فشار روی مادر، آسیب مغزی به جنین

زنان بارداری که قبل از زایمان تحت‌فشار روانی قرار دارند، ممکن است نوزادانی با اختلالات مغزی به دنیا آورند. تحقیق جدید دانشکده کینگز لندن نشان می‌دهد که فشار روانی مادر در دوران بارداری می‌تواند بر رشد مغز جنین تأثیر منفی بگذارد.

بخشی از مغز به نام ستون چنگکی دچار آسیب می‌شود. این ناحیه، مجرایی از جنس ماده سفید است که دستگاه کناره‌ای (مسئول حافظه درازمدت و عواطف) را به قشر حدقه‌ای پیشانی (بخشی مرتبط با فرایندهای تصمیم‌گیری در مغز) متصل می‌کند.محققان در این مطالعه تأثیر فشار روانی مادر بر رشد مغزی ۲۵۱ نوزاد زودرس را مورد بررسی قرار دادند.

انواع فشار روانی

آن‌ها میزان فشار روانی مادران را با استفاده از پرسش‌نامه‌ای اندازه‌گیری کردند که در آن به‌تمامی انواع فشار روانی، از خانه‌تکانی و شرکت در امتحانات تا مرگ یکی از بستگان و طلاق، و تأثیرات آن‌ها بر مادران پرداخته شده بود.

سپس بر اساس تعداد عوامل ایجاد فشار روانی و شدت تأثیر آن‌ها، به شرکت‌کنندگان در این تحقیق نمره‌ای تحت عنوان «شدت فشار روانی» اختصاص دادند.

محققان نتیجه‌گیری کردند که برای حمایت از رفاه روانی زنان باردار، نیاز به اقدامات بیشتری وجود دارد.

تغییر ماده سفید درون مغز نوزاد

آلکساندرا لاتارسکو، محقق دوره دکترا در دانشکده کینگز لندن و پژوهشگر ارشد این تحقیق، بیان می‌کند که متوجه شده‌اند زنانی که در دوران بارداری و قبل از زایمان فشار روانی بیشتری را تجربه می‌کنند، ماده سفید درون مغز نوزادشان دچار تغییراتی می‌شود.

لاتارسکو اضافه کرد که پزشکان عمومی معمولاً از زنان باردار می‌پرسند آیا دچار افسردگی یا اضطراب هستند، اما به‌ندرت درباره میزان فشار روانی کلی که بر آن‌ها وارد می‌شود سؤالی می‌پرسند.

در بسیاری از موارد، تشخیص فشار روانی در دوران بارداری به‌درستی انجام نمی‌شود و ما در تلاشیم تا این نکته را برجسته کنیم که بهداشت روانی مادر در دوران بارداری بر رشد مغز نوزاد و در نتیجه زندگی آینده آن‌ها تأثیرگذار است.

مراقبت پیش از تولد

هیچ‌کس از زنان نمی‌پرسد که آیا دچار فشار روانی هستند یا خیر، و به همین دلیل هیچ‌گونه حمایتی دریافت نمی‌کنند.

بخش مراقبت‌های پیش از تولد باید به این نکته توجه داشته باشد که اهمیت‌دادن به فشار روانی مادران ضروری است و باید برای حمایت از مادرانی که تحت‌فشار روانی قرار دارند، سازوکاری ایجاد کنیم.

فشار روانی مادر و ابتلا به بیش‌فعالی فرزند

این اولین‌بار نیست که تأثیر منفی فشار روانی مادر در دوران بارداری بر نوزاد مشخص می‌شود.

تحقیقات قبلی نیز نشان داده‌اند که احتمال ابتلا به بیش‌فعالی در نوجوانانی که مادرانشان در زمان زایمان تحت‌فشار روانی بودند، دوبرابر می‌شود.

خبرفارسی