از میزان جریان خون در صورت کاسته شده و مواد مغذی ضروری و اکسیژن کمتری به پوست می رسد.

بنابراین اکثر خانم هایی که به طور مرتب از سیگار و قلیان استفاده میکنند همیشه چند سال بیشتر از سنشان نشان میدهند و باید برای همیشه با داشتن پوستی درخشان و شفاف خداحافظی کنند زیرا به عقیده متخصصان پوست سیگار کشیدن میزان ذخیره ویتامین A را در بدن کاهش داده و همین موضوع باعث بروز چین و چروک دور چشم و اطراف دهان می شود.

همچنین سیگار و قلیان باعث کاهش کلاژن پوست شده، در نتیجه پوست خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و شل می شود.

  • پف کردن زیر چشم: افراد سیگاری ۴ برابر بیشتر از افراد عادی دچار پف کردگی زیر چشم می شوند و احتمالا دلیل آن کمبود نیکوتین بدن در ساعات خواب است.
  • پسوریازیس: بروز لکه های نقره ای ضخیم، خارش دار و همراه با درد روی پوست.
  • خراب شدن دندان ها به دلیل نیکوتین موجود در سیگار.
  • پیری زودرس: تسریع روند افزایش سن به دلیل ممانعت مواد موجود در سیگار از جریان حرکت خون در بافت صورت.
  • نازک شدن و سفیدی مو: تخریب سلول ها و تولید رادیکال های آزاد به دلیل وجود سموم و مواد شیمیایی در سیگار.
  • کند شدن روند بهبود زخم: به دلیل کاهش اکسیژن خون و باریک شدن عروق.
  • سرطان پوست: سه برابر بودن شیوع سرطان پوست در افراد سیگاری.
  • آب مروارید: به دلیل ایجاداسترس اکسیداتیو در عدسی چشم.
  • کاهش شانس باروری: به دلیل تاثر منفی بر فعالیت تخمدان ها، کاهش تخمک و ایجاد تنبلی تخمدان.
  • یائسگی زود رس: به دلیل وجود مواد سمی و تاثیر آن بر فرآیند قاعدگی.