فریادی خاموش در سایه بلاتکلیفی لایحه منع خشونت علیه زنان

فعالان حوزه زنان به دنبال قتل زهرا میرزایی که خود از منتقدان این لایحه بود، خواستار اصلاح جدی لایحه منع خشونت علیه زنان با مشارکت کارشناسان زن شدند.

زهرا میرزایی، روانشناس جوان و از کارشناسان برنامه‌های تلویزیونی، در خانه‌اش توسط پسرخاله‌اش کشته شد. او از منتقدان جدی به نتیجه نرسیدن لایحه منع خشونت علیه زنان بود. جان او در شرایطی گرفته شد که این لایحه همچنان بلاتکلیف باقی مانده است.

نیره توکلی، فعال زنان با انتقاد از ضعف‌های لایحه منع خشونت علیه زنان اظهار کرد: متأسفانه میزان مشارکت زنان در طراحی این لایحه بسیار کم بوده است. اکثر افرادی که درباره این موضوع تصمیم‌گیری و اظهارنظر می‌کنند مردان هستند و اگر هم زنی در این فرآیند مشارکت می‌کند، معمولاً در حوزه زنان نگاه تخصصی ندارد.

توکلی با اشاره به تلاش برخی افراد برای گنجاندن مفاهیم نادرست در این لایحه تصریح کرد: متأسفانه همچنان اصرار بر مفاهیمی مثل «سرزنش قربانی» و «تربیت زن توسط شوهر» مشاهده می‌شود. گویی زن، موجودی نابالغ و نیازمند اصلاح توسط مرد است؛ مردی که مشخص نیست از نظر اجتماعی، تحصیلی و روانی چه صلاحیتی برای ایفای چنین نقشی دارد.

او با اشاره به قتل زهرا میرزایی، مشاور، روانشناس و فعال اجتماعی گفت: این حادثه غم‌انگیز توسط یکی از خویشاوندان او انجام شده است. انگیزه قتل دزدی عنوان شده، با این حال واقعیت این است که چنین زن ارزشمندی با بی‌رحمی از میان ما رفت، آن هم در شرایطی که لایحه منع خشونت علیه زنان همچنان به سرانجام نرسیده است.

توکلی افزود: باید بیشتر از گذشته ضعف‌های ساختاری این لایحه را مورد بررسی قرار دهیم. نه نظرسنجی عمومی در این خصوص انجام شده، نه دعوتی جدی از کارشناسان مستقل صورت گرفته است.

این فعال زنان خاطرنشان کرد: متاسفانه باید بپذیریم که عزم جدی‌ای برای تصویب یا اجرای مؤثر این لایحه وجود ندارد. لایحه‌ای که بیش از ۱۵ سال بلاتکلیف باقی مانده و حالا هم با مشکلات جدی مواجه است. هنوز این تفکر در آن وجود دارد که مرد حق دارد زن را تحت تربیت خود قرار دهد و این تربیت ممکن است با «خشونت» همراه باشد! این دقیقاً همان نقطه‌ای ا‌ست که قانون به جای حمایت از زن، تبدیل به چتر حمایتی برای مجرم می‌شود.

وی تاکید کرد: باید خانه‌های امن برای زنان در معرض خطر ایجاد و تقویت شود و قبل از وقوع فاجعه، زنان بتوانند از مجرم شکایت کنند.

توکلی تصریح کرد: خلاء حضور کارشناسان حوزه زنان و حقوق‌دانان زن در حوزه قانون‌گذاری باید برطرف شود. همچنین باید در سطح جامعه نهادهایی راه‌اندازی شود تا زنان بتوانند زمان احساس خطر به آنجا بروند.

این فعال زنان با توجه به عملکرد دولت ابراز امیدواری کرد و گفت: به نظر می‌رسد این دولت عزم جدی‌تری برای بهبود وضعیت زنان دارد، با این وجود اصلاح و تصویب قوانین به همکاری جدی سه قوه نیاز دارد و در این بین، نقش مجلس بسیار مهم است. لایحه‌های مختلفی وجود دارد اما حداقل این یکی باید تعیین تکلیف و اشکالات اساسی آن رفع شود.

رکنا