طالبان درباره محدودیت برای زنان به اختلافات داخلی دچار است

روزنامه بریتانیایی تلگراف گزارش داد که هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان با سراج‌الدین حقانی، ملا یعقوب و عباس استانکزی بر سر مسأله ممنوعیت کار و تحصیل دختران و زنان اختلاف نظر دارد.

تلگراف در گزارش خود به فرار عباس استانکزی، معین سیاسی وزارت خارجه طالبان از افغانستان و سفر چند روزه سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله این گروه اشاره کرده است. رهبر طالبان افرادی را به میدان‌هوایی کابل فرستاده تا از خروج دیگر مقامات طالبان جلوگیری کنند.

روزنامه بریتانیایی تلگراف گزارش داد که هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان با سراج‌الدین حقانی، ملا یعقوب و عباس استانکزی بر سر مسأله ممنوعیت کار و تحصیل دختران و زنان اختلاف نظر دارد. این اختلافات داخلی، به‌خصوص در زمینه سیاست‌های ضدزن طالبان، ممکن است به درگیری‌های تمام‌عیار در افغانستان منجر شود.

تلگراف همچنین به این نکته اشاره کرد که در حال حاضر هبت‌الله آخوندزاده با بزرگ‌ترین چالش خود از زمان به قدرت رسیدن طالبان در اگوست ۲۰۲۱ مواجه است. این روزنامه به افزایش ممنوعیت‌ها علیه زنان و دختران از سوی طالبان مانند محدودیت‌های شغلی، حضور در اجتماع و تحصیل پرداخت و نوشت: «امیدها برای لغو این محدودیت‌ها کاهش پیدا کرده و یک نسل از دختران افغان با آینده‌ای بدون تحصیل مواجه هستند.»

یکی دیگر از نکات مهم گزارش تلگراف، پیام صوتی منتشر شده از عباس استانکزی است که در آن گفته بود محدودیت‌های اعمال شده علیه زنان، خواسته شخصی بعضی از مقامات بلندپایه طالبان است. استانکزی قبل از فرار خود از افغانستان، در یک مراسم عمومی از ممنوعیت تحصیل دختران به طور صریح انتقاد کرده بود. تلگراف افزوده است که بعد از این اظهارات، رهبر طالبان حکم بازداشت استانکزی را صادر کرد تا صدای مخالفان داخلی را سرکوب کند. استانکزی قبل از بازداشت خود به امارات متحده عربی فرار کرد، اما او اعلام کرده است که برای «استراحت» از افغانستان رفته است.

در این گزارش، تلگراف به مخالفت ملا یعقوب و سراج‌الدین حقانی با ممنوعیت تحصیل دختران اشاره کرده و گفته است که این اختلافات ممکن است به یک شکاف جدی در طالبان منجر شود. چنین شکاف‌هایی می‌تواند کنترل طالبان را با چالش مواجه کند و باعث درگیری‌های داخلی و از دست رفتن اقتدار متمرکز گروه شود.

تلگراف همچنین به اظهارات ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در برنامه‌ای از شبکه اجتماعی اکس اشاره کرد که در آن وجود اختلافات داخلی در بین اعضای طالبان تأیید شده است. یک پزشک از کابل در این زمینه به تلگراف گفت: «طالبان همیشه تلاش می‌کند خود را به‌عنوان یک جبهه متحد تحت یک رهبر عالی‌رتبه معرفی کند، با این وجود حالا در کابل موترهایی با عکس‌های سراج‌الدین حقانی و بنرهایی با عبارت (شبکه حقانی) مشاهده می‌شود. این یک پیام روشن است. آن‌ها دیگر نمی‌خواهند تحت سلطه قندهار باشند.»

مایکل کگلمن، مدیر مؤسسه جنوب آسیا در اندیشکده ویلسون نیز در گفت‌وگو با تلگراف گفته است: «اگرچه نارضایتی‌هایی از برخی رهبران برجسته طالبان مشاهده می‌شود، اما این موضوع به اختلافات داخلی گسترده منجر نشده است.»

شفقنا