محرومیت زنان غزه از لوازم بهداشتی

محاصره مداوم نوار غزه و ممانعت از ورود کمک‌های بشردوستانه، امکان دسترسی زنان و دختران به خدمات بهداشتی اولیه را به شدت کاهش می‌دهد، چراکه ذخایر در حال اتمام است و بیمارستان‌ها مجدداً مورد حمله قرار می‌گیرند. این طولانی‌ترین ممنوعیت کامل بر جریان کمک‌ها به غزه از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون است.

در مارس ۲۰۲۵ (اسفند ۱۴۰۳)، وزارت بهداشت از کمبود شدید سه داروی اساسی برای سلامت مادران خبر داد: داروهایی که برای تحریک یا افزایش زایمان استفاده می‌شوند؛ پلاسمای خون برای درمان زنانی که دچار خونریزی می‌شوند و داروهایی برای درمان پره‌اکلامپسی (مقدمات مسمومیت حاملگی) که همگی برای جلوگیری از مرگ مادران و عوارض بارداری و زایمان ضروری هستند.

براساس گزارش یونیسف، با این وجود اسرائیل در مرز با نوار غزه ۵۴ دستگاه سونوگرافی برای نظارت بر سلامت جنین؛ ۹ دستگاه انکوباتور (دستگاه نگهداری نوزادان نارس) که نوزادان نارس و کم‌وزن را زنده نگه می‌دارند و ۳۵۰ مجموعه ابزار مامایی که به ماماهای محلی این امکان را می‌دهد تا زایمان ایمن را برای بیش از ۱۵۰۰۰ زن مدیریت کنند، را توقیف کرده است. کمبود جدی در آنتی‌بیوتیک‌ها، تجهیزات پیشگیری و کنترل عفونت و سایر ملزومات ضروری وجود دارد. همچنین، ذخایر اسید فولیک، مولتی ویتامین‌ها و دیگر مکمل‌های غذایی ضروری در حال اتمام است که خطر نقایص مادرزادی، کم‌خونی و دیگر عوارض بارداری را افزایش می‌دهد.

لیلا بکر، مدیر منطقه‌ای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد برای کشورهای عربی در این باره اظهار کرد: «این محاصره نه تنها زنان باردار و نوزادان را از مراقبت‌های پزشکی اولیه محروم می‌کند، بلکه آنها را از حق اساسی خود برای زندگی نیز محروم می‌کند. ما مصرانه خواستار رفع فوری محدودیت‌های اعمال شده بر تجهیزات پزشکی، سوخت و غذا و اطمینان از دسترسی همه افراد به مراقبت‌های بهداشتی هستیم که مطابق قوانین بین‌المللی بشردوستانه است».

زنان باردار و نوزادان در غزه با عوارض بالاتری از حد معمول مواجه هستند که ناشی از شیوع گسترده سوءتغذیه است که به دلیل تداوم ممنوعیت کمک‌ها افزایش پیدا کرده است. براساس داده‌های مراکز بهداشتی و درمانی، حدود ۵۲۰ نوزاد ( یک از هر پنج نوزاد) که از زمان اعمال آخرین محاصره کمک‌ها در ۲ مارس (۱۲ اسفند) به دنیا آمده‌اند، به مراقبت‌های پزشکی پیشرفته نیاز دارند و این مراقبت‌ها به طور مداوم در حال کاهش است.

طبق آخرین ارزیابی‌های تغذیه، ۱۰ تا ۲۰ درصد از مادران باردار در غزه از سوءتغذیه رنج می‌برند.

علاوه بر عدم دسترسی به لوازم ضروری که شدت یافته است، حملات اسرائیل به مراکز مراقبت‌های بهداشتی، کارکنان و بیماران، از جمله حمله به بیمارستان ناصر ( یکی از معدود بیمارستان‌های باقیمانده در غزه که زنان می‌توانند خدمات مراقبت از مادر را دریافت کنند) از سر گرفته شده است. بیمارستان‌های الشفاء و القدس در شمال و بیمارستان صحرایی اماراتی در رفح، پس از حملات مکرر دیگر به طور کامل فعالیت نمی‌کنند.

خانم بکر گفت: «زندگی زنان و کودکان در خطر قرار دارد. همه زنان حق دارند هنگام زایمان مراقبت‌های بهداشتی دریافت کنند  و محروم کردن آنها از این حق، محروم کردن آنها از حقوق انسانی است».

زنان و دختران به پایان دائمی مخاصمات و مسیری به سوی صلح نیاز دارند.

العربی