نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
مرا به خاطر بسپار
تنها کشیدن سیگار اعتیادآور نیست؛ برخی افراد نیز به خوردن فستفودها وابسته هستند. دکتر کریس ون تولکن، نویسنده کتاب «انسان و غذاهای فوق فراوریشده»، بر این باور است که «این غذاهای مضر به شیوه روانی و جسمی ما را به خود وابسته میکنند». صابر جباری، رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت، امروز اعلام کرد که «سبک زندگی ناسالم، افزایش مصرف فستفودها»، استفاده بیرویه از تنقلات مصنوعی و جایگزینی آنها بهجای وعدههای غذایی کودکان، از جمله عوامل بروز اختلالات در کودکان هستند که «هیچ ارتباطی با بضاعت مالی خانوادهها ندارند».
بر اساس آخرین آمار بهدستآمده در سال ۲۰۲۰ که «آخرین سال ثبت آمار چاقی در کودکان ایرانی» محسوب میشود، درصد کودکان دارای اضافهوزن یا چاقی در کشور به شکل قابلتوجهی افزایشیافته است. بهطوریکه ۹.۴ درصد از کل جمعیت کودکان کشور دچار اضافهوزن یا چاقی بودهاند.
اختلالات شایع در کودکان شامل لاغری، کموزنی، چاقی، اضافهوزن و کوتاهقدی هستند که عمدتاً ناشی از سبک زندگی ناسالم هستند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، تعداد کودکان چاق و دارای اضافهوزن زیر پنج سال از سال ۱۹۹۰ میلادی تاکنون دوبرابر شده و به نرخ هشدار رسیده است. عوامل بیولوژیکی، عدم دسترسی به غذاهای سالم، کاهش فعالیتهای بدنی در مدرسه و گسترش بازار غذاهای ناسالم و چرب، از جمله دلایل این اپیدمی به شمار میروند و بهشدت آن را تشدید میکنند.
دلارام قدسی، عضو هیئتعلمی و استادیار انستیتو تحقیقات تغذیهای کشور، بر این باور است که «ظاهر جذاب، تبلیغات و خوشمزگی این نوع غذاها باعث افزایش تمایل کودکان به مصرف غذاهای فستفودی شده» و در نتیجه ذائقه آنها تغییر کرده و اضافهوزن و چاقی در کودکان در سطح جهانی افزایشیافته است.
اما ایرج خسرو نیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی، میگوید که «اگر در منزل غذاهای سالم تهیه شود، فرزندان کمتر به خوردن فستفودها در خارج از خانه تمایل پیدا میکنند.»
در واقع، کمبود زمان خانوادهها برای تهیه غذا در منزل باعث تغییر ذائقه کودکان شده است، درحالیکه میتوان همان غذاهای فستفودی را در خانه با مواد غذایی سالم تهیه کرد.
سروناز علی عسگری، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی، تأکید میکند که «اگر فرزندان به خوردن فستفود عادت کردهاند، نباید بهصورت ناگهانی آنها را از خوردن این غذاها منع کرد»، بلکه باید بهتدریج این تغییر را ایجاد کرد تا کودک دچار سردرگمی نشود.
تغییر عادت غذایی که در طول ۱۰ سال در کودک شکلگرفته، یکشبه امکانپذیر نیست. اگر والدین سبک غذایی خود را به سمت غذاهای سالم سوق دهند، بهمرورزمان سبک غذاخوردن و ذائقه غذایی کودک نیز تغییر خواهد کرد.
علاوه بر این، والدین باید از قبل از بارداری به تغذیه خود توجه کنند و غذاهای مفید را جایگزین غذاهای مضر و جانکفودها نمایند.
فارس
گفتگوی جهانبانو با بانوان حاضر در مسیر مشایه
آشنایی با اولین موکب بین المللی زنانه
جملات کوتاه برای تشکر از بانوان خادم عراقی
چند توصیه برای مادران جهت در پیادهروی اربعین
به پاس ۱۰۰۰ روز خدمت
جریان مقاومت، جریانی است که باید همچنان خون تازه در آن دمیده شود
سختترین و سوزناکترین درد بشر، درد فراق است
مردم خوب میدانند چه کسی خدمتگزارشان است
یادبود بانوان آمل برای شهید رئیسی و شهدای خدمت