شرایط پرداخت نفقه به زنان

درهر شرایطی نفقه به زوجه تعلق می‌گیرد حتی اگر زن دارای تمکن مالی باشد و شوهر نیز توانایی مالی پرداخت نفقه نیز نداشته باشد.

به گزارش جهان بانو، به محض وقوع عقد ازدواج زوج متعهد می‌شود نفقه زوجه را پرداخت کند و تعریفی که در قانون درخصوص نفقه وجود دارد این است که به کلیه نیازهای متعارف زوجه از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه‌های درمانی و… گفته می‌شود.

موضوعی که در قانون به آن اشاره شده این است که نفقه با توجه به شان زوجه تعیین می‌شود بنابراین زمانی که درخصوص نفقه صحبت می‌شود باید شأنیت زن رعایت شود و براساس آن نفقه زوجه تعیین می‌شود.

در برخی موارد این پرسش مطرح می‌شود که آیا به زنانی که تمکن مالی دارند نیز نفقه تعلق می‌گیرد؟ درحقیقت باید گفت درهر شرایطی نفقه به زوجه تعلق می‌گیرد حتی اگر زن دارای تمکن مالی باشد و شوهر نیز توانایی مالی پرداخت نفقه نیز نداشته باشد.

در زمان عقد نیز نفقه زوجه برعهده زوج قرار دارد، اگر زوجه ناشزه باشد یعنی از انجام وظایف زوجیت امتناع کند نفقه به او تعلق نمی‌گیرد اما اگر زوجه ناشزه نباشد و زوج به او نفقه پرداخت نکند دو راهکار حقوقی و کیفری برای زوجه وجود دارد، راهکار حقوقی این است که زوجه دادخواست مطالبه نفقه را از دادگاه داشته باشد، در این صورت زوجه به کارشناس معرفی شده و با توجه به شان زن نفقه او تعیین می‌شود برای مثال اگر زوجه در خانه پدری مستخدم داشته دادگاه زوج را ملزم به انجام این کار می‌کند چون در پرداخت نفقه باید تمامی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن تامین شوند.

اگر زوجه دادخواست مطالبه نفقه را ارائه کرد و اجرایه صادر شد اما همچنان زوج نفقه را پرداخت نکرد و اجبار قانونی نیز ممکن نبود، در بند اول سند ازدواج به صراحت پیش‌بینی شده است که برای زوجه حق طلاق ایجاد می‌شود.

زوجه می‌تواند شکایت کیفری خود را مبنی بر پرداخت نشدن نفقه به دادگاه ارائه کند اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که در موضوع شکایت کیفری استطاعت مالی زوج مهم است یعنی بررسی می‌شود که آیا زوج علی‌رغم داشتن تمکن مالی نفقه را پرداخت نمی‌کند یا توانایی مالی ندارد.

درصورتی که در رسیدگی کیفری پرداخت نشدن نفقه به زوجه توسط زوج مشخص شود زوج تمکن مالی دارد برای او مجازات کیفری مانند حبس درنظر گرفته خواهد شد.

ایسنا