مازندران، میزبان همایش «زن در تاریخ محلی ایران»

استاندار مازندران در جمع اعضای موسس انجمن زنان پژوهشگر گفت: بانوان در سطوح مدیریتی همواره عامل اصلاح، تغییرات مثبت و بهبود می‌شوند.

«انجمن ایرانی تاریخ» و «انجمن زنان پژوهشگر تاریخ» در راستای اهداف علمی خود با هدف بازشناسی مسائل زنان، حوزه جدیدی از تحقیقات تاریخی یعنی تاریخ محلی را مدنظر قرار داده است. در همین راستا اولین همایش «زن در تاریخ محلی ایران (پهنه شمال- مازندران)» بعد از گلستان و گیلان، اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ به میزبانی مازندران برگزار می‌شود.

استاندار مازندران با اشاره به حضور پررنگ بانوان در بخش‌های مختلف به‌خصوص در اقتصاد منطقه شمال از گیلان تا گلستان اظهار کرد: زنان مازندرانی از گذشته‌های دور تا به امروز نقش مهمی در عرصه‌های مختلف ایفا کردند که همواره زبانزد خاص و عام بوده است.

وی با تشکر از انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران در به ثمر رساندن فعالیت‌های پژوهشی و فرهنگی خاطرنشان کرد: شناسایی زنان تاثیرگذار در رشته‌های مختلف از دامداری و کشاورزی تا صنایع‌دستی و موسیقی که با فرهنگ رسوم این سرزمین آمیخته شده،‌ از جمله فعالیت‌های مهم انجمن در سال‌ها فعالیت است.

استاندار مازندران با بیان این که بیشتر زنان در جامعه و در عرصه کار، علاوه بر تخصص و توانایی‌های حرفه‌ای، از ویژگی‌هایی همچون تعهد، امانت‌داری و نظم برخوردار هستند، عنوان کرد: داشتن این ویژگی‌ها گاه آنها را از مردان متفاوت می‌کند.

همچنین در این نشست، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران با بیان اینکه ظرفیت‌های استان در حوزه تاریخ زنان کمتر مورد مطالعه قرار گرفته، گفت: همه مجموعه‌های فرهنگی مازندران باید تلاش کنند تا بانوان قدرتمند و تاریخ‌ساز استان‌های شمالی به نسل امروز معرفی شوند.

محمد فوقی به اسناد تاریخی مازندران درباره بانوان بانفوذ این استان اشاره کرد و گفت: ما وظیفه داریم در شناساندن تاریخ پر فراز و نشیب این استان و فرهنگ غنی زنان و مردان آن تلاش‌های لازم را انجام دهیم.

تاریخ محلی زنان مورد بی‌توجهی قرار گرفته است

محمد فوقی در این جلسه از دریافت ۶۰ چکیده مقاله خبر داد و تصریح کرد: دو پیش‌همایش در گلستان و گیلان و نمایشگاهی از توانمندی‌های بانوان برگزار شد.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران با تاکید بر لزوم بازشناسی جایگاه، توانمندی و نقش زنان پهنه شمال در شکل‌گیری تاریخ استان بیان کرد: زنان و مردان مازندرانی همواره در کنار یکدیگر حضور داشتند و آنچه امروز در فرهنگ و تاریخ داریم، نشان‌دهنده اهمیت حضور بانوان در جامعه است.

سپس «فخرالسادات محتشمی‌پور» از اعضای هیات موسس انجمن با بیان اینکه سومین همایش کشوری زنان در تاریخ محلی به میزبانی مازندران برگزار می‌شود، اظهار داشت: مقالات زیادی در مورد زنان از استان مازندران در دسترس نبود و این موضوع نگران‌کننده بود، چراکه زنان تأثیرگذاری در تاریخ طبرستان و مازندران داریم که رد پای آنها در وقایع تاریخی قابل مشاهده است.

این پژوهشگر درخصوص گستردگی موضوعی همایش بیان کرد: همه محورها به حوزه زنان از باستان تا به امروز اختصاص دارد، چراکه همین امروز هم تاریخ در حال رقم خوردن است.

محتشمی‌پور حل مشکلات حوزه پژوهش زنان در مازندران را از اهداف همایش برشمرد و گفت: در برگزاری همایش در گیلان شاهد حصیربافی خانواده‌ای با ۳ نسل پیشینه در این حوزه یا چادرشب‌بافی روی سن بودیم که به نوعی احیای توانگری بانوان در اقتصاد جوامع محلی است.

این پژوهشگر با اشاره به کمبود منابع پژوهشی حوزه زنان بیان کرد: تولید محتوای فاخر کار سختی است اما باید مخاطب داشته باشد، به‌خصوص حوزه زنان که خودمان راوی هستیم و برون‌داد ندارد.

وی با استقبال از ایده‌های جدید در ظرفیت پژوهش و نشان دادن توانمندی بانوان خاطرنشان کرد: یکی از برگزارکنندگان همایش گیلان در ایده‌ای خلاقانه به تصویرگری فعالیت اقتصادی بانوان در گیلان پرداخت، ایده مصورسازی سرفصلی جدید برای پیوند دیروز به امروز بود تا رشته تاریخ بیشتر مورد استفبال جوانان قرار گیرد.

وی افزود: به دنبال اغراق و بزرگنمایی نیستیم و قصد داریم واقعیت را بیان کنیم. تاریخ محلی زنان مهجور مانده و در ۲۵ سال فعالیت انجمن بانوان پژوهشگر، به دنبال بازنمایی و معرفی بخش‌های فراموش شده آن هستیم.

 محتشمی‌پور تصریح کرد: رد پای بانوان در تاریخ قابل چشم‌پوشی نیست، با ترویج اتوبیوگرافی و استفاده از تاریخ شفاهی کمک کنیم تا آیندگان تاریخ واقعی بانوان را به درستی بشناسند.

وی با ابراز امیدواری نسبت به ایجاد نمایندگی انجمن زنان پژوهشگر ایران در مازندران بیان کرد: امیدواریم در گام اول بعد از برگزاری همایش، دفتر انجمن بانوان پژوهشگر تاریخ در مازندران ایجاد شود.

ایسنا