شمایل ناآشنای زن ایرانی در سینما

زنان در هر جامعه‌ای، بدون توجه به دین و مذهب، جایگاه ویژه‌ای دارند و در یک قرن گذشته، جنبش‌های متعددی با محوریت زنان شکل‌گرفته است که مهم‌ترین آن‌ها جریان فمینیستی است که جنبه‌های مثبت و منفی دارد. در دین اسلام نیز زنان از اهمیت بالایی برخوردارند و حقوقی بالاتر از مردان برای آن‌ها در نظر گرفته شده است.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، حضور زنان که در رژیم پهلوی به شکل تزیینی و عوام‌فریبانه بود، به حضوری مؤثر و مهم تبدیل شد. زنان در زمینه‌های تولید علم، ارتقای سلامت و درخشش نام ایران در عرصه‌های ورزشی و هنری نقش ویژه‌ای دارند.

بااین‌حال، برخی با نیت‌های مغرضانه سعی دارند خدمات بزرگ انقلاب اسلامی به زنان را نادیده بگیرند و بر تضییع حقوق آنان در ایران اسلامی تأکید کنند.

در سال‌های اخیر، آثاری به‌ظاهر برای حمایت از زنان تولید شده که هدف آن‌ها بازگرداندن حقوق ازدست‌رفته زنان است.

پدیدآورندگان این آثار معمولاً تلاش می‌کنند تا نشان دهند انقلاب اسلامی و دین اسلام به زنان به‌عنوان «جنس دوم» نگاه می‌کنند و آن‌ها از حداقل حقوق انسانی برخوردارند.

بسیاری از فیلم‌های سینمایی نیز تولید و اکران شده‌اند که به حقیقت موفقیت‌های زنان در ایران اسلامی توجهی ندارند.

بااین‌حال، برخی فیلم‌سازان و هنرمندان تئاتر با رویکرد احترام به زنان و بازیابی هویت زن ایرانی آثاری خلق کرده‌اند.

 هرچند این تلاش‌ها در قدم اول مثبت بوده، اما به دلیل نداشتن راهبرد درست و درک ناکافی از هویت زن مسلمان ایرانی، به اهداف خود نرسیده‌اند.

نگاه سیاست‌زده و یک‌بعدی به زنان، حتی از سوی هنرمندان، مانع پیشرفت در این حوزه است.

تلاش‌های هنرمندان برای خلق شخصیت زن در آثار فرهنگی و هنری، جز موارد معدود، غالباً بی‌ثمر بوده و تصویری نادرست از زن ایرانی ارائه داده‌اند.

 مخاطبان این آثار با این سؤال مواجه‌اند که این آثار چه خدمتی به زنان ایرانی کرده‌اند و اگر چنین آثاری وجود نداشت، چه چیزی از دست می‌رفت؟

ارائه الگویی جامع از زن ایرانی برای مخاطب داخلی و نمایش تصویری واقعی از زن مسلمان برای مخاطب جهانی کار دشواری نیست.

 تنها کافی است بادقت به جمعیت زیادی از زنان موفق کشور نگاه کنیم و ببینیم که چگونه به بالاترین درجات علمی، هنری و ورزشی دست یافته‌اند.

 مخاطب هرگز انتظار ندارد که زن ایرانی را با شعارهای بزرگ و فریبنده و دور از واقعیت بر پرده سینما ببیند.

زن ایرانی نقش بی‌بدیل، ماندگار و غیرقابل‌حذفی در تاریخ انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و سال‌های پس از آن دارد که هنوز به‌خوبی به مخاطبان معرفی نشده است.

موضوع زن ایرانی ظرفیت عظیمی برای تولید آثار سینمایی و سریال‌های شبکه نمایش خانگی به شمار می‌آید که علاوه بر جنبه‌های راهبردی، می‌تواند به فروش این آثار نیز کمک کند.

برای تحقق این امر، لازم است که با نگاهی واقع‌بینانه به مسئله زنان پرداخته شود و مدیران فرهنگی نیز باید با تمام توان و استعدادهای مادی و معنوی خود وارد میدان شوند تا در آینده، نوع نگاه تازه‌ای نسبت به زن ایرانی در آثار هنری شکل بگیرد.

خبربان