مرگ در سکوت؛ کودکان تالاسمی قربانی تحریم

تحریم‌های گسترده دارویی، جان صدها کودک تالاسمی در ایران را تهدید کرده است. نبود دارو و کمبود خون باعث شده بیماران خاص، به‌ویژه کودکان و زنان، در سکوت و رنج جان خود را از دست دهند؛ بحرانی که روایت تلخی از تبعات تحریم‌ها در حوزه سلامت است.

صدای ناله یک کودک تالاسمی از پشت در اتاق تزریقات شنیده می‌شد. پرستار آرام به مادر کودک گفت: «باز هم همان کودک تالاسمی است… امشب تبش بالا رفته.» مادر، چشم‌های سرخش را با گوشه روسری خشک کرد و فقط گفت: «دارویش را نداریم… گفتند تحریمه.»

این روایت تنها یک نمونه نیست. صدها مادر در شهرهای بی‌نام، شب‌ها را با نگرانی از رسیدن دارو و خون کنار تخت کودکانشان صبح می‌کنند. کودکانی که نه از میدان جنگ، بلکه از خلأ دارویی که سیاست تحریم ایجاد کرده، جان خود را از دست می‌دهند.

تحریم‌ها مرز میان جنگ و صلح را شکسته‌اند. بمبی نیفتاده، اما کودکانی در سکوت جان باخته‌اند.

در این میان، تالاسمی تنها یک نام بیماری نیست؛ بلکه قصه‌ای زنده از رنج، تب، انتظار و اشک است که هر روز در بیمارستان‌های ایران تکرار می‌شود.

مرگ ۱۴۰۰ بیمار به دلیل تحریم

یونس عرب، مدیر عامل انجمن تالاسمی ایران، اعلام کرد: «جامعه تالاسمی حملات رژیم غاصب صهیونی را محکوم می‌کند. این رژیم در سراسر جهان به بزدلی و کودک‌کشی شناخته شده است.»

او ادامه داد: «مصداق بارز این جنایات را در چند سال اخیر می‌توان در حوزه بیماران خاص ایران مشاهده کرد که با تحریم‌های متعدد توسط شرکت‌های تولید دارو، بیش از هزار و چهارصد بیمار را قربانی کرده است. بخش اعظمی از این بیماران کودکان و زنان مظلوم ایرانی بوده‌اند.»

عرب بیان کرد: «ما بیمارانی داشتیم که به دلیل تحریم‌ها در سنین یک الی دوساله فوت کردند یا مادرانی که بیمار تالاسمی بودند و به دلیل این تحریم‌های ظالمانه جان خود را از دست داده‌اند؛ به خصوص در مناطق بیمارستانی، عزیزانی که در اورژانس، پایگاه‌های هلال احمر و سایر حوزه‌ها فعالیت می‌کنند و یا حتی اقشار بی‌پناهی که در منازل خود سکونت دارند و بی‌گناه کشته می‌شوند. برای تمام این جنایات رژیم صهیونی محکوم است.»

وضعیت جامعه تالاسمی در شرایط بحرانی اخیر

مدیر عامل انجمن تالاسمی ایران اظهار داشت: «بچه‌های تالاسمی ایران بزرگ‌ترین گروه مصرف‌کننده خون در کشور هستند و بیش از ۳۰ درصد خون اهدایی برای افراد تالاسمی استفاده می‌شود.»

وی افزود: «در بعضی از استان‌ها مانند سیستان و بلوچستان، از اقشار تالاسمی مینور بالایی برخورداریم. پراکندگی جمعیت تالاسمی از شمال تا جنوب استان بسیار زیاد است و ما دچار کمبودهایی در این استان شده‌ایم.»

عرب تصریح کرد: «استان‌هایی مانند مازندران که تعداد زیادی تالاسمی دارد و در برخی استان‌های جنوبی نیز گزارش‌هایی مبنی بر کمبود تأمین خون وجود داشته است. با همکاری سازمان انتقال خون ایران و حضور پررنگ اهداکنندگان، امیدواریم این چالش به‌زودی برطرف شود.»

مدیر عامل انجمن تالاسمی ایران ادامه داد: «سازمان انتقال خون ایران در تماس‌هایی که با ما داشت، تأکید کرده است که اجازه نمی‌دهد بیماران در صف تأمین خون منتظر بمانند.»

وی اضافه کرد: «برای مردم عادی گروه‌های خونی A-B-O گروه‌های اصلی خون هستند، اما یک بیمار تالاسمی بیش از ۵۰ نوع زیر گروه خونی فرعی باید چک شود.»

وضعیت دارو بیماران تالاسمی

عرب مطرح کرد: «در حوزه تأمین داروی بیماران تالاسمی خوشبختانه هیچ مشکلی وجود نداشته و برای یک سال آینده تدابیری از گذشته اندیشیده شده است. داروهای تولید داخل که همیشه در دسترس بوده‌اند، اما یک‌سری داروها مانند دسفرال (Desferal)، به شدت کم است. این دارو نیز در ماه‌های گذشته توزیع شده و تا یک سال آینده در کشور موجود است.»

مدیر عامل انجمن تالاسمی ایران خاطرنشان کرد: «این داروها یک دهم نیازهای بیماران تالاسمی را برطرف می‌کنند، اما ما به همین مقدار راضی هستیم و امیدواریم به زودی این شرایط بحرانی به اتمام رسیده و مردم مانند گذشته به زندگی‌هایشان ادامه دهند.»

پیام خانواده