نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی جهانبانو، در هفتهی کارآفرینی در خدمت خانم ناهید حقیقتنژاد مدیر مسئول گروه جهادی معین رضویه بودیم که تجربیات و شرایط موجود برای کارآفرینی و کمکهای جهادی خودشان را در اختیار جهانبانو قرار دادند تا قدم دیگری بردارند برای شناساندن گروه جهادی معین رضویه و جذب بانوان بیبضاعت اما کارگشا برای اقتصاد خودشان و کشور عزیزشان ایران اسلامی.
آنچه از سمع و نظر شما میگذرد گفتگویی است با این بانوی فعال وموفق.
*با توجه به اینکه در هفته کارآفرینی هستیم خواستیم در خدمت بانویی موفق و نمونه در عرصه کارآفرینی و جهادی باشیم و ایشان را به عنوان زن پیشگام و موفق به جامعه بانوان معرفی کنیم.
ضمن تشکر از شما و دعوت شما و این مجموعه بسیارعالی. حقیقتنژاد هستم. از طرف مجموعه جهادی معین رضویه که وابسته به بسیج مهندسین است در خدمت شما و بانوان محترم رسانهی جهانبانو هستم.
*خانم حقیقت نژاد با توجه به اینکه عرصه کاری شما جهادی و کارآفرینی است، تعریف و توصیف شما از کارآفرینی و تجربه زیستی خودتان را با این مقوله بیان کنید.
کارآفرینی در هر مقطعی برای خودش یک تعریفی دارد. در هر برنامهای و در هر زمینهای برای خودش یک تعریفی دارد. ولی چیزی که برای ما مسلم است و جا افتاده اینطور است که وقتی می گوییم کارآفرینی، همان چیزی را من میگویم که در تعریف خودم از کارآفرینی یافتهام و انجام دادهام.
با توجه به آن فعالیتهایی که ما برای مددجوهایمان داریم و کارمان اکثراً بر پایه مددجوها و قشر ضعیف جامعه، مخصوصاً خانمهای بیسرپرست یا بدسرپرست که خودشان مسئول خانوار هستند میچرخد.
بانوان ما به دلیلی یک سری قواعد و چهارچوبهایی که دارند شاید نتوانند مسیر دور برای کار بروند، و بیشترشان شرایط خاصی دارند. یکی اینکه نزدیک منزل خود باشند. براساس تجربیات ما که در قسمت جمعیت و فرزندآوری و کسانی که مشکلات خانواده هم دارند، پس سعی کردیم که نزدیک خانواده باشند.
این نزدیکی کار علاوه بر اینکه تحکیم خانواده را داشته و بالای سر فرزندان خود باشند، کار و شغل خود را هم دارند. در ابتدای شروع کار از جاهای کوچک استارت کار را زدیم و اول با آقایان شروع کردیم. برای آقایانی که زندانی و سابقهدار بودند، دو یا سه کارآگاه تأسیس کردیم.
کارگاه های CNC که فقط برای آقایان سابقهدار تأسیس کردیم و الحمدلله ۱۷ نفر مشغول کار بودند و الان ۴۱ نفر مشغول به کار هستند که خدا رو شکر بسیار موفق بودهاند و حالا کارگاه را به خودشان واگذار کرده ایم و دیگر از چرخه ما خارج شده و زیر نظر خودشان است.
*حوزهی کاری خودتان در کارآفرینی برای بانوان را بیشتر تشریح کنید.
دو تا کارگاه داریم که بانوان را در معرض آموزش کار هم قرار میدهیم بعد که دیدند خوب است ادامه دادند. از زندانیها هم شروع کردیم و آموزش دادیم اما شرطمان این بود که زندانیان غیرعمد باشند. و به جذب این نیروها هم کمک کردیم و تقریباً ۲۸ زندانی داریم که آزاد شده و کار میکنند.
چند نفری هم هستند که رهِ باز هستند. ۴۱ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم در آنجا در حال کار هستند. این دو کارگاه ما مختص زندانیان است.
درادامه باید بگویم که در بحث کارآفرینی خانمها که فرمودید، یکسری تحقیقات کردیم و دیدیم که بعضی از خانمها واقعاً نمیتوانند از منزل خارج بشوند. برای اینها یک یا دو جلسه کلاسهایی را گذاشتیم و در رشتههای مختلف آموزش دیدند. مثلاً کلاس جواهر دوزی، شمع سازی، دوخت ترمه.
یکی از کلاسهایی که خیلی در بین خانمها استقبال شد، صندل و دمپایی است. اینها بعد از اینکه یک یا دو جلسه و شاید یک جلسه آموزش دیدند، ابزار لازم را در اختیارشان گذاشتیم و در خانه مشغول به کار شدند. و خودمان جویای بازار کارشان شدیم.بعضیها حالا مستقل شده اند.
چندین بانوی تحت پوشش کاری برای فروشگاهی که خیلی هم معروف است و کار تشکهای سنتی را انجام می دهد، مدتی کار کردند. بعد با جاهای مختلف قراداد بستند و خودشان به شخصه دارند کار را انجام داده و تحویل می دهند.
ما کارگاههایی داریم که ۹ خانم در آن کارگاه مشغول کار هستند. در خصوص کار خیاطی هم همینطور. ما با یک یا دو کارگاه صحبت کرده بودیم و دوستان را برای آموزش فرستادیم. اینها آموزش دیدند و مدتی مشغول بودند. به واسطه پیگیریها و وامهایی که توانستیم برای آنها فراهم کنیم، کارگاه زدند و الان مشغول به کار هستند.
خانمهایی داریم که الان تشکدوزی دارند. دغدغه بیشتر من اشتغال زایی است. اینکه خود خانواده مستقل شده و دیگر احتیاجی به آن بسته و کمکهای ما نداشته باشد و اینکه بتواند برای خودش درآمدزایی داشته باشد اولویت کاری ما بوده است.
*از گفتههای شما و همت شما باروری خودکفایی و باورداشتن خودشان را متوجه میشویم. یک نکتهای که در باب مسائل زنان همیشه است این است که شاید سبقههای تاریخی هم داشته باشد. اینکه خودباوری زنان خیلی ضعیف است. یا مثلاً دختران جوان ما که تحصیل کرده هم هستند، اعتماد به نفس پایینی در زمینه کار و اجتماع دارند. میخواهم بگویم که ما بانوانی را داریم که مسائل اقتصادی سختی ندارند ولی خودباوری و اعتماد به نفس در وجود آنها نیست و با تکیه بر اعتماد به نفس خودشان فاصله دارند که بخواهند این اتفاق را در خودشان رقم بزنند. مجموعهی شما در ابتدا به ساکن روحیهباورمندی در خود شخص پرورش میدهد. شما خودتان این را چگونه میبینید؟
توانمندیهای بانوان اگر که بخواهند، بسیار گسترده و بسیار قوی هستند. وقتی در برابر مسائلی قرار بگیرند که باید خودشان تکیف خودشان را مشخص کنند، خیلی با قدرت ظاهر میشوند. شاید اقرار نباشد که بگویم در بعضی از موارد خانمها حتی از آقایان هم دقت ظریفتری دارند.
من در مجموعه خودم شاید حدود ۱۲ نفر به صورت مستقیم و به صورت جهادی در حال کار هستند. اکثراً هم خانمهای بیسرپرستی هستند که خودشان زندگی خود را میچرخانند.
اولین کاری که ما کردیم این بود که خانمها را به این باور برسانیم که شما قدرت این را دارید که اول خودتان را باور کنید و بعد در راهی که می خواهید قدم بردارید حتماً پیشرفتهایی میکنید.
شاید چندین تجربه بد و شکست داشته باشید، ولی اینطور نیست که شما تمام زندگی خود را با این تجربیات محک بزنید. من این مجموعه را در سال ۱۳۹۱ زدم. شاید در اوایل به این سرعت کار انجام نمیگرفت، ولی کم کم که در کار آمدند، دیدیم خانمها براثر باورهایی که دارند حتی قدرت این را دارند که شاید کارهایی که اتفاق نیفتاده و عملی نشده است را بتوانند انجام دهند.
نکتهی مهم همینجاست، خیلی از خانمهایی که میخواهند کارآفرینی کنند اکثراً شکست خورده هستند و یا در زندگی مشکلات عدیده ای داشته اند. ما چندین کلاس مشاوره برای اینها گذاشتیم تا باورشان بشود که میتوانند.
کارگاه آموزش خانواده و کنار آن کلاسهای روانشناسی داریم که با چند تا از دوستان روانشناس کار میکنیم. این روانشناسان خودباوری را در این خانمها آموزش میدهند. به جرأت می توانم بگویم که ۳۰ تا ۴۰درصد موفقیت این خانمها به خاطر کلاسهای خودباوری است.
ما خانمهایی را داریم که شاید به قول شما حتی از لحاظ اقتصادی هم به این کارها احتیاجی ندارند، اما آن نوع تفکر و آن زدگی نسبت به قشر خودشان که شاید به خاطر ذهنیت پرورش یافته در خودشان است و خود را پایینتر از آقایان می بینند اما کم کم که با گروه ما آشنا شدند در باب اینکه بیایید در کنار هم یک کار جهادی را انجام بدهیم، اکنون خودشان موثر شدهاند و کاری را برای مجموعه انجام دادهاند.
بانوانی هستند که ه دلیل تمکن مالی افرادی را حمایت کردهاند و کارگاههایی را راهاندازی کردهاند. خودشان چون تمکین مالی داشته اند در رأس کار هستند و اکنون گروه خیلی موفقی را دارند.
*از خودباوری گفتیم و به یاد بانوانی هستیم که زنی در کنار مردان بودهاند اما همچون مردان سرشار از موفقیت بودهاند و حتی استادی بودهاند برای مردان سرزمینمان. صحبت که به اینجا رسیده یادی کنیم در سالروز فقدان بانویی پیشگام و مجاهد، خانم مرضیه حدیدچی دباغ . ایشان یک بانویی بوده که تماماً و حقیقتاً هر کاری که مردها انجام دادهاند را انجام داده و قطعاً عاطفه و روحیات زنانه هم داشته است. همسر و فرزندی داشته است. اینگونه بانوان کم نبودند.
بله درست است. اسم خانم دباغ بزرگ آمد. ما علاوه بر این مجموعه، سه تا مجموعه در خودمان داریم. یکی از این مجموعهها که بحث اشتغال و دختران و زنان است. فقط برای زنان و آموزش و کارآفرینی است. خوشبختم از اینکه یکی از بستگان خانم دباغ بزرگ در آنجا مشغول کار هستند. ایشان یکی از کسانی هستند که آنجا را به صورت عالی به روز کردند و خانوادهها بسیار ارتباط خوبی گرفتند. خانم ارتباط بسیار عالی گرفتند.
آن شناخت قبلی که در خانم دباغ بزرگ داریم در روحیات خانم دباغ ما هم است و توانستهاند ارتباط خوبی در بحث اشتغال و مسائل دیگر با خانمها برقرار کنند. مجموعه ما الحمدلله توانسته کنار خودش افراد و مجموعههایی را داشته باشد که خیلی حامی بودهاند. به همین خاطر است که اگر کاری هم شده و موفقیتی هم بوده برای دوستان همراه است.
در مورد مجموعه وصال شیرین هم توضیح خواهم داد. در مجموعه بسیج مهندسین بحث ساخت و ساز را داریم. آزادی زندانیان، معیشت و درمانی.
تقریباً در تمام مشکلات و معضلاتی که هست دست کوچکی داریم. این ماه ۷ آزادی زندانی داشتیم. تقریباً ماهی ۱۵ تا ۳۵ تا جهیزیه داریم که اینها را با بسیج مهندسین سپاه هماهنگی میکنیم.
دربارهی وصال شیرین هم باید بگویم که یک مجموعه کشوری است که نمایندگی استان قم با ما است. در این زمینه وصال شیرین با اصطلاح «ازدواج سهل و آسان» تعریف شده است.
آنچه ازطرف ما اتفاق میافتد این است که اول کارگاههای آموزشی برای جوانها داریم. برای ازدواج هم یک اتاق عقد رایگان و زیبا در اختیار زوجهای گرامی قرار میدهیم.
اپلیکیشنی به اسم «همراه وصال شیرین» که همه میتوانند از آن استفاده کنند که هر استانی به صورت جداگانه فعال است. ما یک تفاهمنامههایی را در آنجا با اکثر مزونها، تالارها، طلافروشیها، میوه، گل، شیرینی، آتلیه، حتی پارچه و لوازم خانگی و تمام ملزوماتی که قبل از ازدواج برای زوجها احتیاج است را داریم که تخفیفهایی خوبی هم لحاظ کردیم.
*پس میشود گفت که از صفر تا صد ازدواج را برعهده گرفته و در آن فعالیت میکنید.
بله. بعد از این بحث ازدواج که پیش آمد، خانوادههایی هستند که در گرفتن جهیزیه مشکل دارند. ما خودمان چندین روش را به آنها نشان داده و جهیزیههای خیلی عالی با قیمتهای مناسب برای آنها تهیه میکنیم. بعد هم بحث سیسمونی است که در وصال شیرین است. بحث فرزندآوری هم است که یکی از اهداف وصال شیرین است. چون خودم هم در قرارگاه جمعیت هستم، این بحث را هم در وصال شیرین حمایت میکنیم.
*خداقوت به توان و همت شما. خانم حقیقتنژاد در هفتهی کارآفرینی چه اتفاقاتی در جامعه کارآفرینی ایران افتاد که دل شما را گرم کرد و امیدوارتر از قبل؟
وقتی کسی میخواهد کاری را شروع کند، مستلزم این است که حمایت مالی داشته باشد. ما میتوانیم از همه لحاظ، مثل روانشناسی و از نظر کار و … معرفی کنیم و شناخت و آموزش بدهیم، ولی برای شروع کار باید حمایت مالی باشد. در این رابطه و در چند سال اخیر، زمانی که سید شهید آقای رئیسی بودند و وامهای خوداشتغالی را گذاشتند. البته تبصره ۱۸ قبل از آن بود ولی خیلی فعال نبود، از وقتی که این تبصره پررنگ شد خانواده هایی که میخواستند کاری انجام بدهند خیلی دلگرم شدند.
البته ۱۵۰میلیون خیلی نیست و شاید نشود با آن کاری کرد، ولی همان برای استارت کار خیلی خوب است. مثلاً یک خانمی در یک کارگاه یک چرخ خیاطی داشت و الان میتواند دو تا چرخ بگیرد. در کنار این وامهای کارفرمایی را آغاز کردند. خانم وام را گرفته و کارگاه کوچک خود را راه انداخته، ولی مستلزم این است که حمایت شده و کار بزرگتری را شروع کند.
حتی ما خانمهایی را داریم که در روستاهای اطراف دامداری را شروع کردند. ما به خانمهای روستایی تولید حلزون را آموزش دادیم و الان کارگاههایی زدهاند که خیلی برایشان درآمد دارد. تولید قارچ و دامداری هم همینطور است. بعضاً خیاطی و قالیبافی.
من خیلی خوشحالم که این حمایتهای مالی و این تسهیلات باعث شد که بتوانند کمی راحتتر کار خود را پیش ببرند. همیشه سدهایی جلوی آنها است، ولی بحث مالی بزرگترین معضل است. الحمدلله امسال بحث کارآفرینی بهتر انجام شد.
البته خیلی مشکلات در بحث کارآفرینی است. اگر ما بتوانیم بازار عرضه و تقاضا را سهل و آسان کنیم، خیلی راحت تر جوابگو هستند.
من الان آمدهام و برای یک خانوادهای دستگاه سبزی خردکن گرفتهام. ولی قبل از اینکه این دستگاه را برای آنها بگیرم، رفتم با فروشگاهی بستهام که ما این محصولات را به شما میفروشیم. یک مارکی هم برای خودمان مثل مجموعه معین رضوی تعبیه میکنیم و می گوییم که بسته بندی های شکیل و عالی را می آوریم در فروشگاه شما تا شما به فروش برسانید.
مثال این مدل کارها زیاد است. ما از مسئولین میخواهیم که در تسهیل کار کارآفرینان کمی ما را یاری کنند. کسانی که میتوانند با چهار تا کار یک خانواده را بچرخانند تا مشکلات عدیدهای برای جامعه ما پیش نیاید، برای حال و احوال کارآفرینی کمک باشند.
*متشکرم. در پایان گفتگو صحبت تکمیلی را بفرمایید.
بله می خواستم از بچههای جهادی که با گروه ما کار می کنند تشکر کنم. دوستانی هستند که ایثار می کنند.
من ۱۸سال آموزش آرایشگاه داشتم. خودتان میدانید که آموزش آرایشگاه خیلی درآمد خوبی دارد و با توجه به اینکه چند شعبه داشتم درآمدم خیلی خوب بود.
خودم هم جزء هیئت مدیره آموزشگاههای آزاد بودم و درآمد خوبی هم داشتم. ولی زمانی که دوقلوهایم که یکی دختر و یکی پسر است در سال ۱۳۹۰ به دانشگاه رفتند، من هم از ماه بعد خیلی راحت این سالنها را بستم. بعد از بچههای مدرسه و تهیه لوازم تحریر شروع کردم. اولین کاری که ما کردیم لوازمالتحریر بود. وقتی که به گروه خیرین آمدم، برای خودم اهدافی داشتم.
شاید محیط کار من خیلی شاد بود و درآمد آن هر خانمی را شاد میکرد. ولی وقتی که وارد کار خیریه شدم، نگاه رضایتمندی یک بچه و آن لبخند و آن حرفی که میزنند و میگویند که خدا تو را خیر بدهد و خدا رفتگان تو را رحمت کند، حس بسیار خوبی است که با هیچ چیز قابل مقایسه نیست.
این سالها خیلیها به من گفتند که پشیمان نشدی که آن کار را به آن همه درآمد کنار گذاشتی؟ من به آنها میگویم که این حس خوب را نداشتم. شاید پول، موقعیت و آن شادی مکان برایم حس قشنگی داشت، ولی این حس خوب را با هیچ چیز دیگر نمی توان مقایسه و تجربه کرد.
گروههای جهادی هر روز دارند با عشق کار میکنند و حمایت هم میشوند. اگر یک گروه جهادی موفق است به این خاطر است که خالصانه خودشان را در اختیار مردم گذاشته و تمام تلاش خود را میکنند. امیدوارم که برای ما هم اینگونه باشد.
*کار کوچکی که ما به عنوان رسانه بانوان انجام میدهیم این است که مجموعههایی مثل مجموعه شما شناخته شوند. امیدوارم کار ما هم در زمرهی کارهای مقبول باشد. ممنون از وقت گرانبهای شما.
گزارش و تنظیم: مهتا صانعی
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت