«لبخند پشت پرده تبعیض؛ روایت زنانی که در رسانه‌های بریتانیا مبارزه می‌کنند»

مرکز نظارت بر رسانه‌ها در بریتانیا: تبعیض علیه زنان مسلمان روزنامه‌نگار

مرکز نظارت بر رسانه‌ها در بریتانیا در گزارشی با عنوان «زنان مسلمان در رسانه: شکستن موانع، به دوش کشیدن بار مسئولیت‌ها» که بر اساس پاسخ‌های ۱۰۲ زن مسلمان ناشناس شاغل در رسانه‌های چاپی، پخش و آنلاین بریتانیا منتشر شده، به تبعیض علیه روزنامه‌نگاران مسلمان پرداخته است.

این تحقیق نشان‌دهنده اسلام‌هراسی گسترده، کلیشه‌سازی و طرد ساختاری است که بسیاری از زنان را وادار کرده تا درباره آینده خود در عرصه روزنامه‌نگاری با تردید نگاه کنند.

بر اساس گزارش‌ها، ۹۲ درصد از پاسخ‌دهندگان به نظرسنجی اظهار کرده‌اند که نگرش‌های منفی نسبت به اسلام و مسلمانان در نهادهای رسانه‌ای ریشه دوانده است، در حالی که ۷۲ درصد از آنان گزارش داده‌اند که به دلیل هویت مسلمان خود، تبعیض مستقیم را تجربه کرده‌اند.

۸۵ درصد از این زنان اعلام کرده‌اند که پوشش خبری تجاوز به غزه به سلامت روان آن‌ها آسیب رسانده و باعث شده است بسیاری از آن‌ها درباره آینده حرفه‌ای خود تردید کنند و حدود ۶۰ درصد گفته‌اند که به ترک کامل روزنامه‌نگاری فکر می‌کنند.

وضعیت روزنامه‌نگاران زن مسلمان در رسانه‌های بریتانیایی

این گزارش همچنین نشان می‌دهد که زنان مسلمان در تناقضی از «دیده شدن بیش از حد و طرد شدن» قرار دارند. بسیاری از آن‌ها معتقدند که به دلیل پوشش خود از تصمیم‌گیری‌های مهم کنار گذاشته شده‌اند. نشانه‌های ظاهری دین، مانند پوشیدن حجاب، با سطوح بالاتری از کلیشه‌سازی و طرد شدن همراه است.

بر اساس این گزارش، ۸۱ درصد از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی بر این باورند که زنان مسلمان هنوز به طور ناعادلانه‌ای در محتوای رسانه‌ها حضور دارند. بیش از یک سوم شرکت‌کنندگان، یعنی ۳۵ درصد، گفته‌اند که از نقش‌های خود ناراضی هستند و علیه آن‌ها تبعیض صورت می‌گیرد و هیچ گونه پیشرفت شغلی‌ای ندارند.

پوشش خبری غزه، بحران را تشدید کرده است

پوشش خبری تجاوز اسرائیل به غزه به عنوان نقطه عطفی در این تبعیض‌ها مطرح شده است. بیش از ۸۵ درصد از پاسخ‌دهندگان به نظرسنجی گفته‌اند که پوشش خبری جنگ توسط اتاق‌های خبر تأثیر منفی بر سلامت روان آن‌ها داشته است. برخی این پوشش خبری را «برگرفته از کتاب قوانین نظامی اسرائیل» توصیف کردند و بسیاری از آن‌ها گفتند که نگرانی‌های ویرایشی آن‌ها نادیده گرفته شده است، که منجر به چیزی شده است که یکی از پاسخ‌دهندگان آن را «دیوار سکوت» نامید.

جنگ غزه که منجر به شهادت و زخمی شدن ۱۹۸ هزار فلسطینی شده است، به دلیل اسلام‌ستیزی تحت شعاع قرار گرفته و به نوعی زنان مسلمان روزنامه‌نگار را نیز تحت تأثیر قرار داده است.

خبرگزاری شبستان